Zorgverzekering kiezen

Kies je zorgverzekering voor 2020 en bespaar
Vergelijk zorgverzekeringen
supplier-logo
€105,25
per maand
checkmark Ziezo Selectief
checkmark Directe acceptatie
checkmark Eigen risico van €385
supplier-logo
€116,95
per maand
checkmark Betaal eigen risico in termijnen
checkmark Bepaal wanneer je premie betaalt
checkmark Eigen risico van €385
supplier-logo
€119,08
per maand
checkmark Vrije zorgkeuze
checkmark Second opinion door specialisten
checkmark Eigen risico van €385

Ben je van plan om een nieuwe zorgverzekering te kiezen? Ook volgend jaar veranderen de dekkingen en vergoedingen, dus het is slim om te kijken of je huidige zorgverzekering nog de beste keus is. Wij vertellen je graag waar je zoal rekening mee kunt houden als je een nieuwe zorgverzekering kiest.

Welke zorgverzekering kiezen?

Voor je zorgverzekering kun je kiezen uit drie verschillende soorten basisverzekeringen:

De dekking is bij alle verzekeraars hetzelfde, maar iedere verzekeraar mag zelf kiezen met welke zorgaanbieders en ziekenhuizen zij een contract afsluiten. Het verschil zit ‘m vooral in de vergoeding; je krijgt alleen de zorg vergoed die in je polis is vastgelegd.

Met een restitutiepolis kan je bij alle zorgverleners terecht, een naturapolis is iets beperkter en bij een selectieve zorgpolis heb je de keuze uit een gering aantal zorgverleners. De selectieve polis is een variant op de naturapolis. Deze polis is voordeliger dan een naturapolis, maar heeft aangescherpte polisvoorwaarden. Bij een combinatiepolis worden sommige zorgkosten in natura vergoed en andere kosten kunnen worden gedeclareerd. Je mag dan zelf kiezen welke zorgverlener zorg aan jou mag verlenen.

In 5 stappen een zorgverzekering kiezen

Waar moet je nou precies op letten als je een nieuwe zorgverzekering kiest? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Stap 1: Zorgbehoefte vaststellen

De eerste stap is bepalen hoeveel zorg je nodig hebt voor aankomend jaar. De zorgbehoefte verschilt per persoon, daarom is het erg belangrijk om voor jezelf na te gaan wat voor zorg je nodig denkt te hebben. Gebruik je op dit moment bijvoorbeeld medicijnen, wil je graag zwanger worden of heb je gebitsproblemen. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee kunt houden.

Stap 2: Eigen risico kiezen

De tweede stap is het kiezen van het eigen risico. De hoogte van het eigen risico wordt door de overheid vastgesteld en tijdens prinsjesdag bekend gemaakt. Het verplichte eigen risico voor 2021 bedraagt 385 euro per jaar. Vind je dit bedrag te hoog en wil je graag besparen op je zorgkosten? Dan kun je voor een vrijwillig eigen risico kiezen. In dat geval betaal je maandelijks een lage premie, maar als je toch iets overkomt dan zul je zelf de bijkomende zorgkosten moeten betalen. Dit bedrag kan erg hoog uitvallen, denk hier dus goed over na. Het is alleen verstandig om je vrijwillig eigen risico op te hogen als je zeker weet dat je de kosten van het eigen risico ook daadwerkelijk kunt betalen mocht je onverwacht zorg nodig hebben.

Stap 3: Basisverzekering kiezen

De derde stap is het kiezen van een basisverzekering. Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht voor iedere Nederlander boven de 18 jaar. Verder vergoedt de basisverzekering de belangrijkste zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en medicijnen.

Met iedere basisverzekering heb je recht op dezelfde zorg. Welke basisverzekering het beste bij je past is afhankelijk van je zorgbehoefte en persoonlijke voorkeuren. Je hebt de keuze uit verschillende basisverzekeringen: Naturaverzekering, Restitutieverzekering, Combinatiepolis en een Selectieve zorgpolis.

Stap 4: Aanvullende verzekering kiezen

De vierde stap is het kiezen van een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering vergoed zorg van bijvoorbeeld de tandarts of een fysiotherapeut. Verwacht je volgend jaar veel fysiotherapiebehandelingen nodig te hebben? Dan is het vaak verstandig om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Ga wel na of je met een aanvullende verzekering uiteindelijk goedkoper uit bent. Als je weinig kosten maakt voor de zorg waar je een aanvullende verzekering voor afsluit dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je het uit eigen zak betaalt.

