Gasaansluiting | Welke gasaansluiting heb ik? | Overstappen.nl

Gasaansluiting

De afgelopen jaren zijn gas, gasverbruik en de stijgende energiekosten veel in het nieuws. Heb jij een woning met een gasaansluiting, dan maakt (aard)gas onderdeel uit van jouw energievoorziening. Maar welke soorten aansluitingen zijn er, wat zijn de vaste en variabele kosten en hoe kun je eventueel je gasaansluiting wijzigen, verwijderen of aanvragen? Op deze pagina leggen we je alles uit over gasaansluitingen.

Soorten gasaansluitingen

Niet ieder huishouden heeft dezelfde gasaansluiting. Welke gasaansluiting je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit en het type gas dat je gebruikt. De keuze voor een specifieke gasaansluiting hangt af van de gasbehoefte van de gebruiker en de schaal van de activiteiten.

Meest voorkomende gasaansluitingen

 • G4-aansluiting: dit is de kleinste aansluiting en is de standaard huisaansluiting voor gas. Een gemiddeld huishouden met een relatief lage gasbehoefte, zoals voor het koken en verwarmen van water, heeft hier voldoende aan.
 • G6-aansluiting: deze aansluiting is geschikt voor grotere huishoudens en kleinschalige zakelijke toepassingen.
 • G10-aansluiting: deze is geschikt voor kleinschalige zakelijke toepassingen, zoals winkels en kleine bedrijven.
 • G16- en G25-aansluitingen: deze zijn aanzienlijk krachtiger en zie je vaak in grootschalige industriële en commerciële omgevingen, waar grote hoeveelheden gas nodig zijn voor verwarming, productieprocessen en energieopwekking.
 • G40-aansluiting en hoger: deze aansluiting is geschikt voor grootzakelijke bedrijven.

Wat is de aansluitcapaciteit?

De aansluitcapaciteit is de maximale hoeveelheid gas die door de gasaansluiting kan stromen. Dit drukken we uit in kubieke meters per uur (m³/h). De aansluitcapaciteit is afhankelijk van de grootte van de gasaansluiting en het type gasmeter. Dit is belangrijk om te weten, omdat het invloed heeft op de kosten van je gasaansluiting en de mogelijkheden voor het gebruik van gas in je woning of bedrijf. Welke soort gasaansluiting jij nodig hebt en met welke capaciteit lees je hierboven.

Aansluitcapaciteit per gasaansluiting

 • G4: heeft een capaciteit van maximaal 6 m³ per uur
 • G6: heeft een capaciteit van maximaal 10 m³ per uur
 • G10: heeft een capaciteit van maximaal 16 m³ per uur
 • G16: heeft een capaciteit van maximaal 25 m³ per uur
 • G25: heeft een capaciteit van maximaal 40 m³ per uur
 • G40 en meer: hebben een capaciteit van meer dan 40 m³ per uur

Welke gasaansluiting heb ik?

Om te weten welke gasaansluiting je hebt, kun je kijken op je jaarafrekening van je energierekening. Je kunt ook, tijdens het aflezen van de meterstanden, op de voorkant van de gasmeter kijken om te zien welk type gasaansluiting en welke capaciteit je hebt.

Daarnaast kun je contact opnemen met je netbeheerder, oftewel degene die ervoor zorgt dat gas (en stroom) je woning binnenkomt. Deze kan je vertellen welke gasaansluiting je hebt en wat de capaciteit ervan is.

Gasaansluiting verwijderen en de kosten

Wil je overstappen naar een andere energiebron, zoals alleen stroom of een warmtepomp, dan heb je je gasaansluiting niet meer nodig en kun je deze laten verwijderen. Maar wat zijn de kosten voor het verwijderen van je gasaansluiting? Er zijn geen kosten meer verbonden aan het verwijderen van je gasaansluiting. Je kunt via mijnaansluiting.nl een afspraak maken om je gasaansluiting te verwijderen.

Gasaansluiting wijzigen

Zoals we hierboven al uitlegden zijn er verschillende soorten gasaansluiting met een verschillende capaciteit per uur (m³/h). Als je een andere gasaansluiting nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een grotere capaciteit nodig hebt of omdat je overstapt op een ander type gas, dan kun je je gasaansluiting laten wijzigen. Ook hierbij variëren de kosten per netbeheerder en zijn ze afhankelijk van de grootte van de aansluiting en het type gas dat je gebruikt of wilt gaan gebruiken.

Kan je nog een nieuwe gasaansluiting krijgen?

