Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekering kiezen

Ben je van plan om een nieuwe zorgverzekering te kiezen in 2019? Ook volgend jaar veranderen de dekkingen en vergoedingen, dus het is slim om te kijken of je huidige zorgverzekering nog de beste keus is. Wij vertellen je graag waar je zoal rekening mee moet houden als je een nieuwe zorgverzekering kiest.

Check hoeveel jij kunt besparen op je zorgverzekering

Geslacht

Kies je geslacht

Geboortedatum

Vul je geboortedatum in Vul een geldige geboortedatum in

Huidige verzekeraar

Welke zorgverzekering kiezen in 2019?

Welke zorgverzekering je het beste kunt kiezen hangt af van verschillende factoren.
Als je een basisverzekering wilt afsluiten dan kun je kiezen uit een naturaverzekering, een restitutieverzekering, een combinatiepolis en een selectieve zorgpolis. De dekking is bij alle verzekeraars hetzelfde, maar iedere verzekeraar mag zelf kiezen met welke zorgaanbieders en ziekenhuizen zij een contract afsluiten.

Met een restitutiepolis kan je bij alle zorgverleners terecht, een naturapolis is iets beperkter en bij een naturapolis heb je de keuze uit een gering aantal zorgverleners. Bij een combinatiepolis worden sommige zorgkosten in natura vergoed en andere kosten kunnen worden gedeclareerd. Je mag dan zelf kiezen welke zorgverlener zorg aan jou mag verlenen. Ten slotte is de selectieve polis een variant op de naturapolis. Deze polis is voordeliger dan een naturapolis, maar heeft aangescherpte polisvoorwaarden.

In 5 stappen een zorgverzekering kiezen

Waar moet je nou precies op letten als je een nieuwe zorgverzekering kiest? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Stap 1: Zorgbehoefte vaststellen

De eerste stap is bepalen hoeveel zorg je nodig hebt in 2020. De zorgbehoefte verschilt per persoon, daarom is het erg belangrijk om voor jezelf na te gaan wat voor zorg je nodig denkt te hebben. Gebruik je op dit moment bijvoorbeeld medicijnen, wil je graag zwanger worden of heb je gebitsproblemen. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee kunt houden.

Stap 2: Eigen risico kiezen

De tweede stap is het kiezen van het eigen risico. De hoogte van de eigen risico wordt door de overheid vastgesteld en tijdens prinsjesdag bekend gemaakt. Het verplichte eigen risico voor 2020 bedraagt 385 euro per jaar. Vind je dit bedrag te hoog en wil je graag besparen op je zorgkosten? Dan kun je voor een vrijwillig eigen risico kiezen. In dat geval betaal je maandelijks een lage premie, maar als je toch iets overkomt dan zul je zelf de bijkomende zorgkosten moeten betalen. Dit bedrag kan erg hoog uitvallen, denk hier dus goed over na. Het is alleen verstandig om je vrijwillig eigen risico op te hogen als je zeker weet dat je de kosten van het eigen risico ook daadwerkelijk kunt betalen mocht je onverwacht zorg nodig hebben.

Stap 3: Basisverzekering kiezen

De derde stap is het kiezen van een basisverzekering. Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht voor iedere Nederlander boven de 18 jaar. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en medicijnen.

Met iedere basisverzekering heb je recht op dezelfde zorg. Welke basisverzekering het beste bij je past is afhankelijk van je zorgbehoefte en persoonlijke voorkeuren. Je hebt de keuze uit verschillende basisverzekeringen: Naturaverzekering, Restitutieverzekering, Combinatiepolis en een Selectieve zorgpolis.

Stap 4: Aanvullende verzekering kiezen

De vierde stap is het kiezen van een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering vergoed zorg van bijvoorbeeld de tandarts of een fysiotherapeut. Verwacht je volgend jaar veel fysiotherapiebehandelingen nodig te hebben? Dan is het vaak verstandig om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Ga wel na of je door een aanvullende verzekering uiteindelijk goedkoper uit bent: als je weinig kosten maakt voor de zorg waar je een aanvullende verzekering voor afsluit, ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je het uit eigen zak betaalt.

Stap 5: Zorgverzekeraar kiezen

De laatste stap is het kiezen van een zorgverzekeraar. Niet elke verzekeraar biedt hetzelfde zorgpakket aan. Daarom is het verstandig om verschillende zorgverzekeraars te vergelijken. Je kunt je keuze ook baseren op de ervaringen en beoordelingen van klanten. Zijn klanten tevreden met de zorgverzekeraar? Kun je bij elk ziekenhuis terecht? Vergoed de zorgverzekeraar alleen de goedkoopste medicijnen? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee kunt houden.

Zorgverzekeraars 2020

Zorgverzekering kiezen 2019

Wil je voor 2019 een nieuwe zorgverzekering kiezen? Dit is vaak niet meer mogelijk. Je kunt in de meeste gevallen alleen een zorgverzekering afsluiten in de laatste 6 weken van het jaar. Vanaf 12 november maken zorgverzekeraars namelijk de nieuwe premies bekend. Vanaf deze datum kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 2020. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan in op 1 januari 2020. Ben je net 18 jaar geworden of net in Nederland komen wonen? Dan kun je wel nog voor het einde van het jaar een zorgverzekering kiezen en afsluiten. Vervolgens kun je aan het einde van het jaar alsnog overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan namelijk veranderingen in de zorgverzekering hebben aangebracht voor 2020. In dat geval kun je beter overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Zorgverzekering kiezen 2020

Op uiterlijk 12 november 2019 maken zorgverzekeraars de hoogte van de premies bekend. Je hebt dan nog tot en met 31 december om een zorgverzekering te kiezen en af te sluiten. Voordat je een zorgverzekering kiest zul je eerst moeten bepalen welke zorg je nodig zult hebben in 2020. Vervolgens kun je een zorgverzekeringen vergelijken en de zorgverzekering kiezen die het beste aansluit op je persoonlijke voorkeuren. Ook zie je meteen welke zorgverzekeraar de laagste premies heeft. Heb je een langere bedenktijd nodig? In dat geval kun je jouw zorgverzekering voor het einde van het jaar opzeggen. Je hebt dan tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het is belangrijk dat je niet vergeet om een zorgverzekering af te sluiten, omdat het verplicht is om een zorgverzekering te hebben in Nederland.

Een nieuwe zorgverzekering kiezen

zorgverzekering kiezenMet onze zorgvergelijker ontdek je snel welke zorgverzekeraar bij jouw wensen aansluit. De zorgvergelijker werkt vanaf half november, zodra zorgverzekeraars alle info betreffende de zorgverzekeringen voor 2019 bekend hebben gemaakt.

Je zorgverzekering vergelijken is altijd verstandig om te doen. Veel mensen weten niet dat de inhoud van het basispakket bij alle zorgverzekeraars gelijk zijn. De prijzen kunnen echter flink uiteen lopen. Het is daarom belangrijk een goede vergelijking te maken om zo naar een goedkoopste zorgverzekering over te stappen of eentje te kiezen met een beter passende dekking.

Welke zorgverzekering past het best bij jouw persoonlijke situatie? Kies je voor alleen een basisverzekering of heb je ook een aanvullende zorgverzekering nodig? Door middel van handige filters in onze vergelijker vind je eenvoudig de zorgverzekering die bij je past! Heb je advies nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder.

Laatste nieuws over zorgverzekeringen

Wil je alles weten van het laatste nieuws over zorgverzekeringen en een melding krijgen wanneer je kunt overstappen? Schrijf je dan direct in voor de Zorg Alert en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws!