Autoschade door vandalisme
Vandalisme is het opzettelijk schade toebrengen aan eigendommen, zoals voertuigen. Bij auto’s gaat het dan vaak om het in brand steken, autoruiten of -spiegels inslaan, banden lek steken of het bekrassen van de auto. Het ligt aan het type dekking van je autoverzekering of je dit vergoed krijgt.
Ben ik verzekerd voor schade door vandalisme?
Je bent meestal alleen verzekerd voor schade door vandalisme met een allrisk autoverzekering. Bepaalde soorten schade, zoals brandschade of ruitschade, kunnen ook gedekt zijn met de beperkt casco (WA+) autoverzekering. Heb je alleen een WA-verzekering, dan is alle schade aan je eigen auto niet verzekerd.
Situaties, dekking en vergoeding
Ingeslagen autoruit
Een ingeslagen autoruit valt onder ruitschade en is bij de meeste verzekeraars verzekerd via de WA+ of allrisk autoverzekering. Wel betaal je bij complete vervanging van de ruit een eigen risico, ook als je dit laat doen bij een aangesloten herstelbedrijf. Het claimen van een ingeslagen autoruit heeft geen invloed op je schadevrije jaren en de premie.
Bekraste auto
In tegenstelling tot ruitschade wordt lakschade door vandalisme (zoals bekrassing) meestal niet gedekt door een WA+ beperkt casco verzekering. Ben je niet allrisk verzekerd, dan moet je de reparatiekosten hiervoor zelf betalen. Lakschade door stormschade, bijvoorbeeld door rondvliegende voorwerpen, wordt meestal wel gedekt. Hier geldt ook meestal een eigen risico.
Banden lekgestoken of auto in brand gestoken
Zijn de banden van je auto lekgestoken of is je auto in brand gestoken? Dit valt beide onder vandalisme. Je hebt dan net als bij een bekraste auto minimaal een all risk autoverzekering nodig om aanspraak te maken op een vergoeding. Het claimen van dergelijke schade heeft invloed op je schadevrije jaren en premie.
Tips bij autoschade door vandalisme
Wat te doen bij autoschade door vandalisme in vier stappen:
1. Neem contact op met de politie
Neem contact op met de politie. Als je schade ontdekt, doe dan altijd aangifte bij de politie. Je hebt meestal een bewijs van aangifte nodig om een schadevergoeding bij je autoverzekering te claimen. Daarnaast heb je de aangifte ook nodig, wanneer je de kosten wilt verhalen op de dader.
2. Documenteer de schade
Maak foto’s en aantekeningen van de schade. Dit kan van pas komen als bewijs, bij het indienen van een schadeclaim.
3. Contacteer je verzekeraar
Meld de schade zo snel mogelijk aan de verzekeraar van je auto en volg diens instructies op.
4. Denk aan de premie
Houd er rekening mee dat het indienen van een schadeclaim kan leiden tot een verlies van schadevrije jaren en een hogere premie. Ga voor jezelf na of de hogere premie opweegt tegen het betalen van de schade.