Hoe moeilijk is overstappen van zorgverzekering? | Overstappen.nl
20-12-2023

Hoe moeilijk is overstappen van zorgverzekering?

Bekijk hier een handig stappenplan wat je kunt volgen als je wilt overstappen van zorgverzekering.

6 minuten 20-12-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

50% van de Nederlanders is nog nooit gewisseld van zorgverzekeraar. Als je ze vraagt waarom dan zeggen ze dat ze bang zijn om niet geaccepteerd te worden door de nieuwe verzekeraar of ze denken dat overstappen een hoop gedoe is. In de meeste gevallen is een nieuwe zorgverzekering kiezen en overstappen helemaal niet ingewikkeld en meestal levert het je ook nog wat op. We hebben een handig stappenplan voor je opgesteld.

Stap 1: Bekijk eens goed hoe je zorgverzekering er nu uitziet aan de hand van de volgende vragen:

Waar ben je verzekerd?

Je hebt onlangs een mail of brief gehad van je zorgverzekeraar. Daarin staat waar je nu verzekerd bent. Brief of mail gevonden? Mooi. Want die heb je nodig om de volgende vragen te beantwoorden.

Hoe ben je verzekerd?

In de brief of mail staat ook hoe je bent verzekerd. De mogelijkheden zijn individueel, collectief (dat gaat vaak via je werk) of misschien heb je een gemeentepolis. Dat is een polis die speciaal bedoeld is voor mensen met een laag inkomen. De gemeente betaalt soms een stukje mee aan de premie.

Wat heb je verzekerd?

De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk. Naast de basisverzekering kun je je ook aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld de tandarts en voor fysiotherapie. Aanvullende verzekeringen verschillen behoorlijk van elkaar en kunnen ook van jaar tot jaar veranderen. Bekijk dus goed wat er nu gedekt is in je verzekering.

Tip: vul in onze zorgvergelijker in wat voor zorg en eigen risico je nu hebt, dan zie je meteen wat je verschillen met volgend jaar zijn.

Stap 2: Bepaal welke zorg je nodig hebt

Het overgrote deel van de zorg die je nodig hebt wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Door de volgende vragen te beantwoorden maak je een slimme keuze voor een nieuwe zorgverzekering.

Wil je jouw eigen risico verhogen in ruil voor premiekorting?

Alle zorgverzekeraars hebben een declaratie app of inlogomgeving waarin je op kunt zoeken welk deel van je eigen risico je hebt gebruikt. Heb je regelmatig zorg nodig waarvoor je je eigen risico aanspreekt: kies dan niet voor extra eigen risico. Heb je geen zorg nodig en ga je alleen af en toe naar de huisarts? Dan kun je overwegen om te kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico. Je kunt het vrijwillig eigen risico tot maximaal € 885,- verhogen. Dat scheelt tot € 20,- per maand in de premie.

Kies je voor beperkte of vrije zorgkeuze?

Net als bij het eigen risico geldt dat als je weinig zorg gebruikt, het niet zo belangrijk is of je vrije keuze hebt. Vooral als je budget beperkt is. Ga gerust voor een budgetpolis als je nooit een dokter ziet. Als je in behandeling bent, kies dan voor een verzekeraar die jouw zorgaanbieder vergoedt. In onze vergelijker kun je per type zorgverzekering precies zien welke zorgverleners door de verzekeraar worden vergoed. Op onze zorgpolis pagina vind je meer informatie over zorgkeuze die je hebt voor de basisverzekering.

Ga je starten met een behandeling of operatie in 2024?

Vraag bij je zorgaanbieder met welke zorgverzekeraar zij goede ervaringen hebben en of er sprake is van een zorgplafond. Daar voorkom je veel ellende mee.

Heb je een aanvullende verzekering nodig?

