Voorlopige dekking

Op zoek naar een autoverzekering met voorlopige dekking? Vul je gegevens in, vergelijk autoverzekeringen en ontvang een voorlopige dekking.
Autoverzekeringen vergelijken met voorlopige dekking

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3057 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  14 uur geleden
  Snel en duidelijk

  Snel en duidelijk, zo hoort het!

  Jos
  Star on Star on Star on Star on Star off
  16 uur geleden
  Top…

  Top…….

  A. Bazuin
  Star on Star on Star on Star on Star on
  21 uur geleden
  Goed advies

  Goed advies. Goed geholpen.

  M. Aydinoglu
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3057 reviews

  Als je een autoverzekering aanvraagt, dan krijg je in veel gevallen direct bericht dat je eerst een voorlopige dekking hebt. Hiermee ben je nog niet definitief verzekerd, maar wel gedekt tegen schade. Wat een voorlopige dekking voor je auto precies is en wanneer je aanvraag definitief wordt geaccepteerd, legt Overstappen.nl je uit.


  Wat is een voorlopige dekking voor je autoverzekering?

  Als je een autoverzekering aanvraagt, moet je eerst een aantal gegevens invullen. Na het invullen checkt de verzekeraar je gegevens en bepaalt hij of je aanvraag in een definitieve verzekering omgezet wordt. Gelukkig ben je voordat je aanvraag definitief is geaccepteerd, wel al gedekt tegen schade. De tijd die tussen je aanvraag en de acceptatie van de verzekeraar zit, heet de voorlopige dekking. Met een voorlopige dekking voor je auto wordt schade vergoed volgens de voorwaarden van de verzekeraar.

  auto voorlopige dekking

  Wanneer gaat de voorlopige dekking in?

  Als je een autoverzekering via Overstappen.nl afsluit, dan ontvang je direct bericht van de door jou gekozen verzekeraar over je voorlopige dekking. Dit kan een van de volgende berichten zijn:

  • Je aanvraag wordt meteen geaccepteerd;
  • Je moet eerst betalen en dan ben je direct gedekt;
  •  De aanvraag moet nog gecheckt worden;
  • Je hebt wel of geen voorlopige dekking;
  • Je bent afgewezen en krijgt geen dekking.

  Let er dus op dat als je dit bericht nog niet hebt ontvangen, je niet de weg op kunt gaan. Je bent dan namelijk nog niet verzekerd tegen schade. Wanneer je aanvraag is afgewezen of je geen voorlopige dekking hebt gekregen, mag je natuurlijk ook niet de weg op.


  Hoe lang duurt het voordat je verzekeringsaanvraag wordt afgehandeld?

  Het kan even duren voordat je verzekeringsaanvraag is afgehandeld. Hoe lang dit duurt hangt af van meerdere factoren:

  De hoeveelheid personeel

  De hoeveelheid personeel

  Meer personeel betekent meestal een snellere afhandeling van je aanvraag;

  Openingstijden van de verzekeraar

  Openingstijden van de verzekeraar

  Als je een aanvraag indient buiten de reguliere kantooruren, kan het langer duren voordat deze wordt behandeld;

  Drukke periodes

  Drukke periodes

  Tijdens extreme weersomstandigheden kunnen er meer ongelukken gebeuren en kan het langer duren voordat je aanvraag wordt afgehandeld;

  Aanvragen die meer onderzoek vereisen

  Aanvragen die meer onderzoek vereisen

  Bijvoorbeeld vanwege een probleemverleden of andere afwijkende situaties;

  Overige oorzaken

  Overige oorzaken

  Vakantieperiodes, technische problemen, ziekteverzuim, enzovoort.


  Onze expert legt uit

  Snel verzekerd de weg op

  “Wanneer je een autoverzekering afsluit via Overstappen.nl, ben je vaak al binnen een paar minuten verzekerd. Zo kun je snel veilig de weg op, zonder onnodige vertraging. Dit is wel zo handig als je net een auto hebt gekocht, anders kun je niet wegrijden bij je dealer!”

