Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Restitutieverzekering

Op het moment dat je een basisverzekering bij een zorgverzekeraar afsluit, heb je de keuze uit een natura- of een restitutieverzekering. Een restitutieverzekering is een verzekering waarbij je zelf bepaalt naar welke zorgverlener je gaat. Bij een naturaverzekering heeft de zorgverzekeraar contracten afgesloten met zorgaanbieders waarvan je gebruik moet maken. De prijs van een restitutieverzekering is vaak hoger dan van een naturaverzekering.

Restitutieverzekering: zelf bepalen

Als je kiest voor een restitutieverzekering dan bepaal je zelf naar welke zorgverlener je toegaat. Je betaalt meestal eerst zelf de rekening bij de zorgverlener en deze kun je achteraf bij je zorgverzekeraar declareren. Je krijgt de zorgkosten alleen vergoed als je deze declareert.

Vul je gegevens in en check je besparing

Geslacht

Kies je geslacht

Geboortedatum

Vul je geboortedatum in Vul een geldige geboortedatum in

Huidige verzekeraar

Voordelen restitutieverzekering

Een aantal voordelen van een restitutieverzekering:

  • Je bepaalt zelf naar welke zorgverlener je gaat, zoals huisarts, tandarts, ziekenhuis en apotheek.
  • Je ontvangt in principe altijd een volledige vergoeding van de kosten, als deze door je zorgverzekering gedekt worden.
  • Omdat je alles eerst zelf betaalt, krijg je een goed inzicht in je zorgkosten. Dit is ook handig als je in de toekomst een aanvullende verzekering wilt afsluiten. Omdat je de kosten al op een rijtje hebt, bereken je eenvoudig of een aanvullende verzekering voordeliger is.

Nadelen restitutieverzekering

Naast de voordelen zijn er ook nadelen aan een restitutieverzekering:

  • De premie van een restitutieverzekering ligt hoger dan de premie van een naturaverzekering.
  • De zorgverzekeraar heeft geen controle op de prijs, kwaliteit en service van een niet-gecontracteerde zorgverlener.
  • In de meeste gevallen moet je eerst zelf voor de zorg betalen en dit achteraf bij je zorgverzekeraar declareren.
  • Een restitutieverzekering geeft 100% vergoeding, maar alleen tot het maximaal landelijke of marktconforme tarief. Als je zorg afneemt bij een niet-gecontracteerde zorgverlener kan het zijn dat hogere kosten worden gerekend dan het marktconforme tarief. Het verschil moet je zelf betalen.

Restitutieverzekering vergelijken

Wil je restitutieverzekeringen met elkaar vergelijken om zo tot de beste keuze te komen? Vul je gegevens in de zorgvergelijker in en je krijgt een overzicht van de beste zorgverzekeringen die bij je wensen aansluiten. Wil je overstappen van zorgverzekering? Wij regelen je overstap snel en gratis.

Zorgverzekering vergelijken