Tweezijdige autoschade: wordt dit gedekt? | Overstappen.nl

Tweezijdige autoschade

Overstappen.nl vertelt je alles over tweezijdige autoschade: wat het is, wat je moet doen als je hiermee te maken krijgt, en wanneer je verzekerd bent tegen deze autoschade en hoe je de schade moet claimen.

Wat is tweezijdige autoschade?

Tweezijdige autoschade is schade waarbij twee partijen betrokken zijn, zoals bij een botsing met een andere weggebruiker. De meest voorkomende oorzaak is een botsing met een andere weggebruiker, dus met een andere auto, motor, bus, vrachtwagen, etc. Dit gebeurt tijdens het rijden, en wordt ook wel een tweezijdig ongeval genoemd.

Ben ik verzekerd voor tweezijdige autoschade?

Als je te maken krijgt met een tweezijdig ongeval, dan is dat natuurlijk behoorlijk schrikken. Valt alles mee en ben jij er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, dan zul je je vast afvragen: ben ik verzekerd voor tweezijdige autoschade?

Of jouw autoverzekering de schade aan jouw auto vergoedt, hangt af van de dekking van je verzekering en of de botsing of aanrijding jouw schuld is. Want de verzekeraar van degene die aansprakelijk is voor de schade, zal de schade al dan niet betalen.

Dekking tweezijdige autoschade

Verschillende typen autoverzekeringen zorgen voor verschillende schadevergoedingen bij schade, dit is zo bij elke autoschade. Zo heb je een WA-verzekering, die alleen schade dekt die je zelf hebt veroorzaakt. Een beperkt casco-verzekering vergoedt niet alleen schade aangericht aan anderen, maar ook specifieke schade aan je auto, zoals stormschade.

Tot slot heb je een allriskverzekering, dit is de verzekering voor jou als je op zoek bent naar de meeste dekking voor je eigen auto. Heb je zelf het ongeluk veroorzaakt?  Dan ben je met een allrisk verzekering voor zowel de schade aan je eigen auto als de schade aan de auto van de tegenpartij verzekerd.

WA-verzekering

Wel gedekt 

 • Schade aan anderen

Niet gedekt 

 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade

Niet gedekt

 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All Risk

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 0-6 jaar oude auto’s.

Wat is de impact van tweezijdige autoschade op je verzekeringspremie?

Naast de hoogte van de vergoeding vanuit de autoverzekering bij tweezijdige autoschade, zijn er soms ook gevolgen voor je verzekeringspremie. Je valt namelijk terug in schadevrije jaren en op de bonusmalus-ladder als je schade claimt bij je verzekering. Hierdoor ontvang je minder korting op je premie; iets om rekening mee te houden voordat je de schade meldt bij je verzekeraar.

Wil je meer weten over schadevrije jaren of over het claimen van autoschade, kijk dan op onze autoschade pagina.

Claimen van tweezijdige autoschade en eigen risico

Als je een beschadiging oploopt aan je auto en je bent verzekerd, dan denk je al snel aan het claimen van deze schade bij de verzekering. Maar bij tweezijdige autoschade hangt het wel van de situatie af of het verstandig is om je schade te claimen. Zo kunnen de kosten van je verzekeringspremie stijgen na het melden van schade en val je terug in schadevrije jaren en op de bonus-malusladder. Als de schade meevalt, kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen en deze niet te claimen.

Daarnaast zul je het eigen risico moeten betalen wanneer de schade jouw schuld is of niet te verhalen op de andere betrokken weggebruiker. Het is daarbij goed om te weten dat veel verzekeraars afspraken hebben gemaakt met schadeherstelbedrijven. Als je naar zo’n aangesloten schadeherstelbedrijf gaat dan betaal je vaak minder eigen risico. Voor meer informatie hierover kun je het beste de polisvoorwaarden van je verzekering raadplegen.

Er is sprake van tweezijdige autoschade: wat nu?

