Hoe werkt het terugleveren van groene stroom? | Overstappen.nl

Hoe werkt het terugleveren van groene stroom?

Steeds meer huishoudens wekken zelf energie op via zonnepanelen. Wek je meer stroom op dan je thuis verbruikt, dan kun je het overschot aan opgewekte energie terugleveren aan je energieleverancier. Hiervoor krijg je een terugleververgoeding. Bij enkele leveranciers zitten er ook maandelijkse kosten verbonden aan het terugleveren van stroom. Hoe werkt het terugleveren van stroom precies?

Terugleveren stroom met speciale meter

Je kunt alleen stroom terugleveren aan het net als je in het bezit bent van een elektriciteitsmeter met terugleverregistratie. Deze meter registreert naast het reguliere energieverbruik ook de hoeveelheid kWh’s die je teruglevert aan het net. Heb je zonnepanelen en wil je dus groene stroom terugleveren? Dan is het dus belangrijk dat je eerst zorgt dat je de juiste meter hebt. Je kunt deze speciale meter aanvragen bij je netbeheerder. Zodra je speciale meter is geregistreerd bij je netbeheerder en je zonnepanelen op het net zijn aangesloten is het mogelijk om terug te leveren.

Terugleververgoeding voor overtollige stroom

Lever je per jaar meer stroom terug dan dat je verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding voor de teruggeleverde energie. Informeer bij de leverancier hoe hoog deze vergoeding is. De Autoriteit Consument & Markt houdt toezicht op de terugleververgoeding en beoordeelt of deze voldoet aan de eisen. Kijk voor meer informatie op de pagina terugleververgoeding.

Enkele leveranciers rekenen terugleverkosten

Op het moment brengt een aantal leveranciers vaste terugleveringskosten in rekening bij huishoudens met zonnepanelen. De vaste terugleveringskosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het net en kunnen oplopen tot enkele tientjes per maand. De kosten komen als reactie op de stijgende kosten voor het terugleveren van zonne-energie aan het net, als gevolg van de groeiende populariteit van zonnepanelen.

Hoe werkt terugleveren stroom en salderen?

Als je energie teruglevert aan je energieleverancier bespaar je vaak op je energiekosten. Je energieleverancier hoeft je minder elektriciteit te leveren. Ook als je niet meer opwekt dan verbruikt, zijn er door middel van salderen voordelen verbonden aan het opwekken van je eigen energie. Een leverancier streept de door jou verbruikte stroom weg tegen de energie die jij aan het net hebt geleverd. Een rekensom op je jaarafrekening ziet er dan zo uit: Aan jou geleverde stroom – Door jou opgewekte stroom.

Vergelijk energiedeals

Overstappen.nl vergelijkt voor jou de energie-aanbiedingen van alle energieleveranciers. Ook als je zonnepanelen hebt. Vergelijken met zonnepanelen is vanwege de terugleververgoeding en vaste terugleveringskosten net iets anders dan normaal. Vul de vergelijker in en vind gemakkelijk de beste energieleverancier met zonnepanelen. Je kiest eenvoudig de energie die het beste past bij je situatie. Vergelijk energie, stap over en bespaar ook vele euro’s op je energierekening.