Vergoeding Vaccinatie verzekering

Ben je van plan dit jaar een wereldreis te maken, heb je een vakantie naar een ver land voor de boeg, of ga je stage lopen in een ander land? Dan zou het goed kunnen dat je hier enkele vaccinaties voor nodig hebt. Deze vaccinaties of inentingen zijn soms ook nodig als je niet zo ver van huis gaat. Je komt in aanmerking voor een vaccinatie vergoeding als je een aanvullende verzekering afsluit.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Waarom vaccineren?
Hoe werkt vaccineren?
Soorten vaccinaties
Prikangst
Wat zijn de risico’s als ik me niet inent?
Kosten en vaccinatie vergoeding
Gratis Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen
Vergoeding vaccinatie verzekering

Vergoedingen voor griepvaccinatie per zorgverzekeraar
Vergoedingen voor Hepatitis B per zorgverzekeraar
Vergoedingen voor Rode hond vaccinatie per zorgverzekeraar

Waarom vaccineren?

In grote delen van de wereld komen ziektes voor die wij in Nederland niet kunnen oplopen. Het is belangrijk om tegen deze ziektes beschermd te zijn wanneer je naar een land gaat waar je risico loopt om deze ziektes te krijgen. Bij het vaccineren wordt een klein verzwakt deel van de ziekte in het lichaam gespoten. Het lichaam gaat vervolgens antistoffen aanmaken, waardoor je de volgende keer beschermd bent tegen de ziekte.

Hoe werkt vaccineren?

spuitDe vaccinaties of inentingen kun je halen bij de GGD of bij een vaccinatiecentrum. Hier is geen verwijzing van een arts of zorgverzekering voor nodig. Om er zeker van te zijn dat een vaccinatiecentrum voldoet aan de landelijke richtlijnen voor vaccinatie kun je controleren of deze is aangesloten bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). In eerste instantie zul je een consult hebben met een deskundige die zal adviseren welke vaccinaties je nodig hebt. Vaak kun je de vaccinaties ter plekke krijgen. Bij sommige vaccinaties zijn echter meerdere injecties nodig op een ander tijdstip. Vraag daarom op tijd een consult aan, zodat je niet in tijdgebrek komt.

Soorten vaccinaties

Het soort en het aantal vaccinaties is sterk afhankelijk van de plek waar je naar toe gaat, de verblijfsduur en de activiteiten die je gaat verrichten. Kom daarom goed voorbereid naar het consult, zodat je gezondheid niet in gevaar komt. Er zijn veel soorten vaccinaties, met een wisselende geldigheidsduur. Een aantal vaccinaties op een rijtje:

