Aanrijding met een dier | Wie is aansprakelijk? | Overstappen.nl

Aanrijding met een dier

Een aanrijding met een dier komt helaas vaak voor. Bij een aanrijding kan het dier gewond raken of overlijden, en kan jouw auto beschadigd raken. Bij Overstappen.nl leggen wij je uit wat je in dit geval moet doen.

Aansprakelijkheid aanrijding met een dier

Heb jij met je auto een aanrijding gehad met een dier en is hier schade bij ontstaan? Dan is in de meeste gevallen de eigenaar van het dier aansprakelijk. Schuld speelt hierbij geen rol. Wel moet je kunnen aantonen dat de schade door het dier is toegebracht. Het is daarom belangrijk om altijd een aanrijdings- of schadeformulier in te vullen. Ook adviseren wij foto’s van de situatie te maken en de gegevens van eventuele getuigen te noteren.

Er zijn uitzonderingen waarbij de eigenaar van het dier niet aansprakelijk is, bijvoorbeeld bij onmacht of noodweer. Heeft het dier geen eigenaar? Bij aanrijdingen met dieren die in het wild leven gelden andere regels, die wij graag voor je toelichten.

Doorrijden na een aanrijding is strafbaar

Dit geldt ook voor een aanrijding met een dier. Als je een wild dier hebt aangereden moet je dit melden bij de politie op het nummer 0900-8844, zodat faunabeheer zich kan ontfermen over het dier. Meld de aanrijding ook als het dier levend, maar gewond is weggevlucht. Faunabeheer kan op verschillende manieren het gewonde dier opsporen en ervoor zorgen dat het niet onnodig hoeft te lijden.

Ook een aanrijding met een huisdier dien je te melden. Dit doe je via het landelijk meldpunt 144. De politie of de dierenambulance en eventueel zelfs de brandweer kunnen het gewonde dier helpen, maar kunnen ook jou helpen de eigenaar van het dier te vinden. Als je 144 belt, geef dan door wat er aan de hand is, wat voor soort dier gewond is en wat de exacte locatie is.

Aanrijding met een wild dier

Als je een dier aanrijdt dat in het wild leeft, zoals een vogel of een haas, dan wordt de ontstane schade aan jouw auto vergoed als je een autoverzekering met WA beperkt casco of all risk dekking hebt afgesloten. Heb je alleen een WA-verzekering afgesloten? Dan krijg je de schade helaas niet vergoed.

Ook bij een aanrijding met loslopend wild geldt dat je moet kunnen aantonen dat de schade is ontstaan door toedoen van het dier. Je verliest hierbij geen schadevrije jaren.

Wilde dieren hebben geen eigenaar, maar kunnen wel in een beschermd en beheerd leefgebied leven. De beheerder van dit gebied kan in sommige gevallen aansprakelijk worden gesteld. Voorbeelden zijn het ontbreken van waarschuwingsborden op de openbare weg of een slecht onderhouden hekwerk waardoor dieren kunnen ontsnappen.

Gevolgschade

Als een dier onverwachts voor je auto opduikt, kan het gebeuren dat je uitwijkt. De eventuele schade die dan ontstaat, omdat je bijvoorbeeld een boom raakt, heet gevolgschade. Het dier heeft in dat geval de auto niet geraakt, waardoor de verzekering de schade helaas niet vergoedt. Ook kan dit gevolgen hebben voor je schadevrije jaren en de premie van jouw autoverzekering. Als je een all risk verzekering hebt afgesloten, dekt de verzekering jouw schade wel.

Aanrijding met een huisdier

Heb je een huisdier aangereden? De eigenaar of bezitter van dit dier is aansprakelijk voor de schade die het veroorzaakt. Dit heet risico aansprakelijkheid. Huisdieren zijn alle dieren die een eigenaar hebben. Dit zijn dus niet alleen katten en honden, maar ook vee zoals koeien, paarden en schapen. Alleen als jij kunt aantonen dat door het toedoen van het dier schade is ontstaan aan jouw auto, moet de eigenaar de schade vergoeden.

Dit is niet het geval als je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten. Jouw verzekeraar zal dan niets vergoeden, omdat de schade niet onder de dekking valt. Samen met de dierenbezitter kun je op zoek gaan naar een oplossing. Je kunt de schade bijvoorbeeld verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar. Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd nog gebruik maken van een rechtsbijstandsverzekering, als je die hebt afgesloten.

Dierenvandalisme

Als jij met opzet een dier aanrijdt, of dit nu een wild dier of een huisdier is, dan heet dit vandalisme en moet je zelf de ontstane schade betalen. Je bent alleen voor vandalisme verzekerd als je een all risk verzekering hebt afgesloten, maar alleen als jij het slachtoffer bent. Dit is bijvoorbeeld geleidelijk optredende schade of van buiten komend onheil. Verderop de pagina geven wij je enkele voorbeelden. De schade die je claimt heeft in dit geval wel invloed het aantal opgebouwde schadevrije jaren en dus op de premie die jij maandelijks moet betalen.

Handige tips

Bekijk hier een overzicht van onze handige tips:

  • Houd je auto schoon: Vogelpoep kan lakschade op jouw auto veroorzaken. Het urinezuur dat in de poep zit heeft namelijk een bijtend effect. De schade valt onder geleidelijk optredende schade wordt niet gedekt door jouw autoverzekeraar. Een goede reden om jouw auto schoon te houden.
  • Geleidelijk optredende schade wordt niet vergoed: Geleidelijk optredende schade wordt ook wel ‘van buiten komend onheil’ genoemd. Het gaat dus om schade waar jij niets aan kunt doen. Knaagt een steenmarter jouw kabels door of gebruikt een kat jouw auto als krabpaal? De schade die door het toedoen van het dier ontstaat, vergoedt jouw autoverzekering niet.
  • Zoek het gevaar niet zelf op: Zoek je zelf het gevaar op bij dieren die een eigenaar hebben, omdat je bijvoorbeeld je auto parkeert in een wei vol koeien, dan is de eigenaar niet aansprakelijk voor schade die op dat moment ontstaat.
  • Check wie aansprakelijk is: Heb je de hond van de buurman aangereden terwijl die door de oppas werd uitgelaten? De oppas is niet aansprakelijk, wel de buurman – de eigenaar van de hond.

Autoverzekering vergelijken

Een auto-ongeluk zit in een klein hoekje, en zeker een aanrijding met een (wild) dier. Het is daarom heel belangrijk om een goede autoverzekering af te sluiten. Met alleen een WA-verzekering ben je niet verzekerd voor een aanrijding met een huisdier of een wild dier en zul je zelf moeten opdraaien voor de schade die niet door jou is veroorzaakt.

Op Overstappen.nl laten wij je graag zien met welke verzekeringen je wél verzekerd bent voor schade die ontstaat door een aanrijding met een dier, zoals een WA beperkt casco of all risk verzekering. Met onze vergelijker kun je heel eenvoudig verzekeringen vergelijken en de juiste dekking kiezen. Zo stap je met een verzekerd en goed gevoel jouw auto in.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 18-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws