Islamitische uitvaartverzekering vergelijken en afsluiten (2024)

Islamitische uitvaartverzekering

Islamitische uitvaartverzekeringen 2024

Op zoek naar een verzekering voor een islamitische uitvaart? De onderstaande verzekeringen zijn hier geschikt voor. Lees op de pagina meer over een islamitische begrafenis.

Ga snel naar

Het is in Nederland voor (bijna) iedereen mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Iedereen heeft de keuze uit dezelfde soort uitvaartpolissen, maar niet iedereen heeft dezelfde wensen. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijke uitvaartpolissen voor een islamitisch afscheid en op welke onderwerpen een moslim kan letten bij het uitzoeken en afsluiten van een islamitische uitvaartverzekering.

Wat is een islamitische uitvaartverzekering?

Een islamitische uitvaartverzekering is een verzekering die de kosten van een islamitische begrafenis dekt. Afhankelijk van het soort verzekering, kan de begrafenis in Nederland of het buitenland plaatsvinden. Deze uitvaartverzekering dekt het ritueel wassen, binnen 24 uur begraven en (deels) de eeuwigdurende grafrust. Een islamitische uitvaartverzekering zorgt er dus voor dat de uitvaart kan voldoen aan de gebruiken en wensen van de islamitische cultuur.


Islamitische begrafenis rituelen

Islamitische rituelen staan centraal in een uitvaart voor een moslim. Deze rituelen worden gehanteerd sinds het ontstaan van de religie. Hieronder de belangrijkste rituelen voor een islamitische begrafenis.

Eeuwige grafrust

Voor moslims is het belangrijk om begraven te worden in een graf met “eeuwige grafrust”. Dit houdt in dat het graf waarin je begraven bent altijd voor jou alleen zal blijven. In islamitische landen is dit vrij normaal en dit was in het verleden in Nederland ook van belang.

Is eeuwige grafrust in Nederland mogelijk?

Hoewel er bijna geen rechten meer voor eeuwige grafrust in Nederland worden uitgegeven, is het mogelijk om dit in Nederland te doen. Een manier die interessant is voor moslims om begraven te worden op een natuurbegraafplaats. Sommige natuurbegraafplaatsen bieden aparte plekken aan waar moslims bij elkaar komen te liggen. De eeuwige grafrust wordt hier nageleefd.

Ritueel wassen of Ghusl

Belangrijk bij een islamitische uitvaart is dat de overledene na overlijden ritueel wordt gewassen. Het wassen wordt meestal gedaan door een deskundige wasser, vrienden en de familie.

Dodengebed of Dzjanazah- gebed

Na de wassing wordt er een dodengebed georganiseerd. Dit gebeurt meestal door een imam of de zoon van de overledene. Dit wordt meestal gezien als de laatste stap voor de daadwerkelijke begrafenis.


De locatie van een islamitische uitvaart

De plek waar de islamitische begrafenis plaatsvindt heeft invloed op de kosten van de uitvaart. Veelal wordt dit in Nederland gedaan of in het land van oorsprong (van de familie). Als het in Nederland gebeurt is het meestal gewenst om dit te doen op een islamitische begraafplaats.

Islamitische begrafenis in het buitenland

Een begrafenis in het land van herkomst is een veelvoorkomende keuze bij moslims. Zo komt het vaak voor dat een Nederlandse burger wordt begraven in Marokko of Turkije. Een reisverzekering vergoedt bijvoorbeeld het vervoer van de overledene, naaste familie en de uitvaart in het land van herkomst. Voor een begrafenis in het buitenland is het verstandig om een uitvaartverzekering in geld af te sluiten. Dit heet ook wel een kapitaalverzekering. Zo kan je zelf bepalen waar je het geld aan uitgeeft en ben je niet afhankelijk van de diensten van de verzekeraar.

Islamitische begrafenis in Nederland

Zoals eerder benoemd is eeuwig grafrecht in Nederland in ieder geval mogelijk op een natuurbegraafplaats. Daarnaast is er een groeiend aantal moslimbegraafplaatsen in Nederland. Hier kan ook een eeuwig grafrecht worden afgekocht.

Verder kan je als moslim altijd nog proberen om eeuwig grafrecht af te sluiten op een reguliere begraafplaats in Nederland. Een aantal begraafplaatsen hanteert het eeuwigdurende graf nog en is daarom geschikt voor een islamitische begrafenis. Meestal is een naturaverzekering of kapitaalverzekering een goede optie. Zo bepaal je vooraf de verzekerde diensten voor de begrafenis. Daarnaast hebben uitvaartverzekeraars als Dela en Monuta banden met islamitische begraafplaatsen en moskeen in Nederland.


