Waarom verzekeren (sommige) verzekeraars geen dure auto?
Je kunt niet bij elke verzekeringsmaatschappij terecht als je een dure auto wilt verzekeren. Hoe duurder de auto, hoe hoger het risico voor de verzekeraar. Dit soort auto’s zijn namelijk erg gewild bij criminelen. Als je auto wordt gestolen, moet de verzekeraar een hoog schadebedrag uitkeren. Dit is een reden voor verzekeraars om geen dure auto te verzekeren. Bij een aantal verzekeraars is dit wel mogelijk, maar hier zijn wel een aantal eisen aan het beveiligingssysteem aan verbonden. Denk aan een SCM-beveiligingsklasse drie in combinatie met klasse vier en vijf.
De beveiligingseisen voor een dure auto
Als je een dure auto wilt verzekeren, moet je doorgaans minimaal een klasse 3 beveiligingsysteem moet hebben. Dit houdt in dat je auto een alarmsysteem moet hebben met automatische blokkering en hellingdetectie. Klasse vier houdt in dat er in je auto een voertuigvolgsysteem moet zitten en als dit met automatische activering is, valt dit onder klasse 5. Per verzekeraar kunnen de voorwaarden verschillen.
Het kan zijn dat er al een “af-fabriek” in je auto zit. Dit houdt in dat als je auto uit de fabriek komt, het beveiligingssysteem al is geplaatst. Soms is deze zelfs al gelijk aan een SCM-klasse drie beveiligingssysteem, maar niet altijd. De klasse vier en vijf moet je altijd los aanschaffen.
Check de nieuwwaarderegeling
Kijk altijd naar de mogelijkheden voor een nieuwwaarderegeling als je een auto die het hogere prijssegment valt, wilt verzekeren. Er valt veel geld bij schade mee te besparen. Omdat nieuwe auto’s snel in waarde dalen, is de nieuwwaarderegeling zeer aantrekkelijk. Sluit je namelijk een autoverzekering af met deze regeling, dan ontvang je bij veel schade het bedrag dat gelijk staat aan het nieuwwaardebedrag van je auto.
Je kunt de nieuwwaarderegeling alleen afsluiten als je de eerste eigenaar van de auto bent en de regeling geldt meestal een tot drie jaar. De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Als je niet de eerste eigenaar van de auto bent, verdiep je dan in een aanschafwaarderegeling. Hierbij ontvang je het aankoopbedrag van je auto van de verzekeraar bij total loss.