Water besparen

Water besparen is goed voor het klimaat en je bespaart op je waterrekening én energierekening. Op deze pagina leggen we je alles uit over water besparen en geven we je een aantal waterbespaartips.

Waarom water besparen?

We verbruiken elke dag liters water, maar water is schaars en niet voor iedereen zo maar beschikbaar. Onnodig verbruik van water is niet alleen zonde, waterverspilling is ook slecht voor het milieu. Bij het reinigen en pompen van water wordt veel energie gebruikt Als je thuis water bespaart heeft dat dus een positief effect op de vermindering van CO2-uitstoot. Daarnaast zorgt water besparen er ook voor dat je waterrekening lager uitvalt, wat je weer geld scheelt. En bespaar je warm water? Dan verbruik je minder energie en zal dat je uiteindelijk ook schelen op je energierekening. Wil je meer weten over energie te besparen? Lees dan al onze tips op onze pagina: energie besparen.

Tips om water te besparen

Om thuis water te besparen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Je kunt deze tips makkelijk toepassen:

  1. Douche korter. Wist je dat je met maximaal 5 minuten douchen al veel water bespaart? We raden je aan om te douchen met een douchetimer.
  2. Gebruik tijdens het douchen een waterbesparende douchekop. Ook voor kranen zijn tientallen waterbesparende opties beschikbaar. Je schaft de waterbesparende kraan of douchekop al voor een paar tientjes aan. Je verbruikt minder water, dus dat heb je er zo uit!
  3. Vang regenwater op in een regenton en gebruik dat water om de tuin te bewateren. Wist je dat je met tuinieren in de ochtend of avond het minste water verspild? De zon is dan niet aanwezig en het water verdampt minder snel.
  4. Maak in de tuin gebruik van een waterbesparend sproeisysteem of gebruik een gieter.
  5. Repareer lekkende leidingen, kranen, douchekoppen, wc’s. De druppels lijken op het eerste oog amper verspilling. Toch vormen die kleine druppels soms een aantal liter als je alles bij elkaar optelt.
  6. Vang koud water op. Laat jij de kraan vaak lopen om het water te verwarmen? Vang het koude water dan op en gebruik dit voor iets anders.
  7. Gebruik je vaatwasser en wasmachine efficiënt. Zet deze pas aan als je genoeg afwas of was hebt. En zet je ze aan? Gebruik dan het energiezuinige programma. Zo verbruik je ook nog eens minder energie.
  8. Spoel geen chemisch afval, verf of medicijnen door de wc. Het kost extra veel water en energie om het water weer te reinigen.
  9. Gebruik een waterbesparende toiletspoeling waarbij je kunt kiezen voor een grote en een kleine spoeling. Door vaker te kiezen voor de kleine spoeling, bespaar je veel water.

Besparen op gas, water en licht

Veel mensen denken onterecht dat je gas, water en licht bij dezelfde aanbieder afsluit. Water krijg je van een waterleverancier en gas en licht van een energieleverancier. De kosten voor water kan je helaas niet vergelijken, de leverancier ligt per regio vast. Gelukkig bespaar je wel op de vaste lasten, als je gebruikmaakt van onze waterbespaartips. De kosten voor gas en licht kun je wel vergelijken. Vul je je gegevens in en onze energievergelijker zet alle deals voor je op een rijtje. Met een overstap kun je flink besparen!

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 30-04-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De kosten voor je waterleverancier kan je niet vergelijken of veranderen. Deze staan vast per regio. Wel kun je besparen op je waterverbruik. Voor de kosten voor gas en licht kun je besparen door minder energie te verbruiken of door over te stappen naar een goedkoper energiecontract. In onze vergelijker zet je verschillende contracten naast elkaar. Zo vind je makkelijk de beste deal voor jouw situatie.

Wil je water besparen? Kijk dan eens naar de tips op deze pagina. Met een paar simpele aanpassingen kan je zo liters water per jaar besparen.

Water besparen is slim en nodig. Water is niet alleen schaars, onnodig verbruik schaadt het milieu. Water besparen vermindert CO2-uitstoot en zorgt daarnaast voor een lagere water- en energierekening.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!