Soorten islamitische uitvaartverzekeringen

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kan je kiezen tussen een naturaverzekering, een kapitaal uitvaartverzekering of een combinatie uitvaartverzekering. De drie soorten uitvaartverzekeringen verschillen in samenstelling en uitbetaling.

Natura uitvaartverzekering

Bij het afsluiten van een natura uitvaartverzekering verzeker je een pakket van uitvaartdiensten, wat er allemaal in dit pakket zit, is van tevoren bepaald. Denk zo aan het regelen van de locatie, de kist en de catering. Daarbij wordt over het algemeen alleen de begrafenis in Nederland verzorgd door de uitvaartverzekeraar.

Kapitaal uitvaartverzekering

Sluit je een geldverzekering af, dan ontvangt je familie een geldbedrag om de begrafenis zelf te verzorgen in Nederland of in het buitenland. Hierbij heb je ook vrije keuze in het kiezen van een islamitische uitvaartverzorger. Een kapitaalverzekering geeft je dus doorgaans meer vrijheden.


Wat kost een islamitische begrafenis?

Een islamitische begrafenis is relatief duurder dan een gemiddelde begrafenis in Nederland. De gewenste uitvaartlocatie en eeuwigdurende rustplek bepalen hoe hoog de kosten voor het afscheid zullen zijn. De kosten hangen dus af van jouw persoonlijke uitvaartwensen en de locatie van de uitvaart. Hieronder hebben we de gemiddelde kosten voor jou op een rijtje gezet.

Uitvaartkosten voor een islamitisch afscheid

Kostenplaatje per onderdeel Kosten
Vlucht naar het buitenland € 3.000,- *
Eeuwig durende grafrust in Nederland € 6.500,-**
Islamitische uitvaartverzorger € 1.500,-
Islamitische gedenksteen € 500,-
Religieuze receptie (sadaqa) € 1.500,-

*Dit tarief keert je uitvaartverzekeraar uit voor jou en 2 familieleden.
**De familie moet vaak de grafrechten verlengen na de eerste periode.


 

Islamitische begrafenis verzekeren?

Bij het verzekeren van een islamitische uitvaart moet jij jezelf afvragen of jouw wensen wel behartigt kunnen worden. Meestal zijn de specifieke wensen en de looptijd van het graf de belangerijkste pijlers bij een islamitische begrafenis.

1. Welke wensen heb jij voor jouw afscheid?

In Nederland zijn er tegenwoordig, gelukkig, allerlei mogelijkheden om de uitvaart te houden volgens islamitische rituelen, tradities en wensen. Hiervoor kun je contact opnemen met een islamitische uitvaartverzorger of een niet-islamitische uitvaartverzorger die ook kennis heeft van de islamitische tradities.

Wil jij graag een begrafenis in het buitenland? Dan moet er over het algemeen meer geregeld worden en kun je contact opnemen met je uitvaartverzekeraar over de mogelijkheden en wat de stappen zijn voor jouw nabestaanden.

2. De looptijd van het grafrecht in Nederland

In Nederland is het niet vanzelfsprekend dat een graf voor onbepaalde tijd blijft bestaan na een aantal jaar wordt het graf gedelft en ruimte gemaakt voor een nieuw persoon. Maar er zijn een aantal plaatsen in Nederland die(gedeeltelijk) zijn ingericht voor de eeuwig durende grafrust, deze kun je onder andere vinden in de pronvincies:

 • Lelystad
 • Zuid-Holland
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Groningen

Hierbij is het wel belangrijk om te realiseren dat het hier meestal ook om tijdelijke grafrechten gaat, waarbij de familie zelf het graf moet verlengen na de eerste periode. Daarnaast kost een eigen graf meer dan een gedeeld graf.


Hoe kies ik een islamitische uitvaartverzekering?

Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om de juiste islamitische uitvaartverzekering te kiezen. Zo heb je als moslim hele andere dingen die jij belangrijk vindt bij een uitvaart, dan iemand anders die niet moslim is. Je moet tussen de volgende zaken een afweging maken:

Is het een natura- of kapitaalverzekering?

Een kapitaal uitvaartverzekering keert een bedrag uit in geld, wat de nabestaanden vrij mogen besteden. Je nabestaanden kunnen zelf de uitvaart laten organiseren door de gewenste uitvaartverzorger. Een uitbetaling in diensten heet ook wel een natura uitvaartverzekering. Hoewel dit meestal voordeliger is dan een kapitaal uitvaartverzekering, keert de uitvaartverzekeraar alleen diensten uit die vooraf zijn afgesproken. Als je veel specifieke wensen hebt kan dit dus lastig zijn.

