Castratie of sterilisatie van je hond | Wat kost het?

Castratie of sterilisatie hond

De meest voorkomende medische ingreep bij honden is castreren of steriliseren. Deze operatie bij je hond is van grote invloed op het gedrag en moet dus een weloverwogen keuze zijn. Op deze informatiepagina lees je alles over de ingreep en bijbehorende kosten.

Verschil castreren en steriliseren

De termen “castreren” en “steriliseren” worden vaak door elkaar heen gebruikt. Toch verschillen deze vormen van anticonceptie van elkaar.

Steriliseren

Bij deze medische ingreep wordt een hond onvruchtbaar gemaakt. Een veel voorkomende manier om dit te doen is castratie. Toch wordt sterilisatie vaak als term gebruikt bij het onderbreken van de zaadleiders of eileiders. Dit kan dus zowel bij een vrouwtjes hond (teef) als een mannetjes hond (reu). Goed om te begrijpen is dat steriliseren het doel heeft om voortplanting te voorkomen. Wel blijven hierbij de hormonen aanwezig in het lichaam van de hond.

Castreren

Castratie is het operatief weghalen van de zaadballen (reu) of de eierstokken (teef). De zaadballen en eierstokken bevatten veel hormonen van de hond, die zo invloed hebben op het gedrag van de hond.

Wanneer castreren of steriliseren bij een hond of puppy?

Het LICG stelt dat je terughoudend moet zijn met het castreren of steriliseren van puppy’s. Het vroegtijdig opereren kan verschillende complicaties met zich meebrengen. Volgens het LICG is het verstandig om in ieder geval de puberteit van de hond af te wachten. Voorkom daarmee het te vroeg steriliseren of castreren van je hond.

Hond steriliseren op latere leeftijd

Het is mogelijk om je hond op latere leeftijd te laten steriliseren. Zo kan het zijn dat honden op latere leeftijd nog een nestje krijgen of veroorzaken en hier spelen gezondheidsredenen ook een rol.

Waarom je hond castreren?

Het castreren van je hond zorgt ervoor dat je hond geen nageslacht kan voortbrengen, maar kan ook invloed hebben op het gedrag van je hond. Als een reu gecastreerd is, zal hij minder gefixeerd zijn in het vinden van een teef. Over de agressiviteit van een hond spreken de studies elkaar tegen, maar er kan wel gesteld worden dat het de hond in enige mate remt.
Verder kan het positieve invloed hebben op de gezondheid van de hond. Zo vermindert het bij teven de kans op borstkanker, baarmoederontsteking en suikerziekte.

Kosten castratie hond (reu)

Het gewicht heeft invloed op de dierenartskosten van je hond. Zo zijn de kosten voor de operatie ook hoger als het gewicht stijgt. Hieronder de gemiddelde kosten van het castreren van een reu via een laparoscopische ingreep:

GewichtPrijs
<10 kg – 19 kg€ 270
20 – 39 kg€ 350
40 – 59 kg€ 400

Kosten sterilisatie hond (teef)

Het gewicht van je hond heeft invloed op de kosten voor de operatie. Hieronder de gemiddelde kosten van het laparoscopische steriliseren van een teef:

GewichtPrijs
< 5 kg – 19 kg€ 420
20 – 39 kg€ 540
40 – 59 kg€ 650

*Bron

Als de baarmoeder van de teef verwijderd moet worden, komt er nog een toeslag van minimaal € 200 bovenop.

Dekkingsoverzicht castreren en steriliseren

Geen van de verzekeraars betaalt standaard bij een hondenverzekering het castreren of steriliseren van je hond. Je kan hiervoor wel een aanvullende dekking afsluiten. Hieronder de vergoedingen per verzekeraar:

VerzekeraarVergoeding 
PetSecurMax. € 202,50
OHRA60% van € 300
UnivéNiet
Figo PetMax. € 350

Voor- en nadelen van het castreren van je hond of puppy

Volgens het LICG zijn er een aantal voor- en nadelen rondom het laten castreren van je hond:

Voordelen castreren hond

Er zijn een aantal voordelen van het castreren van je hond:

  • Geen ongewenste nestjes
  • Je hond blijft gezond en leeft daardoor langer
  • Het gedrag kan positief veranderen

Nadelen castreren hond

Er zijn een aantal nadelen van het castreren van je hond:

  • Je hond kan wat aankomen
  • Negatieve gedragsproblemen kunnen voordoen
  • Specifieke tumoren komen vaker voor

Alternatieve vormen van castreren of steriliseren voor een hond

Tegenwoordig is er een alternatief ontwikkeld voor castratie. Vraag altijd na bij je dierenarts of deze alternatief een goede optie is voor je hond.

Reu

Voor een reu bestaat de mogelijkheid tot chemische castratie. Deze vorm van castreren wordt via een injectie of implantaat gedaan. Ook hier geldt weer dat dit een tijdelijke manier is om voortplanting tegen te gaan. De maximale werkingsduur ligt rond een jaar.

Bronnenlijst:

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
6 minuten 19-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het ontwormen van je puppy kan al vanaf de leeftijd van 2 weken oud. Vraag altijd aan je dierenarts waarmee de puppy ontwormd moeten worden en met welke hoeveelheid. Een foute dosering of middel kan schadelijk zijn voor de pup.

Nee, het ontwormen werkt alleen als er wormen in het lichaam van de hond zitten. Je kan wel het ontwormen van je hond schematisch bijhouden.

Ja, mensen kunnen besmet raken met de wormen van hun hond. Overdracht vindt plaats via de ontlasting van de hond.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!