In Nederland bouwen we het gebruik van aardgas geleidelijk af. Dit betekent dat er geen nieuwe gasaansluitingen meer komen in nieuwbouwwoningen. In sommige gevallen is het nog wel mogelijk om een nieuwe gasaansluiting te krijgen, bijvoorbeeld als je een bestaande woning koopt, die nog geen gasaansluiting heeft. Geldt dit voor jou? Informeer dan bij je netbeheerder naar de mogelijkheden.

Let op: netbeheerders zijn niet langer verplicht nieuwe gasaansluitingen aan te leggen.

Nieuwe gasaansluiting aanvragen

Als je toch een nieuwe gasaansluiting nodig hebt, kun je deze aanvragen bij je netbeheerder. Houd er rekening mee dat de kosten voor het aanleggen van een nieuwe gasaansluiting hoog kunnen zijn en dat het aanvragen van een nieuwe gasaansluiting enige tijd kan duren.

Welke gasaansluiting heb ik nodig?

De gasaansluiting die je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je woning en het gasverbruik in jouw woning. Over het algemeen geldt dat een G4-gasaansluiting voldoende is voor de meeste huishoudens. Heb je een groter huishouden of een bedrijf (aan huis), dan kan het zijn dat je een G6- of G10-gasaansluiting nodig hebt. Je netbeheerder kan je hierover adviseren. Onderstaande tabel geeft een indicatie over de meter die je nodig hebt voor het verbruik:
 

Jaarverbruik in m³Type gasmeter
0 tot 10.000G4 of G6
10.000 tot 15.000G10
15.000 tot 30.000G16
30.000 en hogerG25 of groter

Kosten gasaansluiting in huis

De kosten voor jouw gasaansluiting zijn afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting. De kosten voor een gasaansluiting in huis bestaan uit vaste kosten en variabele kosten. De vaste kosten, ook wel de netbeheerkosten bestaan uit: capaciteitstarief, vastrecht, aansluittarief en meettNarief. Deze kosten betaal je dus voor het gebruik van je gasaansluiting, ongeacht je verbruik. De variabele kosten zijn de kosten voor het daadwerkelijke gasverbruik en worden bepaald door de gasprijzen.
 

LeverancierJaarlijkse aansluitkosten*Vastrecht transportMeterhuurCapaciteit 500 tot 4000 m³*Totaal
Stedin B.V.€ 49,10€ 21,78€ 31,67€ 123,75€ 226,30
Coteq Netbeheer€ 50,99€ 21,78€ 31,68€ 121,47€ 225,92
Enduris B.V.€ 49,10€ 21,78€ 31,67€ 123,75€ 226,30
Enexis B.V.€ 50,71€ 21,72€ 25,11€ 125,33€ 222,87
Liander N.V.€ 48,44€ 21,79€ 29,50€ 140,44€ 247,15
RENDO Netbeheer B.V.€ 52,22€ 21,78€ 18,62€ 123,36€ 215,98
Westland Infra Netbeheer B.V.€ 48,29€ 21,78€ 31,68€ 101,47€ 203,22

* De jaarlijkse aansluitkosten en het capaciteitstarief voor gas (capaciteitsafhankelijk transporttarief) gelden voor een G6 aansluiting, waarbij er maximaal 10 m3 gas per uur door de gasleiding kan. In deze tabel is alleen een verbruik van 500 tot maximaal 4000 m³ meegenomen.

Bespaar op je energiekosten

Je kunt niet besparen op de kosten voor je gasaansluiting, maar wel op de kosten voor gas. Wil je besparen op je energiekosten? Dan is het belangrijk om regelmatig je energiecontract te vergelijken en eventueel over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Gebruik onze energievergelijker en vind de beste deal voor jouw situatie.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
6 minuten 27-03-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, het is mogelijk om je gasaansluiting tijdelijk af te sluiten, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of als je woning tijdelijk leegstaat. Neem contact op met je netbeheerder om te informeren naar de mogelijkheden en de kosten.

Nee, een gasaansluiting is niet verplicht. Je kunt er ook voor kiezen om je woning volledig elektrisch te verwarmen, bijvoorbeeld met een warmtepomp of infraroodpanelen.

Om te weten welke gasaansluiting je hebt, kun je kijken op je energierekening of kijken naar je gasaansluiting. Lukt het niet? Je kunt ook contact opnemen met je netbeheerder. Deze kan je vertellen welke gasaansluiting je hebt en wat de capaciteit ervan is. Bij de meeste huishoudens zal het gaan om een G4- of G6-aansluiting.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!