Vergoeding Acupunctuur | Vergoedt je zorgverzekering dit?

Vergoeding Acupunctuur

In Nederland is acupunctuur de meest gevraagde alternatieve geneeswijze. Bij acupunctuur wordt gewerkt met dunne naalden die in het onderhuids bindweefsel worden gestoken. Deze alternatieve geneeswijze wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering en er geldt daarom ook geen eigen risico. Je kunt je aanvullend verzekeren voor een acupunctuur vergoeding.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat is acupunctuur?
Wanneer acupunctuur?
Acupunctuur bij zwangerschap
Behandeling
Technieken
Vergoeding acupunctuur verzekering
Beroepsverenigingen
Acupunctuur zorgverzekering

Bekijk de vergoedingen per verzekeraar

Wat is acupunctuur?

persoonAcupunctuur is een behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde. De acupunctuurpunten waar de acupuncturist dunne naalden insteekt, staan in verbinding met meridianen die bij een bepaald orgaan horen. Meridianen zijn banen door het hele lichaam waar energie door wordt geleid. Door de behandeling met de naalden wordt het mogelijk gemaakt dat er weer energie door de meridianen kan stromen of dat de stroming van energie juist wordt afgeremd.

Het uiteindelijke doel is om het lichaam weer in balans te brengen. Acupunctuur zorgt niet altijd voor het daadwerkelijk verhelpen van een bepaalde klacht, maar kan wel verlichting bieden voor vermoeidheid of pijn.

 

Wanneer acupunctuur?

Acupunctuur kan bij veel verschillende klachten een effectieve behandeling zijn. De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur heeft een indicatielijst samengesteld met aandoeningen waarbij acupunctuur gebruikt kan worden. Enkele klachten zijn:

  • Hoofdpijn
  • Buikklachten
  • Allergieën
  • Gewrichtsklachten
  • Gynaecologische klachten

Je kunt ook behandeld worden door een acupuncturist als je vage of helemaal geen specifieke klachten hebt. Bijvoorbeeld als je wilt afvallen, wilt stoppen met roken of als je gestrest bent.

Acupunctuur bij zwangerschap

Tijdens een zwangerschap zijn er bepaalde acupunctuurpunten die vermeden moeten worden, omdat het plaatsen van de naalden op deze punten anders schadelijk kan zijn. Ook na een zware lichamelijke inspanning, bij honger, bij uitputting of bij angst kan dit het geval zijn. Iedere goede acupuncturist is hiervan op de hoogte en zal hier rekening mee houden tijdens de behandeling. Omdat het voor een zwangere vrouw belangrijk is zo min mogelijk gebruik te maken van medicijnen kan acupunctuur in bepaalde gevallen een uitkomst bieden.

Behandeling

Tijdens de afspraak met een acupuncturist dien je als patiënt op een behandeltafel te gaan liggen. Op deze manier kan de acupuncturist de dunne naalden in het lichaam plaatsen. Waar de naalden geplaatst worden, is afhankelijk van de klachten. Van het plaatsen voel je weinig tot niets. Hierna is het de bedoeling dat je je ontspant en ongeveer een half uur tot drie kwartier ontspannen blijft liggen. Na afloop kun je lichte vermoeidheid, een duf gevoel of een lichte bloeduitstorting op de plek van de naald hebben. Een afspraak met een acupuncturist duurt doorgaans ongeveer 1 uur en is gemiddeld 1 keer per week. Hoeveel behandelingen er nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken, is afhankelijk van de klacht.

Technieken

Acupunctuur kent verschillende technieken waarvan de klassieke acupunctuur behandeling met naalden de bekendste techniek is. Hieronder een overzicht van andere acupunctuurtechnieken:

OoracupunctuurKleine naaldjes worden in het oor geplaatst. Ooracupunctuur kan op zichzelf worden toegepast, maar ook ter versterking van de klassieke acupunctuur behandeling.
Electro-acupunctuurDe naalden worden licht elektrisch gestimuleerd om het effect van de klassieke acupunctuur te versterken.
LaseracupunctuurEen lichte laserstraal direct op de huid die acupunctuurpunten stimuleert. Dit wordt toegepast indien naalden niet gebruikt kunnen of mogen worden. Bijvoorbeeld in verband met angst voor naalden.
CuppingVerwarmde glazen bollen worden op je lichaam geplaatst waardoor de doorbloeding op deze punten wordt gestimuleerd.
MoxaDe acupunctuurpunten worden verwarmd met het plantenkruid Bijvoet, om op deze punten energie toe te voegen.
VoedingDe behandeling kan worden aangevuld met een voedingsadvies.

Vergoeding acupunctuur verzekering

Om te achterhalen wat de hoogte is van de acupunctuur vergoeding bij jouw zorgverzekeraar kun je de polisvoorwaarden van je aanvullende zorgverzekering bekijken. De vergoeding is doorgaans voor alle alternatieve geneeswijzen samen. Als je ook in behandeling bent voor andere alternatieve geneeswijzen is het verstandig om hier rekening mee te houden.

Verwijzing huisarts

Om behandeld te worden met acupunctuur hoef je geen verwijsbrief van je huisarts te hebben. Je kunt zelf een afspraak maken met een acupuncturist. Een verwijzing is tevens niet nodig om een vergoeding voor de behandelingen van je zorgverzekeraar te ontvangen. In verband met het verloop van bepaalde klachten is het wel raadzaam om de acupunctuurbehandeling eerst met je huisarts te overleggen.

Beroepsverenigingen

Sommige zorgverzekeraars bieden alleen een acupunctuur vergoeding op voorwaarde dat jouw behandelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging binnen de acupunctuur. Niet iedere zorgverzekeraar erkent echter iedere beroepsvereniging. Raadpleeg hiervoor je zorgverzekeraar. Voorbeelden van beroepsverenigingen zijn:

  • Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)
  • Zhong Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVTCG)
  • Nederlandse beroepsvereniging voor Chinese geneeswijzen Yi (NBCG Yi)
  • Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV)

Acupunctuur zorgverzekering

Bezoek je regelmatig een acupuncturist of ben je dit van plan? Om een goede acupunctuur vergoeding te ontvangen, kun je via onze zorgvergelijker bekijken welke zorgverzekeraar de beste aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen biedt.

Vergoedingen voor acupunctuur per zorgverzekeraar

Wil je weten wat de vergoeding voor acupunctuur is aankomend jaar per verzekeraar? Bekijk dit eenvoudig in onze zorgvergelijker.

Kijk voor de specifieke polisvoorwaarden altijd op de website van de zorgverzekeraar.