Hieronder lichten we de verschillende situaties uit die kunnen voorkomen.

Beiden schuldig aan autoschade

Ben je zelf verantwoordelijk voor de schade of ben je medeschuldig? Dan zal de tegenpartij je aansprakelijk willen stellen. Gelukkig ben je hiervoor verzekerd via je verplichte WA-verzekering. Jouw verzekeraar keert dan aan de tegenpartij een bedrag uit. Wanneer je botst door een bijzondere manoeuvre (die beide bestuurders maken), dan is de schade vaak ook een gedeelde kostenpost. Goed voorbeeld hiervan is een botsing, wanneer je allebei gelijktijdig een parkeervak uitrijdt.

Alleen zelf schuldig aan schade

Is er sprake van tweezijdige autoschade en ben jij de veroorzaker hiervan en degene die schuld heeft? Dan ben je met een WA-autoverzekering alleen verzekerd voor schade die door jouw schuld en door jouw auto is toegebracht aan de andere partij. Je bent hierbij niet verzekerd voor de schade aan je eigen auto. Met een allriskverzekering ben je hier wel voor verzekerd.

Weinig schade

Is er maar een klein beetje blikschade, wat in het Engels zo mooi ‘fender bender’ heet, en zijn jij en de andere bestuurder het eens zijn over de oorzaak van de schade, dan is tussenkomst van de politie niet verplicht. Let wel op dat je het Europese schadeformulier samen invult en ondertekent! Als de kosten voor de schade meevallen, dan kun je overwegen om de schade niet te claimen en zelf te betalen.

Tweezijdige autoschade: dader onbekend

Weet je niet wie de schade aan jouw auto heeft veroorzaakt? Bijvoorbeeld als je schade ontdekt wanneer je terugkomt bij je auto op een parkeerterrein, dan kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Hiervoor geldt wel een eigen risico van € 250,-.

Vervangende auto bij tweezijdige autoschade

Kun je na het ongeluk niet meer verder rijden, dan krijg je soms gratis vervangend vervoer van je autoverzekeraar. Dit hangt natuurlijk wel af van de dekking van je autoverzekering en of je je auto laat repareren bij een schadeherstelbedrijf dat is aangesloten bij jouw verzekeraar.

Heb je na een ongeval schade aan je auto, die je zelf hebt veroorzaakt en ben je niet allrisk verzekerd, dan is het een kostbaar verhaal. Je moet de schade dan zelf betalen.

Top 5 tips bij schade door een ander:

 1. Verzamel zo veel mogelijk bewijsmateriaal
  Maak foto’s van de schade en zorg indien mogelijk/noodzakelijk voor getuigenverklaringen.
 2. Verzamel andere relevante informatie
  Vraag naar de contactgegevens van de andere partij en die van eventuele getuigen en vraag naar de verzekeraar van de tegenpartij.
 3. Erken niet meteen schuld
  Pas als je de situatie hebt besproken met de andere betrokkene en je samen duidelijkheid hebt over wat er is gebeurd, kun je spreken over de schuldvraag. Vaak is het verstandig hier de juiste autoriteiten, zoals de politie, bij te betrekken.
 4. Meld je schade indien nodig bij de relevante autoriteiten of instanties, zoals de politie of je verzekeringsmaatschappij
  Let wel op: het is niet altijd verstandig de tweezijdige autoschade te claimen bij je verzekeraar.
 5. Win zo nodig juridisch advies in
  Bijvoorbeeld via een rechtsbijstandverzekering. Zo krijg je je rechten, plichten en opties goed op een rijtje, hierdoor ben je beter beschermd bij schade veroorzaakt door anderen.

Autoverzekering vergelijken

Wil je weten welke autoverzekering het beste bij jouw situatie past? Maak dan een vergelijking voor je autoverzekering en bespaar gemiddeld € 265,- per jaar.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 18-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws