Islamitische uitvaartverzekering

Islamitische uitvaartverzekeringen 2023

Op zoek naar een verzekering voor een islamitische uitvaart? De onderstaande verzekeringen zijn hier geschikt voor.

Ga snel naar

 
Het is in Nederland voor (bijna) iedereen mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Iedereen heeft de keuze uit dezelfde soort uitvaartpolissen, maar niet iedereen heeft dezelfde wensen. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijke uitvaartpolissen voor een islamitisch afscheid en op welke onderwerpen jij kan letten bij het uitzoeken en afsluiten van een islamitische uitvaartverzekering als je moslim bent.

Wat is een islamitische uitvaartverzekering?

Een islamitische uitvaartverzekering dekt (bijna) alle kosten van een islamitische begrafenis in Nederland of in het buitenland. Deze uitvaartverzekering dekt het ritueel wassen, binnen 24 uur begraven en (deels) de eeuwigdurende grafrust. Een islamitische uitvaartverzekering zorgt er dus voor dat de uitvaart kan voldoen aan de gebruiken en wensen van de islamitische cultuur en moslims.

Soorten verzekeringen

Je kan kiezen tussen een naturaverzekering, een kapitaal uitvaartverzekering of een combinatie. Bij het afsluiten van een natura uitvaartverzekering verzeker je een pakket van uitvaartdiensten, wat er allemaal in dit pakket zit, is van te voren bepaald. Daarbij wordt over het algemeen alléén de begrafenis in Nederland verzorgd door de uitvaartverzekeraar. Sluit je een geldverzekering af, dan ontvangt je familie een geldbedrag om de begrafenis zelf te verzorgen in Nederland of in het buitenland. Hierbij heb je ook vrije keuze in het kiezen van een (islamitische) uitvaartverzorger.

islalmitische uitvaartverzekering

Wat kost een islamitische begrafenis?

Een islamitische begrafenis is relatief duurder dan een gemiddelde begrafenis in Nederland. De gewenste uitvaartlocatie en eeuwigdurende rustplek bepalen hoe hoog de kosten voor het afscheid zullen zijn. De kosten hangen dus af van jouw persoonlijke uitvaartwensen en de locatie van de uitvaart. Hieronder hebben we de gemiddelde kosten voor jou op een rijtje gezet.

Uitvaartkosten voor een islamitisch afscheid

Kostenplaatje per onderdeel Kosten
Vlucht naar het buitenland € 3.000,- *
Eeuwig durende grafrust in Nederland € 6.500,-**
Islamitische uitvaartverzorger € 1.500,-
Islamitische gedenksteen € 500,-
Religieuze receptie (sadaqa) € 1.500,-

*Dit tarief keert je uitvaartverzekeraar uit voor jou en 2 familieleden.
**De familie moet vaak de grafrechten verlengen na de eerste periode.

 

Islamitische begrafenis verzekeren?

Bij het verzekeren van een islamitische begrafenis zijn er twee onderwerpen waar je op kan letten:

1. Welke wensen heb jij voor jouw afscheid?

In Nederland zijn er tegenwoordig, gelukkig, allerlei mogelijkheden om de uitvaart te houden volgens islamitische rituelen, tradities en wensen. Hiervoor kun je contact opnemen met een islamitische uitvaartverzorger of een niet-islamitische uitvaartverzorger die ook kennis heeft van de islamitische tradities.

Wil jij graag een begrafenis in het buitenland? Dan moet er over het algemeen meer geregeld worden en kun je contact opnemen met je uitvaartverzekeraar over de mogelijkheden en wat de stappen zijn voor jouw nabestaanden.

2. De looptijd van het grafrecht in Nederland

In Nederland is het niet vanzelfsprekend dat een graf voor onbepaalde tijd blijft bestaan na een aantal jaar wordt het graf gedelft en ruimte gemaakt voor een nieuw persoon. Maar er zijn een aantal plaatsen in Nederland die(gedeeltelijk) zijn ingericht voor de eeuwig durende grafrust, deze kun je onder andere vinden in de pronvincies:

 • Lelystad
 • Zuid-Holland
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Groningen

Hierbij is het wel belangrijk om te realiseren dat het hier meestal ook om tijdelijke grafrechten gaat, waarbij de familie zelf het graf moet verlengen na de eerste periode. Daarnaast kost een eigen graf meer dan een algemeen graf.

Hoe kies ik een islamitische uitvaartverzekering?

Op basis van jouw wensen en traditionele gebruiken kan je het beste verschillende uitvaartverzekeraars met elkaar vergelijken op basis van de premie en de voorwaardes. Let hierbij op:

 1. Is het een natura- of kapitaalverzekering?
 2. Wat is de hoogte van de uitkering en is deze waardevast?
 3. Hoe hoog is de premie die je moet betalen?
 4. Hoe lang moet je de premie betalen? 
 5. Wat zijn de voorwaardes van de polis?

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.