Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekeringnieuws

« Naar Nieuws

Besparen door verhogen van eigen risico

28-11-2014

Uit het jaarlijks onderzoek van Overstappen.nl naar trends en ontwikkelingen op de zorgmarkt is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders een minimaal eigen risico heeft en toch vrijwel geen zorg afneemt. 30% van hen die vrijwel geen zorg nodig hadden, koos in 2014 voor een maximaal eigen risico. En dat kan voordelig uitpakken.

Voor een laag eigen risico betaal je een hogere maandelijkse premie. De groep die geen beroep doet op de zorg en toch een minimaal eigen risico heeft, betaalt dus feitelijk te veel. Het is begrijpelijk dat mensen bang zijn voor een misser als zij het eigen risico maximaal verhogen en het vervolgens volledig moeten opmaken omdat ze ziek worden of een ongeluk krijgen. De vraag is echter of de financiële gevolgen echt zo groot zijn?

Zorg zonder verplicht eigen risico

Voor sommige zorg die in het basispakket van de zorgverzekeraar zit hoef je geen eigen risico te betalen. Bijvoorbeeld huisartsenzorg, verloskundige zorg, zorg voor chronische aandoeningen, nacontroles bij orgaandonatie en wijkverpleging (vanaf 2015). Voor andere zorg uit het basispakket geldt het verplichte eigen risico wel.

Slim om eigen risico te verhogen?

Veel mensen durven het niet aan om het eigen risico te verhogen. Wanneer is het voordeliger om dit wel te doen? Hieronder zie je een rekenvoorbeeld:

Zorg-Infographic

Overstappen.nl helpt

Als het nog onduidelijk is welke zorgverzekering voor jou het beste is, kijk dan op Overstappen.nl en vergelijk zorgverzekeringen op premies en dekkingen. Ook kan je allerlei informatie vinden over hoe de zorgverzekering in elkaar zit en wat er wel en niet binnen het eigen risico valt.