Vergoeding Ooglaseren verzekering

Ooglaseren, ook wel refractiechirurgie, is een medische behandeling om het gezichtsvermogen van mensen die een bril of lenzen dragen te verbeteren. Omdat een ooglaserbehandeling niet gedekt wordt vanuit de basisverzekering, bieden sommige zorgverzekeraars vergoeding vanuit een aanvullende verzekering.

Vergelijk zorgverzekeringen

Een oogafwijking laten behandelen

Ben je het dragen van een bril of lenzen zat en wil je je oogafwijking laten behandelen? Veel oogafwijkingen kunnen worden verholpen door middel van een ooglaserbehandeling. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om het verhelpen van verziendheid, bijziendheid, cilinderafwijking of ouderdomsverziendheid.

Vooronderzoek ooglaserbehandeling

De juiste manier voor de ooglaserbehandeling wordt bepaald door een vooronderzoek. De ooglaserbehandeling wordt uitgevoerd op basis van de afwijking van het oog. Het kan echter zijn dat je met jouw oogafwijking niet in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling. Ongeveer één op de vier mensen komt er door het vooronderzoek achter dat zij niet in aanmerking komen voor een ooglaserbehandeling.

Verschillende methoden

Er bestaan verschillende methoden waarop een ooglaserbehandeling kan worden uitgevoerd. De verschillende ooglaserbehandelingen zijn op te delen in twee hoofdmethoden. De methoden verschillen van elkaar wat betreft het verwijderen van het bovenste laagje van het hoornvlies. Zo zijn er behandelingen zonder hoornvliesflap en behandelingen met hoornvliesflap. Bij de behandelingen zonder hoornvliesflap wordt het bovenste laagje hoornvlies verwijderd en bij behandelingen met hoornvliesflap wordt het bovenste laagje hoornvlies opzij geklapt als een flapje en na de behandeling weer terug op het oog gelegd. Hieronder lees je meer over de verschillende behandelmethoden:

Methode 1. Behandelingen zonder hoornvliesflapje:

 • PRK methode: De PRK methode is de oudste methode van ooglaseren. Het is de meest eenvoudige en daarom ook vaak de meest goedkope methode. Bij deze methode wordt het bovenste laagje van het hoornvlies verwijderd.
 • Lasek methode: Na de Lasik methode de meest gebruikte methode ter wereld. Er wordt bij deze methode geen flapje gemaakt van het bovenste laagje hoornvlies. Het bovenste laagje wordt losgeweekt met alcohol en wordt na de behandeling weer terug gerold.
 • Epi-Lasik methode: Deze behandelmethode vormt een combinatie van de Lasik en Lasek methoden. Bij deze methode wordt alleen aan het bovenste laagje hoornvlies geschaafd, snijden in het hoornvlies is dan ook niet nodig.

Methode 2. Behandelingen met hoornvliesflapje:

 • Lasik methode: methode die momenteel het meest wordt toegepast. Bij deze methode wordt van de bovenste laag van het hoornvlies een flapje gemaakt met een mesje en vervolgens opzij geklapt. Nadat de laser de laag eronder in vorm heeft geslepen, wordt de bovenste laag weer terug gelegd.
 • IntraLase methode: Deze behandelmethode is de veiligste behandelmethode tot nu toe. Bij deze methode wordt er een flapje van het hoornvlies gemaakt met een laserstraal. De laserstraal wordt met de computer gestuurd. Bij deze behandeling lijkt de kwaliteit van het zicht na de behandeling hoger dan bij de andere methoden.

Risico ooglaseren

Risico’s en bijwerkingen na ooglaserbehandelingen komen statisch gezien heel weinig voor. Minder dan 1% van de patiënten ervaart bijwerkingen na de behandeling.

Bezoek een betrouwbare behandelaar

Om een betrouwbare ooglaserbehandelaar te vinden bekijk je of deze beschikt over een BIG-registratie en lid is van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG). Wanneer je een betrouwbare ooglaserbehandelaar hebt gevonden, is het handig om te checken bij welke verzekeraar je korting krijgt op de ooglaserbehandeling bij deze behandelaar. Veel verzekeraars bieden kortingen aan op behandelingen bij gecontracteerde ooglaserklinieken. Voor de rest van de kosten kun je een ooglaseren vergoeding ontvangen door het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering.

Ooglaseren in het buitenland

Je kunt ervoor kiezen de ooglaserbehandeling uit te laten voeren in het buitenland. Turkije is voor Nederlanders een populair land om een ooglaserbehandeling te ondergaan. Omdat je te maken hebt met hogere reiskosten bij een ooglaserbehandeling in een land als Turkije, bieden veel behandelaars aan om de voor- en nacontrole in Nederland uit te laten voeren. Wanneer je kiest voor een ooglaserbehandeling in het buitenland, vraag je verzekeraar dan eerst naar de ooglaseren vergoeding voor een behandeling in het buitenland. Een aantal zorgverzekeraars biedt een aanvullende verzekering die ook ingrepen in het buitenland verzekerd.

Wanneer is ooglaseren niet mogelijk

Het uit laten voeren van een ooglaserbehandeling is niet mogelijk onder de volgende omstandigheden:

 • Wanneer je last hebt van oogontstekingen
 • Wanneer je last hebt van hoornvliesaandoeningen
 • Wanneer je last hebt van netvliesaandoeningen
 • Wanneer je aan suikerziekte lijdt
 • Wanneer je last hebt van staar
 • Wanneer je last hebt van glaucoom
 • Wanneer je last hebt van het syndroom van Sjorgen
 • Wanneer je zwanger zou kunnen zijn
 • Wanneer je last hebt van een lui oog
 • Wanneer je met één oog minder dan 50% kunt zien
 • Wanneer je last hebt van een reumatische aandoening

Wanneer je last hebt van één van bovenstaande complicaties is een ooglaserbehandeling helaas niet mogelijk. Er bestaan gelukkig wel meer oplossingen om het zicht te corrigeren dan alleen een ooglaserbehandeling. Zo zou er gedacht kunnen worden aan implementaties of lensvervangingen. Een eerste consult bij een oogarts is daarom altijd mogelijk.

Voorwaarden voor vergoeding

Om een ooglaserbehandeling vergoed te krijgen vanuit een aanvullende verzekering stellen de meeste zorgverzekeraars bepaalde voorwaarden. Zo stellen de meeste zorgverzekeraars de volgende voorwaarden voor het uitkeren van vergoeding:

(Neem voordat je een afspraak maakt bij een oogkliniek altijd contact op met je zorgverzekeraar of je in aanmerking komt voor vergoeding.)

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Er bestaan een aantal gevallen waarin vergoeding kan worden verkregen vanuit de basisverzekering. In deze gevallen moet er sprake zijn van een medische noodzaak.

Vergelijk aanvullende zorgverzekeringen

Bekijk de dekkingen en premies voor ooglaseren bij de verschillende aanvullende verzekeringen via onze zorgvergelijker. Binnen enkele stappen heb je een aanvullende verzekering afgesloten en heb je de eerste stap gezet voor een leven zonder bril of lenzen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergoedingen voor een ooglaserbehandeling per verzekeraar

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.