  Jerry,

  Expert Autoverzekeringen

  Jerry Poel, Expert autoverzekeringen

  Ik krijg geen voorlopige dekking. Waar komt dit door?

  Elke verzekeraar hanteert verschillende voorwaarden. Soms ontvang je niet meteen een voorlopige dekking. Bijvoorbeeld als je een strafrechtelijk verleden of een rijontzegging hebt gehad. Maar ook andere factoren spelen een rol:

  • Je hebt een auto die aan specifieke beveiligingseisen moet voldoen;
  • Je hebt weinig schadevrije jaren opgebouwd;
  • In het verleden heb je een andere autoverzekering niet betaald of misleid;
  • Je hebt een te dure of zware auto.

  Het is niet zo dat je bij deze genoemde redenen helemaal geen autoverzekering kunt afsluiten. De verzekeraar heeft alleen meer tijd nodig om je aanvraag te beoordelen.


  Mijn aanvraag is na de voorlopige dekking toch afgewezen. Wat moet ik nu doen?

  Als je een voorlopige dekking van de door jou gekozen verzekeraar hebt gekregen, kan het zijn dat je aanvraag alsnog wordt afgewezen. Dit gebeurt meestal als je je gegevens niet correct hebt doorgegeven. Controleer dit dus goed voordat je je aanvraag indient, anders kan het zijn dat de verzekeraar de schade op jou verhaalt indien je schade rijdt. Als je aanvraag is afgewezen, is het verstandig om zo snel mogelijk bij een andere verzekeringsmaatschappij te kijken. Maak dan een nieuwe vergelijking en kies de verzekering die het beste bij jouw wensen past.

  tip

  Goed om te weten

  Let erop dat je bij de nieuwe aanvraag wel de juiste gegevens invoert, anders word je ook hier afgewezen. Uiteindelijk kom je dan terecht bij een verzekeringsmaatschappij die erom bekendstaat dat alle aanvragen worden geaccepteerd, bijvoorbeeld De Vereende. Je betaalt hier wel een hogere premie voor.


  Voorlopige dekking auto buitenland

  Nadat je aanvraag voor een autoverzekering definitief is geaccepteerd, ontvang je automatisch een groene kaart van je verzekeraar. Hierop vind je een overzicht van landen waar jouw autoverzekering geldig is. Als je op reis bent naar een land waar jouw autoverzekering geen dekking biedt, kun je een tijdelijke autoverzekering regelen. Dit kun je meestal aan de grens doen.

  Je ontvangt de groene kaart pas nadat je autoverzekering definitief is geaccepteerd. Pas dan weet je in welke landen je verzekerd bent, wat betekent dat je met een voorlopige dekking niet in het buitenland verzekerd bent. Ga daarom pas de weg op in het buitenland nadat je aanvraag voor een autoverzekering helemaal is afgerond.

  dekking buitenland

  Schade met een voorlopige dekking

  Als je tijdens de periode van je voorlopige dekking schade aan je auto oploopt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Meld allereerst de schade bij je autoverzekeraar, ook als je aanvraag voor de autoverzekering nog niet definitief is geaccepteerd. Dit kan vaak telefonisch of online via het klantenportaal van de verzekeraar. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk informatie verzamelt en opstuurt, zoals foto’s van de schade, getuigenverklaringen en eventueel het ingevulde schadeformulier. De verzekeraar helpt je daarna verder bij het indienen van een claim en zal je informeren over het reparatieproces en de eventuele vergoeding van de schadekosten. Is de schade beperkt? Dan kun je ook overwegen om de schade zelf te betalen.


  Autoverzekeringen vergelijken

  Weet je nog niet welke autoverzekering je wilt afsluiten of wil je graag overstappen? Plaats dan je gegevens in onze vergelijker. Zo zie je in een overzicht alle verzekeraars en de bijbehorende tarieven en kun je een goede keuze voor een autoverzekering maken.

  Gecontroleerd door
  Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
  Jerry Poel
  Expert autoverzekeringen
  6 minuten 15-04-2024

  Over onze expert

  Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Het laatste nieuws

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.