De meest nuttige categorieën die je verzekerd via je aanvullende verzekering zijn:

  • Fysiotherapie
  • Zwangerschaps- en kraamdekkingen
  • Vervangende mantelzorg
  • Orthodontie
  • Eigen bijdrage voor gehoorapparaten
  • Ziektekosten in het buitenland

Het is belangrijk om te checken of je een aanvullende zorgverzekering echt nodig hebt. Als een bepaalde dekking niet relevant is voor jouw situatie, is het vaak niet verstandig om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan ziektekosten in het buitenland: als je niet van plan bent om volgend jaar op vakantie te gaan, dan is zo’n dekking natuurlijk overbodig.

“Heb je wel een aanvullende dekking nodig? Check dan wat er in je nieuwe pakket zit. Let daarbij ook op kortingen en extra apps. Veel zorgverzekeringen hebben leuke en slimme extra apps: doe er je voordeel mee!”
Eva van Erk
Zorgexpert

Prijs versus dekking

Het afwegen van de kosten tegen de geboden dekking is een belangrijke stap. Neem als voorbeeld fysiotherapie: in de meeste gevallen kan de behandeling door de fysiotherapeut worden afgerond in 3 behandelingen. Ga je een enkele keer naar de fysiotherapeut voor bijvoorbeeld lage rugpijn? Sluit dan geen pakket met 25 behandelingen, dat is zonde van het geld. Heb je een aandoening die op de lijst van chronische aandoeningen staat? Dan betaal je alleen de eerste 20 behandelingen zelf: zonde om er dan 27 te verzekeren!

Tandverzekeringen zijn een categorie apart. Voor meer gedetailleerde informatie hierover verwijzen we je naar ons artikel over: Vergoeding tandartsverzekering is te vaak sigaar uit eigen doos.

Veel zorgverzekeraars hebben een klein aanvullend pakket met daarin een dekking voor medische kosten in het buitenland en een tandongeval dekking. Voor een paar euro verzeker je dan tegen de kosten die de basisverzekering niet dekt, maar wel heel veel geld kunnen kosten.

“Officieel zijn zorgverzekeraars verplicht om aanvullende verzekeringen aan te bieden, ook als je geen basisverzekering bij dezelfde verzekeraar hebt. In de praktijk zijn losse aanvullende verzekeringen duurder of lastig aan te vragen. Meestal sluit je dus je aanvullende verzekeringen bij de verzekeraar af waar je ook je basisverzekering afsluit.”
Eva van Erk
Zorgexpert

Acceptatie basis- en aanvullende verzekering

Waar hoef je niet bang voor te zijn is dat je niet geaccepteerd wordt. Elke zorgverzekeraar is verplicht je te accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering kunnen wel vragen worden gesteld. Voor de aanvullende verzekering doet alleen ONVZ dat. De tandverzekering is een ander verhaal. Bij een maximum boven de 500 heb je vaak gezondheidsvragen.

Een belangrijk punt om te overwegen is de wachttijd, die bijna alle verzekeraars hanteren voor orthodontie. Je moet vaak een jaar verzekerd zijn, voordat je gebruik kunt maken van de dekking.

Stap 3: Maak een vergelijking

Nu je weet waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een zorgverzekering, kun je zorgverzekeringen vergelijken. Onze vergelijker geeft je een duidelijk overzicht van de zorgverzekeraars en de premies. Zo weet je in een paar minuten waar je aan toe bent en kun je de verzekeraar kiezen die het beste bij je past. Na het afsluiten van de zorgverzekering heb je nog een bedenktijd van 14 kalenderdagen waarin je de verzekering kunt opzeggen.

Tot wanneer kan je overstappen?

Je hebt tot en met 31 december 2023 de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar in. Twijfel je nog over je keuze? Het is ook mogelijk om je zorgverzekering uiterlijk 31 december 2023 op te zeggen, maar je zult dan wel vóór 1 februari 2024 een nieuwe zorgverzekering moeten afsluiten.

Eva van Erk
Zorgexpert
6 minuten 20-12-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven