Wanneer vervallen schadevrije jaren?
Schadevrije jaren kunnen niet vervallen zolang je autoverzekering nog loopt. Zet je je verzekering stop, dan zet de verzekeraar het aantal schadevrije jaren in Roy-data; een landelijke database die alle autoverzekeraars kunnen inzien. Vanaf dat moment zal een eventuele nieuwe verzekeraar je schadevrije jaren nog een aantal jaar accepteren. Sluit je binnen deze periode geen nieuwe verzekering meer af? Dan komen je schadevrije jaren en de daarbij horende no-claimkorting automatisch te vervallen.
Bij de meeste verzekeraars zijn je schadevrije jaren 3 jaar geldig. Bij Allianz Direct en Nationale Nederlanden worden schadevrije jaren 4 jaar lang geaccepteerd.
Kunnen negatieve schadevrije jaren ook vervallen?
Heb je in een relatief korte periode meermaals schade geclaimd, dan kan het zijn dat je in de bonus-malusladder op minder dan 0 schadevrije jaren uitkomt. Dit wordt ‘negatieve schadevrije jaren‘ genoemd. De bonus-malusladder is een grote tabel waarin verzekeraars bijhouden welk kortingspercentage wordt gehanteerd bij welk aantal schadevrije jaren.
Net als positieve schadevrije jaren vervallen ook negatieve schadevrije jaren meestal 3 jaar na het beëindigen van de autoverzekering. Er zijn ook verzekeraars die tot 4 of 5 jaar in Roy-data terugkijken. Controleer dit van te voren bij de verzekeraar als dit belangrijk voor je is.
Hoe behoud ik mijn schadevrije jaren?
Om je schadevrije jaren te behouden en je premie zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk om bewust met je schadevrije jaren om te gaan. Dit kun je doen om je schadevrije jaren te behouden:
- Schade voorkomen: het klinkt als een open deur, maar rijden zonder schade is de belangrijkste manier om schadevrije jaren op te bouwen en te behouden. Rij voorzichtig en wees alert in het verkeer.
- Houd de termijn in de gaten: zorg dat je binnen (meestal) 3 jaar na het opzeggen van je autoverzekering een nieuwe verzekering afsluit. Anders vervallen je schadevrije jaren. Controleer de termijn van jouw verzekeraar om je schadevrije jaren veilig te stellen.
- Registreer je schadevrije jaren correct: controleer of je verzekeraar het juiste aantal schadevrije jaren heeft vastgelegd in Roy-data. Dit voorkomt misverstanden bij een nieuwe verzekering.
- Overweeg een no-claimbeschermer: hiermee kun je bij sommige verzekeraars één schade per jaar claimen zonder dat dit invloed heeft op je no-claimkorting (let op: je schadevrije jaren dalen nog wel).
- Kies voor een tijdelijke opschorting in plaats van opzegging: als je tijdelijk geen auto gebruikt, kun je je verzekering opschorten. Zo blijven je schadevrije jaren nog even intact.
No-claimbeschermer
We noemden hem hierboven al kort: de no-claimbeschermer. Deze aanvullende dekking is dé manier om je no-claimkorting veilig te stellen, zelfs na een schadeclaim.
Met een no-claimbeschermer kun je meestal één keer per jaar een schade claimen zonder dat dit invloed heeft op de korting die je ontvangt op je premie. Je blijft dus op dezelfde trede van de bonus-malusladder staan, waardoor je premie niet omhooggaat.