Meterstanden aflezen

Het is belangrijk om elk jaar je meterstanden af te lezen en door te geven. Je meterstanden bepalen namelijk je maandelijkse energierekening. Doordat er veel verschillende soorten meters zijn, kan het aflezen van de meterstand soms lastig zijn. Overstappen helpt je daarom graag met het aflezen van de meterstanden. Hieronder lees je hoe en waar je dit kunt doen. 

Waar lees ik mijn meterstanden af?

Voordat je de energiemeter kunt aflezen zul je eerst moeten weten waar je deze kunt vinden. Vaak hangt de energiemeter in de meterkast, maar hier vind je ongetwijfeld veel verschillende meters. Wat is nu de juiste meter? Om deze vraag te beantwoorden hebben we verschillende meters voor je op een rijtje gezet. Bekijk onderstaande afbeeldingen om erachter te komen wat voor soort meter je hebt.

Meterstanden aflezen: hoe doe ik dat?

Voordat je de meterstand af leest zul je eerst moeten checken of je een meter met één telwerk hebt of een meter met twee telwerken. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende meters en telwerken.

1. Elektriciteitsmeter met 1 telwerk aflezen

Op de afbeelding hiernaast zie je een elektriciteitsmeter voor enkeltarief. Bij deze meter hoef je alleen naar de getallen te kijken die voor of achter de eenheid kWh staan. De cijfers die achter de komma staan hoef je niet door te geven.

Meterstanden aflezen

2. Elektriciteitsmeter met 2 telwerken aflezen

De elektriciteitsmeter met 2 telwerken wordt ook wel een dubbele meter genoemd. Heb je een dubbele meter? Dan betaal je tijdens de daluren een lager tarief dan tijdens de piekuren. Bij een dubbele meter zijn er twee meterstanden die je kunt aflezen. Hierbij het is belangrijk om eerst de bovenste/linker meterstand door te geven en daarna pas de onderste/rechter meterstand.

Meterstanden aflezen

3. Digitale meter aflezen

Deze elektriciteitsmeter heeft een elektronisch telwerk met vier standen. Hierbij geef je de eerste twee meterstanden op zoals hierboven is aangegeven. Meter 3 en 4 tonen je teruglevering van energie. Dit is alleen van belang als je zelf energie opwekt, bijvoorbeeld via je zonnepanelen.

Meterstanden aflezen

Wanneer meterstanden aflezen?

Als het goed is weet je nu hoe je je meterstand kunt aflezen. Maar wanneer moet je de meterstanden eigenlijk doorgeven? Dit doe je jaarlijks en je energieleverancier zal je daar naar vragen. Je moet ook je meterstanden doorgeven als je verhuist. Als je een slimme meter hebt, gaat dit automatisch. Indien je je meterstand niet doorgeeft maakt de leverancier zelf een schatting van je verbruik.

Gasmeter

Wil je je gasmeterstand aflezen? Let hierbij goed op, want het gebeurt soms dat mensen de gas- en watermeterstand verwisselen. Hieronder is een afbeelding te zien van de gasmeter. De gasmeter is zoals je ziet rechthoekig en metaal, terwijl je watermeter rond is. Je hoeft bij je gasmeterstand alleen de getallen vóór de komma door te geven.

Meterstanden aflezen

Meterstanden aflezen slimme meter

Heb je een slimme meter in huis? Dan hoef je de meterstanden niet zelf door te geven. Je energieleverancier leest je meterstanden dan op afstand uit. Let op: je energieleverancier kan je meterstanden alleen op afstand aflezen als je hier toestemming voor hebt gegeven. Als je dit niet hebt gedaan dan zul je de meterstanden zelf moeten doorgeven.

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Water meterstanden aflezen

Heb je hulp nodig bij het aflezen van de watermeter? Hieronder lees je waar je de watermeter kunt vinden en hoe je deze afleest.

Waar vind ik de watermeter?

De plaats van de watermeter is ieder huis weer anders, maar heeft altijd een ronde vorm. In de meeste gevallen kun je de watermeter vinden in de meterkast of bij je CV-ketel. Soms zit de watermeter in het toilet, de badkamer of de keuken. Kun je de watermeter niet vinden? Check dan eens onder het luik bij je voor- of achterdeur.

Hoe lees ik de watermeter af?

Voor het aflezen van je watermeter hoef je alleen de cijfers op de zwarte vlakken van je watermeter over te nemen, inclusief de nullen. De cijfers op de rode vlakken hoef je niet door te geven. Er bevinden zich meestal 5 cijfers op de zwarte vlakken, maar sommige watermeters hebben 4 cijfers op de zwarte vlakken. Waterverbruik wordt net zoals gas uitgedrukt in de eenheid m3.

Meterstanden aflezen

Meterstanden niet doorgegeven?

Ieder jaar vraagt je energieleverancier je om de meterstanden van je elektriciteits- en gasmeter door te geven. Het doorgeven van je meterstanden kan worden gedaan via internet, telefoon of antwoordkaart. Wanneer je gebruik maakt van een slimme meter worden de meterstanden automatisch doorgegeven. Op basis van je gemeten energiegebruik maakt je energieleverancier een jaarafrekening op. Mochten er geen gegevens zijn ontvangen, dan zal je leverancier gebruik maken van een schatting.

Naheffing

Wanneer je meer energie verbruikt hebt dan je energieleverancier in eerste instantie had geschat, ontvang je van je energieleverancier een naheffing. Heb je minder energie verbruikt dan vooraf werd geschat? Dan kun je geld terug verwachten.

Inzicht in je verbruik én geld besparen

Het is verstandig om bewust te zijn van je energie- en waterverbruik. Hiervoor hoef je echt niet elke week in je meterkast te duiken. Via je slimme meter of verschillende apps kun je precies zien wat je verbruikt. Met dit inzicht kan je ook geld besparen. Dan denk je misschien: hoe dan?

Door te weten wat je jaarlijks verbruikt kan je gemakkelijk en snel alle energieleveranciers met elkaar vergelijken via Overstappen.nl. Zo weet je zeker dat jij de goedkoopste energieleverancier hebt!

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.