Meterstanden aflezen en doorgeven

Het is belangrijk om elk jaar je meterstanden af te lezen en door te geven. Je meterstanden bepalen namelijk de hoogte van je energierekening. Doordat er veel verschillende soorten meters zijn, kan het aflezen van de meterstand soms lastig zijn. Overstappen helpt je daarom graag met het aflezen van de meterstanden. Hieronder lees je hoe en waar je dit kunt doen. 

Waar lees ik mijn meterstanden af?

Voordat je de energiemeter kunt aflezen zul je eerst moeten weten waar je deze kunt vinden. Vaak hangt de energiemeter in de meterkast, maar hier vind je ongetwijfeld veel verschillende meters. Wat is nu de juiste meter? Om deze vraag te beantwoorden hebben we verschillende meters voor je op een rijtje gezet. Bekijk onderstaande afbeeldingen om erachter te komen wat voor soort meter je hebt.

Meterstanden aflezen: hoe doe ik dat?

Voordat je de meterstand af leest zul je eerst moeten checken of je een meter met één telwerk hebt of een meter met twee telwerken. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende meters en telwerken.

1. Elektriciteitsmeter met 1 telwerk aflezen

Op de afbeelding hiernaast zie je een elektriciteitsmeter voor enkeltarief. Bij deze meter hoef je alleen naar de getallen te kijken die voor of achter de eenheid kWh staan. De cijfers die achter de komma staan hoef je niet door te geven.

Elektriciteitsmeter met 1 telwerk aflezen

2. Elektriciteitsmeter met 2 telwerken aflezen

De elektriciteitsmeter met 2 telwerken wordt ook wel een dubbele meter genoemd. Heb je een dubbele meter? Dan betaal je tijdens de daluren een lager tarief dan tijdens de piekuren. Bij een dubbele meter zijn er twee meterstanden die je kunt aflezen. Hierbij het is belangrijk om eerst de bovenste/linker meterstand door te geven en daarna pas de onderste/rechter meterstand.

Elektriciteitsmeter met 2 telwerken aflezen

3. Digitale meter aflezen

Deze elektriciteitsmeter heeft een elektronisch telwerk met vier standen. Hierbij geef je de eerste twee meterstanden op zoals hierboven is aangegeven. Meter 3 en 4 tonen je teruglevering van energie. Dit is alleen van belang als je zelf energie opwekt, bijvoorbeeld via je zonnepanelen.

Digitale meter aflezen

Gasmeter aflezen

Wil je je gasmeterstand aflezen? Let hierbij goed op, want het gebeurt soms dat mensen de gas- en watermeterstand verwisselen. Hieronder is een afbeelding te zien van de gasmeter. De gasmeter is zoals je ziet rechthoekig en metaal, terwijl je watermeter rond is. Je hoeft bij je gasmeterstand alleen de getallen vóór de komma door te geven.

Gasmeter aflezen

Meterstanden aflezen slimme meter

Heb je een slimme meter in huis? Dan hoef je de meterstanden niet zelf door te geven. Je energieleverancier leest je meterstanden dan op afstand uit. Let op: je energieleverancier kan je meterstanden alleen op afstand aflezen als je hier toestemming voor hebt gegeven. Als je dit niet hebt gedaan dan zul je de meterstanden zelf moeten doorgeven.

meterstanden aflezen slimme meter

Water meterstanden aflezen

Heb je hulp nodig bij het aflezen van de watermeter? Hieronder lees je waar je de watermeter kunt vinden en hoe je deze afleest.

Waar vind ik de watermeter?

De plaats van de watermeter is ieder huis weer anders, maar heeft altijd een ronde vorm. In de meeste gevallen kun je de watermeter vinden in de meterkast of bij je CV-ketel. Soms zit de watermeter in het toilet, de badkamer of de keuken. Kun je de watermeter niet vinden? Check dan eens onder het luik bij je voor- of achterdeur.

Hoe lees ik de watermeter af?

Voor het aflezen van je watermeter hoef je alleen de cijfers op de zwarte vlakken van je watermeter over te nemen, inclusief de nullen. De cijfers op de rode vlakken hoef je niet door te geven. Er bevinden zich meestal 5 cijfers op de zwarte vlakken, maar sommige watermeters hebben 4 cijfers op de zwarte vlakken. Waterverbruik wordt net zoals gas uitgedrukt in de eenheid m3.

waterstanden aflezen

Wanneer meterstanden doorgeven?

Als het goed is weet je nu hoe je je meterstanden kunt aflezen. Maar wanneer moet je de meterstanden eigenlijk doorgeven? Dit doe je jaarlijks en je energieleverancier zal je daar naar vragen. Je moet ook je meterstanden doorgeven als je verhuist. Omdat het prijsplafond op 1 januari 2023 ingaat vragen de meeste leveranciers ook om op 1 januari 2023 je meterstanden door te geven. Je ontvangt hiervoor een email of brief. Als je een slimme meter hebt, gaat dit automatisch. Indien je je meterstand niet doorgeeft maakt de leverancier zelf een schatting van je verbruik.

Je meterstanden doorgeven:

Er zijn 3 manieren waarop je je meterstanden kunt doorgeven:

  1. Zelf je meterstanden doorgeven: dit kan meestal online, telefonisch of per post
  2. Op afstand uit laten lezen door je leverancier: indien je een slimme meter hebt en je hier toestemming voor hebt gegeven, kan je leverancier je meterstanden op afstand aflezen.
  3. De leverancier stuurt een medewerker langs om de standen op te nemen.

Meterstanden niet doorgegeven?

Als je je meterstanden niet doorgeeft zal je energieleverancier zelf een schatting maken van je (historische) verbruik. Hoewel je leverancier een zo realistisch mogelijke schatting maakt, kan er een verschil ontstaan tussen het geschatte verbruik en je daadwerkelijke verbruik. Geef de meterstanden daarom altijd door, zo voorkom je een hoop ongemak.

Naheffing

Wanneer je meer energie verbruikt hebt dan je energieleverancier in eerste instantie had geschat, ontvang je van je energieleverancier een naheffing. Heb je minder energie verbruikt dan vooraf werd geschat? Dan kun je geld terug verwachten.

Inzicht in je verbruik

Het is verstandig om bewust te zijn van je energie- en waterverbruik. Hiervoor hoef je echt niet elke week in je meterkast te duiken. Via je slimme meter of verschillende apps kun je precies zien wat je verbruikt.

Bekijk hoeveel je kunt besparen

Nu je weet hoeveel energie je jaarlijks verbruikt is het maken van een vergelijking een fluitje van een cent. Vergelijk de tarieven van je leverancier met het aanbod in de markt om te kijken hoeveel je kunt besparen.  Zo weet je zeker dat jij de goedkoopste energieleverancier hebt!

Bekijk hoeveel je kunt besparen
Onze klanten zeggen:

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.