Type vaccinatie 
Hepatitis ADit virus wordt overgedragen door besmet water en onhygiënisch bereid eten. Het virus veroorzaakt een ontsteking aan de lever. Een vaccinatie wordt bijna altijd aangeraden, omdat het virus in vrijwel alle niet-westerse landen voorkomt. De vaccinatie moet je bij voorkeur twee weken voor vertrek halen, maar bij inenting op de dag zelf ben je ook beschermd. Bij de eerste prik ben je één tot drie jaar beschermd, na een tweede prik minimaal 25 jaar.
Hepatitis BDit virus wordt overgedragen via bloed of seksueel contact. Het kan een (chronische) ontsteking in de lever veroorzaken. Dit vaccin wordt meestal pas aangeraden bij een verblijfsduur langer dan drie maanden of bij een verhoogde kans op bloedcontact, bijvoorbeeld vanwege werk in de gezondheidszorg. De vaccinatie bestaat uit een serie van drie injecties met tussenpozen van één maand en vijf maanden. Het wordt daarom aangeraden om je zeven maanden van tevoren te laten vaccineren, maar tot één maand van tevoren is het ook nog mogelijk. Na inenting van alle drie de injecties geldt een levenslange beschermingsduur.
Difterie Tetanus Polio (DTP)Difterie is een bacterie die kan worden overgebracht via hoesten, niezen of wondvocht en die de keel laat opzwellen. Tetanus is een bacterie uit aarde en straatvuil die spierkrampen veroorzaakt en zonder behandeling dodelijk is. Polio is een virus dat kan worden overgebracht via hoesten, maar waar mensen tegenwoordig niet snel meer ziek van worden. De meeste mensen zijn als kind al gevaccineerd tegen DTP, maar bij bezoek van een land waar deze ziektes nog voorkomen wordt een herhalingsvaccin aangeraden. Een vaccinatie biedt 10 jaar bescherming.
BuiktyfusDeze bacteriële infectie kun je oplopen door eten of drinken dat is besmet met de Salmonella typhi bacterie. Dit komt meestal door voedsel dat niet lang genoeg gebakken of gekookt is. Vaccinatie wordt aangeraden bij een verblijf van langer dan twee weken in een risicogebied. Het is een eenmalige injectie die drie jaar bescherming biedt.
Gele koortsHet virus dat gele koorts veroorzaakt wordt overgebracht door muggen. Deze mug steekt vooral overdag. Naast vaccinatie wordt het aangeraden om te voorkomen dat je wordt gestoken, bijvoorbeeld door het dragen van bedekkende kleding of te smeren met een antimuggenmiddel waar DEET in zit. DEET zorgt ervoor dat de geursensoren van muggen in de war worden gebracht. Sommige landen stellen een gele koorts vaccinatie verplicht en stellen de eis dat je minimaal tien dagen van tevoren bent gevaccineerd. Het vaccin bestaat uit één injectie waarna je tien jaar beschermd bent.
MalariaDeze infectieziekte wordt overgebracht door muggen. Er is geen vaccin tegen malaria, maar het kan van belang zijn om malariapillen te slikken wanneer je naar een gebied gaat waar deze mug voorkomt. Deze pillen zijn alleen verkrijgbaar op recept, een vaccinatiecentrum kan deze voorschrijven.

Prikangst

Ben je bang voor naalden of zie je er tegenop om geprikt te worden? Sommige vaccinatiecentra hebben verdovende pleisters zodat je niets voelt van de prik. Zorg er altijd voor dat je een gevulde maag hebt voor de vaccinatie, dit verkleint de kans op flauwvallen.

Wat zijn de risico’s als ik me niet inent?

Er kunnen verschillende gezondheidsproblemen optreden als je je niet goed laat inenten. Veel ziektes worden overgedragen door besmet eten of drinken, iets waar je constant mee in contact komt. Sommige infecties hebben vervelende maar onschadelijke gevolgen, maar anderen kunnen dodelijk zijn. Het is dus van belang dat je goed weet welke vaccinaties jij nodig hebt voor het land dat je gaat bezoeken. Een consult bij de GGD of een vaccinatiecentrum geeft persoonlijk advies en zorgt dat je onbezorgd op reis kunt.

Kosten en vaccinatievergoeding 2022

De kosten voor een vaccinatie kunnen per vaccinatiecentrum verschillen. In de meeste gevallen moet je direct na het vaccineren betalen. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt, kan het zijn dat je de kosten van een vaccinatie vergoed krijgt. In sommige gevallen krijg je korting bij het afrekenen van de vaccinatie en anders kun je de kosten achteraf declareren. Let er wel op dat veel zorgverzekeringen samenwerken met gecontracteerde vaccinatiecentra, je kunt alleen bij deze gecontracteerde centra in aanmerking komen voor vergoeding. De vaccinatievergoeding verschilt sterk per zorgverzekering, met een maximale dekking van 100%.

Gratis Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen

Naast de bovengenoemde reizigersvaccinaties heeft Nederland een vaccinatieprogramma voor kinderen. Het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen biedt ouders de mogelijkheid om hun kind te vaccineren tegen 12 ziektes die vroeger de belangrijkste doodsoorzaak van kinderen waren. Het programma is gratis en het is niet verplicht om je kind te laten vaccineren. 95% van de ouders maakt hier gebruik van. Kinderen krijgen de vaccinaties tussen nul en veertien maanden, wanneer zij vier zijn en wanneer zij negen zijn. Meisjes kunnen ook nog worden gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker in het jaar dat zij dertien worden.

Vergoeding vaccinatie verzekering

Ben je van plan om een reis te gaan maken en wil je alvast checken welke zorgverzekering de beste vaccinatie vergoeding biedt? Dan kan je via de zorgvergelijker bekijken welke aanvullende vaccinatie verzekering je het beste kunt afsluiten.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.