Leegstandscontract energie & tijdelijk energiecontract | Overstappen.nl

Leegstandscontract energie of tijdelijk energiecontract

Stel je voor: je hebt een woning, maar je woont hier tijdelijk niet door bijvoorbeeld een verbouwing, verhuizing of misschien wel een kort vertrek naar het buitenland. In zo’n situatie gebruik je tijdelijk dus geen of weinig energie; dan wil je natuurlijk geen onnodig hoge energiekosten hebben. Een leegstands- of tijdelijk energiecontract kan dan de oplossing zijn. Maar wat houdt dit precies in? Op deze pagina leggen we uit wat een leegstandscontract of tijdelijk energiecontract is, wanneer je hiervoor kunt kiezen, hoe je zo’n contract afsluit en of je hiermee kunt besparen op je energiekosten.

Ga snel naar

Wat is een leegstandscontract energie?

Een leegstandscontract energie is een tijdelijk energiecontract dat je afsluit voor een pand, dit kan zowel om een woonhuis als een bedrijfspand gaan, dat (tijdelijk) leegstaat. Dit contract zorgt ervoor dat je niet vastzit aan een langdurig energiecontract en alleen betaalt voor de energie die je daadwerkelijk verbruikt tijdens de leegstand. Of je een particulier of zakelijk energiecontract hebt, maakt niet uit, er zijn voor beide soorten contracten passende opties beschikbaar.

Energiecontract meenemen of een tijdelijk leegstandscontract afsluiten?

In sommige gevallen kun je, wanneer je tussen twee huizen in zit, je lopende energiecontract niet meenemen. In zulke gevallen kun je het beste kiezen voor een tijdelijk energiecontract leegstand.

In de volgende gevallen kun je je energiecontract niet meenemen:

 • Je bent voor een lange periode in het buitenland (werken of reizen)
 • Je gaat in Nederland wonen voor een korte periode
 • Je verhuist naar een woning waarbij de huur inclusief energie is
 • Je trekt bij iemand in met een lopend energiecontract
 • Je verhuist naar een verzorgingstehuis
 • Je woning staat te koop en je gebruikt hier nog energie
 • Je verhuurt je woning, die te koop staat, tot de verkoop inclusief energie
 • Je huurt een te koop staande woning zonder energie

Particulier of zakelijk contract?

Een leegstandscontract kun je als particulier of zakelijke klant aanvragen. Bekijk hieronder wanneer welke vorm interessant is.

Wanneer een leegstandscontract particulier?

Een leegstandscontract voor particulieren is vooral interessant wanneer je als particulier tijdelijk geen gebruikmaakt van je huis of appartement, bijvoorbeeld bij een verhuizing, verbouwing, een verblijf in het buitenland of bij het overbruggen van de periode tussen twee woningen.

Maar ook als je bijvoorbeeld in het bezit bent van een tweede huis of vakantiewoning, is er vaak voor langere periodes sprake van weinig tot geen energieverbruik. Met een leegstandscontract betaal je alleen voor wat je echt verbruikt, zo kan je flink besparen op je energiekosten én behoud je de basisvoorziening.

Wanneer een leegstandscontract zakelijk?

Ook voor zakelijke gebruikers kan een leegstandscontract energie interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfspanden die tijdelijk leegstaan of winkelpanden die in afwachting zijn van een nieuwe huurder. Met een leegstandscontract zorg je ervoor dat je alleen betaalt voor de energie die je daadwerkelijk verbruikt tijdens de leegstand, maar wel je energievoorziening en een contract behoudt.

Opzegvervoeding energie
Vergelijk energiecontracten

De voordelen van een tijdelijk energiecontract

Een tijdelijk energiecontract, zoals een leegstandscontract, heeft een aantal voordelen:

 • Kostenbesparing: je betaalt alleen voor de energie die je daadwerkelijk verbruikt tijdens de leegstand
 • Zorgeloosheid: je zit niet vast aan een langdurig energiecontract met hoge kosten
 • Flexibiliteit: je kunt eenvoudig overstappen naar een regulier energiecontract zodra de leegstand voorbij is
Persoon die aan het berekenen is

Hoe vraag je een leegstandscontract aan?

Nu je weet wat een leegstandscontract is en wat de voordelen zijn van zo’n tijdelijk contract, vraag je je misschien af: hoe vraag ik een leegstandscontract aan? Allereerst is het verstandig om de leegstandstarieven per energieleverancier te vergelijken. Dat kan eenvoudig met onze energievergelijker. Sluit hierbij je huidige leverancier niet uit; dit kan vaak voordelig uitpakken, omdat je hier al een contract bij hebt afgesloten.

Bij het afsluiten van je leegstandscontract moet je ervoor zorgen dat je alleen de standaardkosten betaalt; dus het vastrecht, de transportkosten en de belastingen. Hierbij is een voorschot vaak niet nodig. Let op: een voorschot is wel nodig wanneer je tijdens de leegstand de woning blijft verwarmen.

Veelgestelde vragen

  Wat is een leegstandscontract energie?

  Een leegstandscontract energie is een tijdelijk energiecontract dat je afsluit voor een woning of pand dat (tijdelijk) leegstaat.

  Wat houdt leegstandstarief in?

  Het leegstandstarief is het tarief dat je betaalt voor energie tijdens de leegstand van een woning of pand.

  Waarom voor een leegstandscontract kiezen?

  Een leegstandscontract zorgt ervoor dat je niet vastzit aan een langdurig energiecontract en alleen betaalt voor de energie die je daadwerkelijk verbruikt tijdens de leegstand.

  Hoe wordt leegstand bepaald?

  Leegstand bepaal je meestal aan de hand van de duur van de inactiviteit in het pand. Je spreekt van leegstand bij ongemeubileerde woningen of woningen die langer dan twee maanden niet worden bewoond. Dus ben je bijvoorbeeld drie weken op vakantie, dan heb je niet te maken met een leegstaande woning.

  Kan een energiecontract opengebroken worden?

  In sommige gevallen is het mogelijk om een energiecontract open te breken, bijvoorbeeld bij verhuizing of bij het afsluiten van een leegstandscontract. Raadpleeg de voorwaarden van je energieleverancier voor meer informatie.

  Energieaansluiting tijdelijk afsluiten of een leegstandscontract?

  Is het niet voordeliger om je energieaansluiting volledig af te sluiten? Je betaalt dan immers helemaal geen energiekosten. Maar het laten afsluiten van je energieaansluiting kost geld, en het opnieuw laten aansluiten ook. Daarom is het in de meeste gevallen voordeliger om een tijdelijk of leegstandscontract af te sluiten wanneer je woning of bedrijfspand voor een korte tijd leeg staat.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten