Eenzijdige autoschade , wat wordt vergoed? | Overstappen.nl

Eenzijdige autoschade

Eenzijdige autoschade is schade die jij met je auto veroorzaakt en waar geen andere weggebruikers bij betrokken zijn. Aan welke schade moet je denken en hoe kun je dit het beste afhandelen met jouw verzekeraar? Overstappen.nl legt het je uit.

Wat is eenzijdige autoschade?

Als je met je auto tegen een object aanrijdt, ontstaat er eenzijdige autoschade. Dit kan schade opleveren aan je auto, maar ook aan het object, wat bijvoorbeeld een paaltje, boom of een verkeersbord kan zijn. Bij een eenzijdige botsing zijn geen andere automobilisten of overige weggebruikers betrokken. Verzekeraars noemen het ook wel enkelzijdige autoschade.

Wanneer wordt eenzijdige autoschade vergoed?

De autoschade die ontstaat na een eenzijdige botsing wordt in sommige gevallen vergoed door de verzekeraar. Dit hangt af van in ieder geval twee belangrijke factoren:

 1. of je schuldig bent aan het ongeval;
 2. en de dekking van je autoverzekering.

WA-verzekering eenzijdige autoschade

Met een WA-verzekering ben je niet verzekerd voor de schade aan je eigen auto bij een eenzijdig ongeval. Zaten er tijdens het ongeval nog andere passagiers bij je in de auto? Deze zijn standaard meeverzekerd voor letselschade via de WA-verzekering. Maar let op: als je zelf gewond raakt na een eenzijdig ongeluk, dan ben je met een WA-verzekering niet verzekerd voor jouw eigen letselschade. Als je hiervoor verzekerd wilt zijn, zul je een schadeverzekering voor inzittenden moeten afsluiten.

WA beperkt casco verzekering eenzijdige autoschade

Ook met een WA beperkt casco autoverzekering ben je niet gedekt voor schade aan je eigen auto bij een eenzijdig ongeval. Net zoals bij een WA-verzekering zijn de passagiers in je auto standaard meeverzekerd voor letselschade. Wil je zelf verzekerd zijn voor letselschade dan zul je ook bij deze verzekering een aanvullende schadeverzekering voor inzittenden moeten afsluiten.

All risk verzekering eenzijdige autoschade

Heb je een allrisk verzekering? Dan ben je verzekerd voor de schade aan je eigen auto, ook al ben je er zelf schuldig aan. Let er wel op dat andere schade die je zelf oploopt, zoals letselschade of schade aan je bezittingen niet door deze basisdekking vergoed wordt. Ook in dit geval zul je dan een schadeverzekering inzittenden moeten afsluiten. Heb je een eigen risico afgesloten bij je allriskverzekering? Dan gaat het schadebedrag eerst van je eigen risico af. In sommige gevallen hebben verzekeraars afspraken gemaakt met schadeherstelbedrijven en hoef je geen eigen risico te betalen.

Schade die jij met je auto hebt veroorzaakt aan een object, wordt door de wegbeheerder opgelost. De kosten voor het herstellen van de schade legt de wegbeheerder bij jouw autoverzekeraar neer. Afhankelijk van jouw verzekering worden die vergoed.

Dekking autoverzekering

WA-verzekering

Wel gedekt 

 • Schade aan anderen

Niet gedekt 

 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade

Niet gedekt

 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All Risk

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 0-6 jaar oude auto’s.

Wat betekent eenzijdige autoschade voor mijn premie?

Laat je jouw verzekering de schade vergoeden die is ontstaan door een eenzijdige botsing? Dan kan dat invloed hebben op je schadevrije jaren en de bonus-malus regeling, en daarmee op je maandelijkse premie. Hoe groot die invloed in jouw geval is, verschilt per verzekeraar.

Autoverzekering vergelijken

Wil je weten welke autoverzekering het beste bij jouw situatie past? Maak dan een vergelijking voor je autoverzekering en bespaar gemiddeld € 265,- per jaar.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 18-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Als je met je auto schade veroorzaakt aan het wegmeubilair, dan ben je dit verplicht te melden. De wegbeheerder kan zo de schade herstellen én vergoed krijgen door jouw verzekeraar. Het is strafbaar om schade niet te melden, dus neem altijd contact op met jouw verzekeraar. Hier kun je ook terecht voor advies.

Bij eenzijdige autoschade moet je altijd een schadeformulier invullen. Zo heeft de verzekeraar duidelijkheid over wat er precies is gebeurd en waar schade is veroorzaakt. Een schadeformulier geldt als bewijs voor de opgegeven schade.

Of je verzekerd bent bij eenzijdige autoschade hangt af van de situatie en je gekozen dekking. Met een WA-verzekering ben je bijvoorbeeld niet verzekerd voor schade aan je eigen auto. Een WA + beperkt casco verzekering biedt deze dekking wel (bijvoorbeeld ruitschade of brandschade), tenzij je zelf de veroorzaker van de schade bent. En dit is bij eenzijdige autoschade vaak wel het geval.

Heb je een All Risk verzekering? Dan zit je bijna altijd goed. Deze verzekering dekt schade aan je eigen auto, ook wanneer je deze per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.

Benieuwd hoe het zit met de dekking van jouw autoverzekering? Lees dan de voorwaarden door of neem contact op bij twijfel.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws