Energie besparen in 2022

Op energie besparen kan iedereen. Je kunt bijvoorbeeld je energieverbruik terugdringen door energiebesparende maatregelen in je woning. Ben je hier al mee bezig? Of wil je liever in één keer fors op energie besparen? Overstappen van energieleverancier is dé manier. Hiermee kun je al snel honderden euro’s per jaar op energie besparen. Bekijk daarnaast onze 10 tips om energie te besparen.

Bespaar op je energie

Overstappen van energieleverancier is een snelle manier van energiebesparing. Je profiteert als nieuwe klant van aantrekkelijke overstapkortingen! En dankzij de gratis overstapservice kost het je weinig tijd en moeite. Gebruik onze handige energievergelijker om te besparen op energie.

10 tips om energie te besparen

1. Stap over naar een andere energieleverancier

Wisselen van energieaanbieder behoort wat ons betreft tot stap 1 van de meest energiebesparende maatregelen. Je kunt geld besparen als je overstapt naar een andere energieleverancier. Door elk jaar over te stappen en een eenjarig contract af te sluiten bespaar je vaak het meest op je energiekosten. Doordat wij 100% afhankelijk zijn, weet je zeker dat je de beste vergelijking hebt gemaakt.

2. Voorkom sluipverbruik

Zet je elektrische apparatuur zoveel mogelijk volledig uit (in plaats van op standby) als je ze niet gebruikt. Dit levert je al gauw een besparing van € 100 per jaar op. Let ook op of de stekkers van de tv, de oplader van de telefoon, iPod of de elektrische tandenborstel niet standaard in het stopcontact zitten. Alle beetjes helpen om sluipverbruik te voorkomen.

3. Zet de verwarming eerder uit

Wil je besparen op uw stookkosten? Zet dan de verwarming een uur voordat je vertrekt of gaat slapen al lager. Overdag kunt je de verwarming een graad lager zetten dan normaal en bijvoorbeeld een trui aandoen. Zet radiatoren uit in ruimtes waar niemand is. Eventueel kun je radiatorfolie bevestigen achter de radiator. Hierdoor is er minder verlies van warmte via de buitenmuur.

4. Zorg voor goede ventilatie

Ventileer de ruimte als de verwarming uit staat. Zet ramen en deuren open om je huis door te luchten. Hierdoor wordt de lucht in je woning minder vochtig. Vochtige ruimtes warmen langzamer op.

5. Vervang oude vriezers of koelkasten

Vriezers en koelkasten zijn bij een gemiddeld huishouden verantwoordelijk voor een zesde van het totale elektriciteitsverbruik. Het vervangen van een koelkast of vriezer die ouder is dan 11 jaar is financieel interessant. Zorg dat de nieuwe vriezer of koelkast een A+++ energielabel heeft.

6. Gordijnen

Zet de gordijnen van ramen op het zuiden open zodat je warmte kunt opvangen. Doe ‘s avonds en ‘s nachts de gordijnen dicht zodat de warmte beter behouden blijft. Voorkom verder dat er geen gordijnen voor radiatoren hangen. Hierdoor wordt de warmte van de radiator niet goed verspreid.

7. Isoleer je huis

Door de kieren en naden van deuren te isoleren met tocht-strips blijft de warmte beter hangen. Je kunt de voordeur ook isoleren door tussen de kieren speciaal isolatiemateriaal te plaatsen. Zorg dat op je brievenbus een brievenbusborstel zit. Verder kun je radiatoren aan de achterkant beplakken met radiatorfolie. Op deze manier zorg je ervoor dat de radiatoren hun warme lucht kwijt kunnen en gaat de warmte niet in de muren zitten.

8. Wasmachine en wasdroger

Was op 30 of 40 graden in plaats van op 60 graden. Zet de wasmachine alleen aan als hij vol is. Voorkom echter overbelading. De machine moet dan harder werken en verbruikt meer elektriciteit. Gebruik de droger zo min mogelijk en hang was liever gratis op. De wasdroger verbruikt veel elektriciteit. Hang je de was binnen op? Zet een raampje open om te voorkomen dat de lucht te vochtig wordt.

9. Airconditioning

Heb je afgelopen zomer een airconditioning aangeschaft, omdat het zo warm was? Houd er dan rekening mee dat een airconditioning ook veel energie verbruikt. Als je 50 dagen per jaar de airco aanzet dan verbruikt deze evenveel energie als al je verlichting in één jaar. Als het niet zo heel heet is kun je bijvoorbeeld ook een ventilator aanzetten. Dan verbruik je veel minder energie.

Ten slotte kun je natuurlijk ook gewoon het raam openzetten. Zo lucht je meteen je huis goed door, wat weer goed is voor het binnenklimaat. In een niet goed geventileerd huis is er namelijk veel vochtige lucht aanwezig. Er is veel energie nodig om deze vochtige lucht op te warmen. Door je huis eerst te ventileren, voordat je deze opwarmt kun je een paar tientjes per jaar besparen.

10. Installeer een slimme meter

Met een slimme meter heb je meer inzicht in je energieverbruik en zie je dus snel waarop je eenvoudig kunt besparen. Daarnaast stuurt een slimme meter je meterstanden automatisch door naar je netbeheerder. Je hoeft dit dus niet meer zelf te doen.

Blijvend energie besparen

Bovenstaande tips helpen je een eind op weg met energiebesparing in huis. Heb je alle mogelijke energiebesparende maatregelen uitgevoerd? Je kunt blijven besparen op energie door jaarlijks van energieleverancier over te stappen. En je krijgt van ons een reminder zodra je contract bijna afloopt. Je kunt dan opnieuw kijken welke energie aanbiedingen er beschikbaar zijn. Stap opnieuw over en blijf energie besparen in huis.

Onafhankelijke prijsvergelijking energieleveranciers

Overstappen.nl is 100% onpartijdig. We werken onafhankelijk en zijn niet verbonden aan een energieleverancier. Het maakt ons dus niet uit welke energieleverancier je kiest.

Keurmerken en certificaten

Overstappen.nl is aangesloten bij het Webshop-keurmerk en Q-shop keurmerk. Dit geeft aan dat we ons aan de Nederlandse en Europese wetgeving houden. Je kunt op een veilige en betrouwbare manier energie vergelijken op Overstappen.nl.

Gratis overstapservice energieleverancier

Energieleveranciers werven nieuwe klanten met hoge overstapkortingen. Ben je in voorgaande jaren deze kortingen misgelopen en wil je nu overstappen? Als je via onze energievergelijker een energie aanbieding aanvraagt, maak je standaard gebruik van een gratis overstapservice. Je oude leverancier wordt voor je opgezegd. De nieuwe leverancier zorgt dat de contracten naadloos op elkaar aansluiten.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 – 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 – 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.