Vergoeding Haptotherapie verzekering

Haptotherapie is een vorm van persoonsgerichte therapie. De therapie is erop gericht de patiënt in contact te brengen met zijn of haar gevoelens. Voelen en ervaren spelen een belangrijke rol bij haptotherapie. Vergoeding haptotherapie kan verkregen worden uit een aanvullende zorgverzekering. Haptotherapie valt bij de meeste zorgverzekeraars onder de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen.

Inhoudsopgave

In contact komen met je gevoelens
Haptotherapie bij welke klachten
Haptotherapie consult
Vergoeding haptotherapie
Haptotherapie zorgverzekering 2019

Bekijk de vergoedingen per verzekeraar

 •  
Vergelijk zorgverzekeringen

In contact komen met je gevoelensgesprek

Haptotherapie draait om gesprek, belevingsgerichte activiteiten en de positieve werking van aangeraakt worden. Volgens een haptotherapeut komt door aanraking datgene naar boven wat werkelijk in je leeft. Door aanraking wordt duidelijk wanneer je blokkeert, jezelf terughoudt of juist teveel investeert. Op deze manier krijgt de patiënt inzicht in zijn of haar manier van leven en de omgang met problemen en klachten.

Haptotherapeut

De beoefenaar van haptotherapie is een haptotherapeut. De Vereniging van Haptotherapeuten hanteert een register voor GZ-haptotherapeuten. Wanneer de therapeut voldoet aan de eisen die worden gehanteerd door de Vereniging van Haptotherapeuten noemen zij zichzelf GZ-Haptotherapeut of Haptotherapeut VVH. Zo moeten gekwalificeerde haptotherapeuten voldoen aan bepaalde opleidingseisen, praktijkinrichtingseisen en dienen haptotherapeuten zich permanent na te scholen en vallen haptotherapeuten onder de tuchtrecht.

Verschil haptonoom en haptotherapeut

Haptotherapie is de toegepaste versie van haptonomie. Een haptonoom zal tijdens de behandeling zich meer richten op het voelen, aanraken en lichamelijk contact en zal het gevoelsleven van de patiënt ontwikkelen met houdingen, gebaren en bewegingen. Haptotherapie is een meer toegepaste therapie. Haptotherapie is meer gericht op het bewustmaken van de patiënt op zijn of haar gevoelens om hiermee het lichaams- en zelfbesef te verbeteren. Verzekeraars keren alleen een vergoeding uit wanneer je een GZ-haptotherapeut bezoekt. Vergoeding voor een bezoek aan een haptonoom wordt niet vergoed omdat deze niet GZ-geregistreerd zijn. Bekijk hier of de behandelaar van jouw keuze GZ-geregistreerd is.

Haptotherapie bij welke klachten

Wanneer je bepaalde gevoelens weg hebt gestopt of hebt genegeerd, kunnen lichamelijke of geestelijke klachten ontstaan. Een manier om deze klachten te verminderen of te laten verdwijnen is haptotherapie. Een haptotherapeut helpt je om meer bewust te worden van keuzes en gevoelens. Zo kan haptotherapie een oplossing bieden bij de volgende geestelijke klachten;

 • gevoelens van angst en onzekerheid,
 • gevoelens van onrust,
 • prikkelbaarheid,
 • relationele problemen,
 • acceptatieproblemen (van verlies of ziekte),
 • gevoelens van minderwaardigheid,
 • onvrede over het eigen functioneren.

En bij onderstaande lichamelijke klachten:

 • spanningshoofdpijn, schouderpijn of nekpijn,
 • vermoeidheid,
 • slaap- en/of concentratiestoornissen,
 • buikklachten,
 • hyperventilatie.

Heb je last van één of meerdere van bovenstaande klachten, en wil je hier graag naar laten kijken? Neem dan contact op met een haptotherapeut bij jou in de buurt. Om vergoeding haptotherapie te ontvangen is het belangrijk een aanvullende zorgverzekering af te sluiten met een dekking voor haptotherapie. Vergoeding haptoherapie is te verkrijgen vanuit de aanvullende verzekering alternatieve geneeswijzen.

Haptotherapie consult

Voor het maken van een afspraak bij een haptotherapeut is geen doorverwijzing van een huisarts nodig. Je kunt een haptotherapeut zelf uitzoeken en benaderen voor een consult. Iedere haptotherapeut heeft zijn eigen werkwijze. De meeste therapeuten werken met gesprekken en lichamelijke oefeningen die gericht zijn op het voelen en ervaren. De bedoeling van het uitvoeren van deze oefeningen is dat je meer bewust wordt over je eigen gevoelens en ervaringen. Haptotherapie kan je helpen emoties een plek te geven en meer vertrouwen te krijgen in je keuzes en gevoelens. Hierdoor zal je je sterker en energieker voelen.

Beroepsverenigingen

In de haptotherapie bestaan twee verschillende beroepsverenigingen. De Vereniging van Haptotherapeuten (VVH) en de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG).

Vergoeding haptotherapie

Als cliënt van haptotherapie heb je in twee gevallen recht op vergoeding:

 1. De haptotherapeut is aangesloten bij De Vereniging van Haptotherapeuten (VVH). Dit betekent dat de hapotherapeut een GZ therapeut is en voldoet aan de kwaliteitseisen op het gebied van psychosociale en medische zorg.
 2. De haptotherapeut aangesloten is bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Deze beroepsvereniging ondersteunt professionals in het werkgebied en onderhoudt continu contact met zorgverzekeraars, koepelorganisaties en de politiek. Om als client vergoeding te krijgen dien je een aanvullende verzekering af te hebben gesloten voor alternatieve geneeswijzen. Daarnaast moet je verzekeraar de VVH en/of de NFG erkennen en hebben opgenomen in de lijst met erkende beroepsverenigingen. Het kan zijn dat je verzekeraar ook eist dat de therapeut geregistreerd is bij een koepelorganisatie. Een voorbeeld hiervan is het ‘Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ).

Overstappen.nl raadt je aan contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar voordat je op zoek gaat naar een geschikte haptotherapeut.

Haptotherapie zorgverzekering

Van plan om in therapie te gaan bij een haptotherapeut? Omdat haptotherapie vergoeding bij de meeste verzekeraars onder de aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen valt, is het belangrijk te kijken naar de dekking en premie van de aanvullende verzekering van alternatieve geneeswijzen via onze zorgvergelijker.

Vergelijk zorgverzekeringen

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.