Het vaccineren van je hond | Wat moet je weten?

Vaccineren hond

Het laten vaccineren van je hond is een kleine ingreep die terugkerend voorkomt in het leven van je hond. Wat er gebeurt bij het vaccineren, welke vaccinaties er zijn, wat de kosten zijn en bij welke verzekeraar je deze kosten vergoed krijgt, lees je allemaal op deze pagina.

Wat gebeurt er bij het vaccineren van je hond of puppy?

De dierenarts injecteert de hond met een dood of verzwakt virus, waardoor de hond minder ernstig ziek wordt bij een besmetting. Met het vaccineren zorg je ervoor dat je hond gezond blijft. Hoe lang de vaccinatie werkt hangt af van het soort vaccinatie.

Welke soort vaccinaties heb je voor honden en puppy’s?

Een hond kan verschillende vaccinaties krijgen:

  • Cocktail: Een vaak voorkomende vaccinatie die beschermt tegen meerdere ziektes, namelijk: Parvo, Hondenziekte, Leverziekte en Ziekte van Weil.
  • Kennelhoest: Een besmetting van de voorste luchtwegen
  • Rabiës: Staat ook wel bekend als hondsdolheid.
  • Leptospirose: Oftewel, de ziekte van Weil.

De soorten vaccinaties voor je hond verschillen in prijs. De onderstaande prijzen zijn exclusief consult, waardoor de dierenartskosten nog verder oplopen. Het is niet mogelijk om los een vaccinatie af te nemen.
 

Soort vaccinatiePrijs
Cocktail€ 25
Kennelhoest€ 30
Rabiës€ 40
Leptospirose€ 25

*bron

Dekkingsoverzicht vaccineren hond

Niet elke verzekeraar betaalt de vaccinatie van je hond. Let daarom goed op welke hondenverzekering je kiest.
 

VerzekeraarVergoeding 
PetSecurAanvullend – tot € 60
OHRAAanvullend – tot € 50, € 75 of € 100
UnivéNee
Figo PetTot € 75

Niet elke verzekeraar betaalt dus standaard de kosten voor het vaccineren van je hond. Bij OHRA en PetSecur kan je een aanvullende verzekering afsluiten voor “preventieve zorg”, waaronder de vaccinatie van een hond valt.

Vaccinatieschema van een hond of puppy

In de onderstaande tabel staat de normale gang van vaccineren. Vraag altijd na bij je dierenarts of dit het juiste schema voor je hond is.
 

PeriodeSoort ziekte
1e inenting – 6 wekenHondenziekte en Parvo
2e inenting – 9 wekenParvo en Ziekte van Weil (eventueel leverziekte)
3e inenting – 12 wekenHondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil, leverziekte en cocktail- inenting
4e inenting – 1 jaarHondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil en leverziekte
Eens in de 3 jaarCocktail
Tussenliggende jarenZiekte van Weil

*bron

Bijwerkingen vaccineren hond of puppy

Net als elke andere medische behandeling, kan het vaccineren van je hond bijwerkingen geven. Gelukkig komen deze bijwerkingen bijna nooit voor. De dierenartsen in Nederland zijn er niet op uit om honden onnodig te vaccineren. Het is altijd raadzaam om je dierenarts te informeren over eventuele bijwerkingen van de vaccinatie voor je hond.

Ik wil mijn hond of puppy minder vaak laten vaccineren

Een manier om je hond minder vaak te laten vaccineren is het doen van een bloedtest. Deze bloedtest staat ook wel bekend als een “titerbepaling”. In zo’n test wordt er gekeken hoeveel antilichamen er nog in het bloed van je hond zitten. Is dit nog genoeg om de ziekte tegen te gaan? Dan kan het advies zijn om je hond pas later weer te vaccineren. Vraag dit altijd na bij je dierenarts.

Bronnenlijst:

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
4 minuten 19-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!