Inslapen hond

Het is voor elke hondenbezitter een vervelend iets: het laten inslapen van je trouwe viervoeter. Toch is het niet onvermijdelijk als je hond ziek raakt en niet meer te genezen is. Op deze pagina geven wij weer hoe euthanasie bij een hond in zijn werk gaat, wat de kosten zijn en welke verzekeraars een vergoeding bieden.

Hond in laten slapen

Het laten inslapen of anders gezegd euthanaseren van een hond, betekent dat het leven van de hond wordt beëindigd. Doorgaans wordt dit gedaan om de dood te bespoedigen, waardoor de hond zonder lijden kan sterven. Meestal gaat ziekte of ouderdom vooraf aan het laten inslapen van een hond. De keuze voor het laten inslapen van een hond, ligt meestal bij jou als baasje, waarbij je wordt geadviseerd door een dierenarts.

Het proces van inslapen bij een hond

Wanneer je een hond laat inslapen worden meestal dezelfde stappen gevolgd. Vraag altijd van tevoren aan je dierenarts hoe het proces van euthanasie bij je hond in zijn werk gaat.

  1. Wanneer je hond achterliggende problemen heeft, plan je eerst een consult in bij je dierenarts. Wanneer deze geen mogelijkheid ziet voor een verdere behandeling, kan er besloten worden om je dier te laten inslapen. Zelfs als er wel een behandeling mogelijk is, beslis jij als baasje over het lot van je hond. Iets wat vaak mee wordt genomen, is de invloed van de behandelingen en de bijbehorende dierenartskosten van je hond.
  2. Euthanasie wordt bij honden uitgevoerd a.h.v. een verdoving en de werkelijke prik die zorgt voor het overlijden van je hond. Door de hond vooraf te verdoven, hoopt de dierenarts dat de hond geen last zal ondervinden van de euthanasie.
  3. De dierenarts zal de hond observeren tot de hond geen adem meer haalt en de hartslag gestopt is. Dit is meestal al vrij snel na de prik.
  4. Na het overlijden van je hond, mag de eigenaar kiezen wat er gebeurt met overblijfselen van de hond. Denk zo aan het begraven of het cremeren van de hond.

Inslapen aan huis

Het is mogelijk om je hond thuis te laten inslapen. Zo vinden sommige hondenbezitters het een fijne gedachte dat een hond in vertrouwde omgeving kom te overlijden. De dierenarts heeft overigens zelf de keuze om wel of niet aan huis te komen. Het is daarom verstandig om vooraf de dierenartspraktijk te bellen en te vragen naar de mogelijkheden. Zo kan je ook rekenen op een hoger kostenplaatje, door bijvoorbeeld het rekenen van voorrijkosten.

Kosten inslapen hond

De kosten voor het laten inslapen van een hond verschillen per dierenartspraktijk, maar ook per hond. Euthanasie is bij een zwaardere hond altijd duurder. Zo is er bij een zwaardere hond meer vloeistof nodig is om de hond te laten overlijden. Daarnaast is het laten inslapen van een hond in de dierenpraktijk voordeliger dan in je eigen huis.

De kosten voor het inslapen van je hond beginnen rond de € 100. Wanneer je een grotere hond hebt kan dit oplopen tot € 250. De voorrijkosten komen bovenop de eerder genoemde prijzen en bedraagt tussen de € 50 – € 100 (afhankelijk van afstand).

Dekkingsoverzicht euthanasie hond

Alle verzekeraars vergoeden het laten inslapen van een hond in de basisdekking. Houdt wel rekening met de eigen bijdrage die kan gelden. Zo krijg je niet bij elke hondenverzekering het volledige bedrag vergoed.

VerzekeraarBedrag
OHRAJa
Figo PetJa
PetSecur50%, 70% of 90%
UnivéJa

Bronnenlijst:

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
5 minuten 19-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, het zelf laten inslapen van je hond is bij wet verboden. Zo mag je in Nederland niet zelfstandig een hond doden. Ga hiervoor dus altijd naar de dierenarts en bespreek de mogelijkheden. Wanneer je geen geld hebt om de euthanasie te betalen, kan je contact opnemen met de dierenbescherming. Zo hebben zij een noodfonds voor mensen die de medische kosten van hun huisdier niet meer kunnen betalen.

Ja, het thuis laten inslapen van een hond is mogelijk. Houdt er wel rekening mee dat je dierenarts hier misschien niet open voor staat of dat er bijkomende kosten zijn.

De dierenarts zal de hond eerst verdoving toebrengen, waardoor je hond (hopelijk) minder voelt van de “laatste prik”. Om te zeggen dat je hond niks voelt van de euthanasie is niet mogelijk. De dierenarts zal zijn of haar best doen om de hond zo min mogelijk te laten voelen.

Wanneer je hond erg oud is of bijvoorbeeld een ziekte heeft, is het verstandig om op consult te gaan bij de dierenarts. Dit is de persoon die een inschatting kan maken wanneer de levenskwaliteit van je hond hard achteruit gaat. Je hebt zelf altijd nog de vrijheid om te bepalen of je akkoord gaat met het advies van je dierenarts.

Het kan dat je dierenarts het niet eens is met de beslissing tot euthanasie. Wanneer dit het geval is, kan je altijd de aanvraag nog bij een andere dierenarts doen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!