Stap 5: Zorgverzekeraar kiezen

De laatste stap is het kiezen van een zorgverzekeraar. Niet elke verzekeraar biedt hetzelfde zorgpakket aan. Daarom is het verstandig om verschillende zorgverzekeraars te vergelijken. Je kunt je keuze ook baseren op de ervaringen en beoordelingen van klanten. Zijn klanten bijvoorbeeld tevreden over hun zorgverzekeraar? Kun je bij elk ziekenhuis terecht? Vergoed de zorgverzekeraar alleen de goedkoopste medicijnen? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee kunt houden. Met behulp van onze zorgvergelijker kun je gemakkelijk verschillende opties uitfilteren en een zorgverzekering kiezen die bij jou past.

zorgverzekering kiezen

Zorgverzekeraar kiezen

Wil je weten uit welke zorgverzekeraars je allemaal kunt kiezen? Hieronder vind je alle zorgverzekeraars die zijn opgenomen in onze vergelijker:

Zorgverzekering kiezen

Wil je voor aankomend jaar een nieuwe zorgverzekering kiezen? Dit is vaak niet meer mogelijk. Je kunt in de meeste gevallen alleen een zorgverzekering afsluiten in de laatste 6 weken van het jaar. Vanaf 12 november maken zorgverzekeraars namelijk de nieuwe premies bekend. Vanaf deze datum kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor het nieuwe jaar. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan in op 1 januari van het nieuwe jaar.

Ben je net 18 jaar geworden of net in Nederland komen wonen? Dan kun je wel nog voor het einde van het jaar een zorgverzekering kiezen en afsluiten. Vervolgens kun je aan het einde van het jaar alsnog overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan namelijk veranderingen in de zorgverzekering hebben aangebracht voor aankomend jaar. In dat geval kun je beter overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Zorgverzekering kiezen voor dit jaar

Op uiterlijk 12 november van dit jaar maken zorgverzekeraars de hoogte van de premies bekend. Je hebt dan nog tot en met 31 december om een zorgverzekering te kiezen en af te sluiten.

Voordat je een zorgverzekering kiest zul je eerst moeten bepalen welke zorg je volgend jaar nodig zult hebben. Vervolgens kun je zorgverzekeringen vergelijken en de beste zorgverzekering kiezen. Ook zie je meteen welke zorgverzekeraar de laagste premies heeft.

Wanneer je een langere bedenktijd nodig hebt kun je jouw zorgverzekering ook voor het einde van het jaar opzeggen. Je hebt dan tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het is belangrijk dat je niet vergeet om een zorgverzekering 2021 af te sluiten, omdat het verplicht is om een zorgverzekering te hebben in Nederland.

Zorgverzekering kiezen student

Ben je een student en vind je het lastig om een zorgverzekering te kiezen? Overstappen.nl helpt je graag met het vinden van de juiste zorgverzekering. Als student wil je natuurlijk de goedkoopste zorgverzekering, studeren is immers al duur genoeg. Gelukkig zijn er veel verzekeraars die een scherpe premie voor studenten bieden. Daarnaast bieden sommige verzekeraars een speciale studentenkorting aan. Voor meer informatie kun je terecht op onze zorgverzekering studenten pagina.

Een nieuwe zorgverzekering kiezen

Met onze zorgverzekering wijzer ontdek je snel welke zorgverzekeraar bij jouw wensen aansluit. De zorgvergelijker werkt vanaf half november, zodra zorgverzekeraars alle info betreffende de zorgverzekeringen voor aankomend jaar bekend hebben gemaakt. Je zorgverzekering vergelijken is altijd verstandig om te doen. Veel mensen weten niet dat de inhoud van het basispakket bij alle zorgverzekeraars gelijk is. De prijzen kunnen echter flink uiteen lopen. Het is daarom belangrijk om een goede vergelijking te maken, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt.

Welke zorgverzekering past het beste bij jouw persoonlijke situatie? Kies je voor alleen een basisverzekering of heb je ook een aanvullende zorgverzekering nodig? Door middel van handige filters in onze vergelijker vind je eenvoudig de zorgverzekering die bij je past!

Vul je gegevens in en kies je zorgverzekering