Voorlopige dekking

Op zoek naar een autoverzekering met voorlopige dekking? Vul je gegevens in, vergelijk autoverzekeringen en ontvang een voorlopige dekking.
Autoverzekeringen vergelijken met voorlopige dekking
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar

Als je een autoverzekering aanvraagt, dan krijg je in veel gevallen meteen bericht dat je eerst een voorlopige dekking hebt. Hiermee ben je nog niet definitief verzekerd, maar wel gedekt tegen schade. Wat een voorlopige dekking voor je auto precies is en wanneer je aanvraag definitief wordt geaccepteerd, legt Overstappen.nl je uit.

Wat is een voorlopige dekking voor je autoverzekering?

Doe je een aanvraag voor je autoverzekering, dan moet je bij je aanvraag eerst een aantal gegevens invullen. Na het invullen checkt de verzekeraar je gegevens en bepaalt hij of je aanvraag in een definitieve verzekering omgezet wordt. Gelukkig ben je nog voordat je aanvraag definitief is geaccepteerd, wel al gedekt tegen schade. De tijd die zit tussen je aanvraag en de acceptatie van de verzekeraar heet dan de voorlopige dekking. Met een voorlopige dekking auto wordt je schade vergoed op basis van de voorwaarden die de verzekeraar hanteert.

voorlopige dekking

Wanneer gaat de voorlopige dekking in?

Als je een autoverzekering via Overstappen.nl afsluit, dan ontvang je direct bericht van de door jou gekozen verzekeraar over je voorlopige dekking. Dit kan een van de volgende berichten zijn:

 • Je aanvraag wordt meteen geaccepteerd;
 • Je moet eerst betalen en dan ben je direct gedekt;
 • De aanvraag moet nog gecheckt worden;
 • Je hebt wel of geen voorlopige dekking;
 • Je bent afgewezen en krijgt geen dekking.

Let er dus op dat als je dit bericht nog niet hebt ontvangen, nog niet de weg op gaat. Je bent dan namelijk nog niet verzekerd tegen schade.

Hoe lang duurt het voordat je verzekeringsaanvraag wordt afgehandeld?

Soms duurt het even voordat je verzekeringsaanvraag is afgehandeld. Hierbij spelen meerdere factoren een rol in hoe lang het duurt:

 • Voldoende personeel: hoe meer mensen aan het werk zijn, hoe sneller je aanvraag aan bod komt;
 • Openingstijden die de verzekeraar hanteert;
 • Drukke periodes: in extreme weersomstandigheden zijn er meer ongelukken en kan het even duren voordat je aanvraag wordt afgehandeld;
 • Aanvraag die wat meer uitzoekwerk kost, bijvoorbeeld door een probleemverleden of andere afwijkende situaties;
 • Overige oorzaken: vakantieperiodes, technische problemen, ziekteverzuim etc.

Ik krijg geen voorlopige dekking. Waar komt dit door?

Elke verzekeraar hanteert weer andere voorwaarden. Soms ontvang je niet meteen een voorlopige dekking. Bijvoorbeeld als je een strafrechtelijk verleden of een rijontzegging hebt gehad. Maar ook andere factoren spelen een rol:

 • Je hebt een bepaald type auto en de verzekeraar stelt hiervoor verschillende beveiligingseisen;
 • Je hebt niet zoveel schadevrije jaren opgebouwd;
 • In het verleden heb je een andere autoverzekering niet betaald of misleid;
 • Je bent in een bezit van een te dure of zware auto.

Het is overigens niet zo dat je bij deze genoemde redenen helemaal geen autoverzekering kunt afsluiten. De verzekeraar heeft alleen meer tijd nodig om goed naar je aanvraag te kijken.

Mijn aanvraag is na de voorlopige dekking toch afgewezen. Wat moet ik nu doen?

Als je een voorlopige dekking van de door jou gekozen verzekeraar hebt gekregen, kan het altijd zijn dat je aanvraag alsnog wordt afgewezen. Dit gebeurt meestal als je je gegevens niet juist hebt doorgegeven. Check dit dus goed voordat je je aanvraag indient, anders kan het zijn dat de verzekeraar de schade op jou verhaalt. Als je aanvraag is afgewezen, is het zaak om zo snel mogelijk bij een andere verzekeringsmaatschappij te kijken.

Let erop dat je dan wel de juiste gegevens invoert, anders word je ook hier afgewezen. Uiteindelijk kom je dan terecht bij een verzekeringsmaatschappij die erom bekendstaat dat alle aanvragen worden geaccepteerd, bijvoorbeeld De Vereende. Je betaalt hier wel een hogere premie voor.

Voorlopige dekking auto buitenland

Nadat je aanvraag voor een autoverzekering definitief is geaccepteerd, ontvang je automatisch een groene kaart van je verzekeraar. Hierop vind je een overzicht van landen waar jouw autoverzekering geldt. Als je op reis bent naar een land waar jouw autoverzekering geen dekking biedt, kijk dan voor een tijdelijke autoverzekering. Deze kun je meestal aan de grens regelen.

De groene kaart ontvang je dus pas als je autoverzekering definitief is geaccepteerd. Dan weet je ook pas in welke landen je bent verzekerd, wat betekent dat je met een voorlopige dekking niet in het buitenland verzekerd bent. Ga daarom pas in het buitenland rijden als je aanvraag voor een autoverzekering helemaal rond is.

Autoverzekeringen vergelijken

Weet je nog niet welke autoverzekering je wilt afsluiten of wil je graag overstappen? Plaats dan je gegevens in onze vergelijker. Zo zie je in het overzicht alle verzekeraars en de bijbehorende tarieven en kun je een goede keuze voor een autoverzekering maken.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.