Hoe lang moet je de premie betalen?

Een uitvaartverzekering heeft een bepaalde looptijd waarover je de premie moet betalen. Dit kan bijvoorbeeld tot een bepaalde leeftijd zijn of tot aan je overlijden. In principe geldt: hoe langer de looptijd, hoe lager de premie.

Wat is de hoogte van de uitkering en is deze waardevast?

Gemiddeld kost een begrafenis in Nederland € 9.500 in 2024. Heb je veel eisen voor je uitvaart? Dan kan je verwachten dat de kosten ook omhoog gaan. Om er zeker van te zijn dat je met het verzekerde bedrag een uitvaart kan houden in toekomst, is het van belang dat je uitvaartverzekering waardevast is. Dit betekent wanneer de kosten stijgen, dat jouw premie, maar ook het bedrag waarvoor jij verzekerd bent meestijgt.

Hoe hoog is de premie die je moet betalen?

Omdat de uitvaartverzekeringen onderling van elkaar verschillen, komen de premies van uitvaartverzekeraars niet met elkaar overeen. Bovenaan onze vergelijker zie je altijd de goedkoopste uitvaartverzekering van dit moment. Bekijk wel goed welke uitvaartverzekering het goedkoopst is voor jouw leeftijd. Zoals eerder benoemd is een natura uitvaartverzekering of combinatieverzekering de voordeligste manier van verzekeren.

Impact op je naasten

Na het overlijden wil je naast de geldzaken ook rust geven rondom het organiseren van je uitvaart. Bij een natura uitvaartverzekering ontvang je ondersteuning van een uitvaartondernemer.


Alternatieven voor een uitvaartverzekering

Het kan zijn dat jij als moslim door geloofsredenen geen verzekering wilt afsluiten. Een reden die hiervoor genoemd is dat een verzekering rente uitkeerd of gebasseerd is op risico. Uiteraard is dit voor elke moslim weer anders en zijn er daarom alternatieven voor een uitvaartverzekering:

 • Een uitvaartdeposito: Een uitvaartdeposito is een rekening waarop je eenmalig of meerdere keren een bepaald bedrag stort. Hierover ontvang je rente. Wanneer je komt te overlijden wordt het deposito uitgekeerd aan je nabestaanden.
 • Een bankrekening: Uiteraard kan je ook zelf sparen voor je uitvaart. Het is een verstandige beslissing om dit bijvoorbeeld op een aparte spaarrekening te doen, waarover je weer rente ontvangt.
 • Een uitvaartvereniging: Een andere optie is de uitvaartvereniging. Door een periodieke bijdrage, word je lid van een uitvaartvereniging. Wanneer je komt te overlijden ontvangen je nabestaande hulp en een vergoeding voor het houden van je uitvaart.

Veel gestelde vragen

  Kan je in Nederland binnen 24 uur begraven worden?

  Het is mogelijk om binnen 24 uur begraven te worden in Nederland. Feest- en zondagen kunnen toch voor een vertraging zorgen. Dan wordt de overledene opgebaard.

  Is een islamitische uitvaart mogelijk in Nederland?

  Het is zeker mogelijk om een islamitische uitvaart te organiseren in Nederland. Houdt wel rekening met de wensen en behoeften van een islamitische begrafenis. Niet elke verzekeraar keert dezelfde diensten uit bij een naturaverzekering.

  Regelt de verzekeraar ook een wasgroep?

  Doorgaans regelt de familie of de moskee van de overledenen een wasgroep. Als dit niet het geval is, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de verzekeraar.

  Hoe gaat een islamitische begrafenis?

  Een islamitische begrafenis bestaat uit een rijtje vaste rituelen en eigenschappen:

  • De wassing van de overledene
  • Het dodengebed
  • Begraven in een eeuwigdurende graf

  *Dit zijn niet alle rituelen en eigenschappen van een islamitische begrafenis.

  Welk soort uitvaartverzekering voor een islamitische begrafenis?

  Het is aan te raden om een kapitaalverzekering of een uitvaartverzekering in geld af te sluiten. Zo heb je de vrijheid om te kiezen waar een uitvaart plaatsvindt (bijvoorbeeld in het buitenland), welke diensten er worden ingezet (islamitische rituelen) en wie de uitvaartverzorger (bv. een islamitische uitvaartverzorger) is.

  Tot welke leeftijd kan ik een islamitische uitvaartverzekering afsluiten?

  De verzekeraars in onze vergelijker hanteren verschillende leeftijden:

  • A.S.R. – 75
  • Monuta – 74
  • Dela – 74
  • Lifetri – 74
Jean-Paul Wursten
Expert Uitvaartverzekeringen
11 minuten 25-03-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.