Energiecontract na overlijden opzeggen | Overstappen.nl

Energiecontract na overlijden

Bij het overlijden van een dierbare moet er helaas veel geregeld worden, zo ook met het energiecontract. Maar wat moet je doen met het energiecontract na overlijden? We helpen je graag verder, zodat het iets makkelijker is.

Energiecontract bij overlijden

Als je op deze pagina informatie zoekt, ben je waarschijnlijk een dierbare verloren. We wensen je veel sterkte. Bij het overlijden van een dierbare moet er helaas veel geregeld worden, zo ook met het energiecontract. Je kunt het energiecontract overnemen, opzeggen of aanhouden.

Contact energieleverancier na overlijden

Neem in alle situaties contact op met de leverancier van de overledene. Zij willen in elke situatie een aantal dingen van je weten, zoals:

  • Naam overledene
  • Datum van overlijden
  • Klantnummer
  • Postcode en huisnummer
  • Postcode en huisnummer
  • IBAN
  • Kopie overlijdensakte
  • Gegevens nieuwe contactpersoon/erfgenaam

Ook wil een leverancier weten of erfgenamen de erfenis aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Lees meer over schulden na overlijden onderaan deze pagina.

Energiecontract overnemen na overlijden

Bij het overlijden van een dierbare is het in veel gevallen mogelijk het energiecontract over te nemen. We zetten een paar situaties voor je op een rijtje.

Partner van overledene/ andere erfgenaam neemt het contract over en blijft in hetzelfde huis wonen

Als de partner van de overledene in de woning blijft wonen, is het mogelijk de naam op het contract aan te passen naar die van de weduwe/weduwenaar. Hetzelfde geldt voor een familielid dat de woning intrekt of een huisgenoot die in de woning blijft wonen. Neem contact op met de klantenservice van de energieleverancier, zij helpen je verder en vertellen je wat je nog moet doen. Denk aan het doorgeven van de meterstanden of het verstrekken van andere informatie. Zij zetten het energiecontract dan op jouw naam.

Partner van overledene (erfgenaam) neemt het contract mee naar een andere woning

Ga je verhuizen na het overlijden van je partner/huisgenoot? Neem dan contact op met jouw energieleverancier. Wellicht kan je het energiecontract meenemen naar een andere woning. Energieleveranciers gaan hier allemaal anders mee om en hanteren verschillende regels.

Energiecontract opzeggen bij overlijden

Trekt er niemand de woning in en is de enige optie om het energiecontract van de overledene op te zeggen? Dan moet de erfgenaam het energiecontract (vroegtijdig) opzeggen. Veel energieleveranciers zijn coulant bij overlijden en rekenen gelukkig geen opzegvergoeding. In de tussentijd komt het energiecontract te staan op de naam van de erfgenaam, deze betaalt tot het einde van het energiecontract de energierekening. Een groot aantal leveranciers hanteert dan een ‘leegstandstarief’, zodat erfgenamen niet worden opgezadeld met hoge kosten. Op de einddatum van het contract zal de leverancier de meterstanden uitlezen als de woning een slimme meter heeft. Is er geen slimme meter? Dan zal de erfgenaam de meterstanden moeten doorgeven. De leverancier kan zo een jaarafrekening maken.

Overlijden doorgeven energiecontract

Soms komt het voor dat er geen erfgenamen meer in de woning wonen en dat het huis de verkoop in gaat. Dat kan soms even duren, maar het is wel belangrijk het overlijden tijdig door te geven aan de leverancier van de overledene. Zij rekenen in een leegstaande woning vaak met een leegstandstarief, zodat de kosten niet onnodig hoog oplopen. Het energiecontract komt op naam van de erfgenaam te staan en de erfgenaam zorgt voor de betaling van de energierekening.

Opzegvergoeding bij overlijden

Trekt er niemand in de woning en neemt niemand het energiecontract over? Dan is het mogelijk dat je het contract vroegtijdig moet opzeggen. Het is goed om te weten dat de meeste energieleveranciers bij vroegtijdig opzeggen van het contract door overlijden geen opzegvergoeding in rekening brengen. Zij begrijpen dat jullie al genoeg andere zaken aan het hoofd hebben, een opzegvergoeding is niet gepast. Vaak stellen ze wel een voorwaarde: je moet de energieleverancier op de hoogte stellen van het overlijden. Neem daarom contact op met de energieleverancier van de overledene, zij helpen je altijd verder.

Schulden bij leverancier

Soms blijkt dat de overledenen nog rekeningen open had staan bij de leverancier. Wat daar mee gebeurt bij overlijden, ligt aan de manier waarop een erfgenaam de erfenis aanvaardt. Als erfgenamen de erfenis niet accepteren, verscheurt de leverancier de rekeningen en zal de jaarafrekening ook niet naar de erfgenaam gaan. Als erfgenaam stuur je dan een ‘akte nalatenschap’ op naar de leverancier. Zij maken het verder in orde.

Accepteren erfgenamen de erfenis wel en staan er nog termijnbedragen open of blijkt dat je nog moet bijbetalen op de jaarafrekening? Dan wordt verwacht dat de erfgenamen de rekening betalen.

Is het nog onduidelijk of de overledene een groot aantal schulden had en is de erfenis beneficiair aanvaard? Geef dat dan door aan de leverancier. Je krijgt als erfgenaam 3 maanden uitstel van betaling om alles op een rijtje te krijgen.

Kom je er niet uit?

Weet dat wij altijd voor je klaar staan om al je vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op en we maken deze moeilijke periode graag iets makkelijker voor je. Ook leveranciers kunnen je op weg helpen en hebben vaak een pagina met veelgestelde vragen over het overlijden en een energiecontract.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Neem in elk geval contact op met de leverancier van de overledene. Zij helpen je verder en vertellen je precies wat de mogelijkheden zijn en wat je dan moet doen.

De meeste leveranciers schrappen de opzegboete door vroegtijdig opzeggen in het geval van overlijden. Zij vinden dat je al genoeg aan je hoofd hebt. Check dit altijd goed bij de leverancier van de overledene, zo kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!