Islamitische uitvaartverzekering

Islamitische uitvaartverzekeringen vergelijken in augustus 2020

supplier-logo
€7,77
per maand
Uitgekeerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Levenslang
Kind gratis meeverzekerd? Nee
– advertentie –
supplier-logo
€10,05
per maand
Uitgekeerd bedrag €8.000
Doorlooptijd Levenslang
Kind gratis meeverzekerd? Tot 18 jaar
– advertentie –
Bovenstaande premies zijn gebaseerd op de meest gekozen pakketten per verzekeraar voor iemand met de geboortedatum: 01-01-1991 (29 jaar).

Wat is een Islamitische uitvaartverzekering?

Een Islamitische uitvaartverzekering is een uitvaartverzekering speciaal voor moslims.

Anders dan een Nederlandse begrafenis, is het binnen de islamitische cultuur gebruikelijk dat islamitische uitvaartverzekeringeen overleden persoon binnen 24 uur begraven wordt. Daarnaast zijn er ook speciale voorschriften voor de manier en plaats van begraven, en worden er verschillende rituelen uitgevoerd voor en na de begrafenis.

Om deze redenen bieden steeds meer verzekeraars een aparte Islamitische uitvaartverzekering aan, zodat ook moslims op hun eigen manier afscheid kunnen nemen.

islamitische uitvaartverzekering

Wat kost een Islamitische uitvaartverzekering?

De kosten van een Islamitische uitvaartverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo is de hoogte van de premie onder andere afhankelijk van de leeftijd waarop de verzekering wordt afgesloten en de gekozen looptijd (de opties hierin verschillen per verzekeraar).

Daarnaast is de premie ook afhankelijk van welke soort uitvaartverzekering je kiest. Lees hieronder meer over de verschillende soorten uitvaartverzekeringen.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn twee soorten Islamitische uitvaartverzekeringen:

Natura

Een natura uitvaartverzekering keert geen geld uit, maar levert bepaalde diensten. De uitvaartondernemer stemt de uitvaart af met de verzekeraar en declareert het bedrag direct.

✅ Relatief lage premie;

❌Weinig invloed op de invulling;

Kapitaal

Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden vervolgens zelf de uitvaart betalen.

✅ Vrijheid bij invulling uitvaart;

❌ Relatief hogere premie;

Hoeveel kost een Islamitische uitvaart?

De kosten van een Islamitische begrafenis zijn sterk afhankelijk van de keuze voor een begrafenis in Nederland of een begrafenis in het land van herkomst. Hieronder hebben wij de kosten naast elkaar gelegd:

OnderdeelOmschrijvingGemiddelde kosten
Begrafenis in Nederland
Standaard kosten Islamitische begrafenisLijkwassing, lijkwade, rouwauto, begrafenis, imam en dodengebed.€2.000
GrafkostenGrafsteen, grafrechten en graf delven€5.000
Begrafenis in het buitenland
Standaard kosten buitenlandse begrafenisLijkwassing, lijkwade, rouwauto, begrafenis, imam en dodengebed.€2.000
TransportkostenTransportkosten, tickets en administratief werk€4.000

Op dit moment is het gemiddeld gezien goedkoper om te kiezen voor een begrafenis in het land van herkomst. Dit komt doordat de grafkosten in Nederland erg hoog zijn; bovendien kunnen de kosten sterk verschillen per begraafplaats en per gemeente. De grafkosten zijn in Amsterdam gemiddeld gezien rond de €900, in Rotterdam is dit gemiddeld al €1400.

Onze tip: onderzoek goed van tevoren wat de grafkosten zijn in jouw gemeente.

Islamitische uitvaartverzekering afsluiten

Wil je een Islamitische uitvaartverzekering afsluiten? Dan doe je er goed aan om eerst verschillende uitvaartverzekeraars met elkaar te vergelijken en navraag te doen over de mogelijkheden voor een Islamtische uitvaart. Zo weet je zeker dat je altijd de beste Islamitische begrafenisverzekering afsluit voor jouw situatie.