29-04-2024

Energierekening volgend jaar met paar euro’s omlaag door lagere netbeheerkosten

Netbeheerder TenneT verwacht lagere transportkosten voor het hoogspanningsnet.

2 minuten 29-04-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Netbeheerder Tennet schat dat de transportkosten voor het hoogspanningsnet in 2025 minder hoog zijn. Afgelopen jaar stegen de kosten bij TenneT nog flink: door de stijgende stroomprijzen moest de netbeheerder zelf ook meer kosten maken om het net te onderhouden. Met de daling van de stroomprijs nemen deze kosten ook af. De energierekening van bedrijven en consumenten valt hierdoor een paar euro lager uit.

Waarom netbeheerkosten?

Netbeheerders brengen kosten in rekening voor de aanleg, het beheer en onderhoud van het energienetwerk dat zij in de regio beheren. Deze netbeheerkosten brengt de netbeheerder via de energieleverancier bij elk huishouden in rekening. Per jaar betalen consumenten en bedrijven een vast bedrag. Netbeheerders mogen de netbeheerkosten tot op zekere hoogte zelf bepalen, de Autoriteit Markt en Consument stelt wel een maximaal bedrag dat netbeheerders mogen vragen. Zo betalen consumenten nooit onnodig te veel voor hun energierekening.

Netbeheerkosten stegen de afgelopen jaren flink

De afgelopen jaren stegen de netbeheerkosten flink. In 2024 stegen de kosten voor een gemiddeld huishouden met € 90,- per jaar. De belangrijkste reden voor de stijging is de financiële ruimte die netbeheerders nodig hebben om investeringen te doen in de energietransitie. Dat is noodzakelijk om de capaciteit van het elektriciteitsnet uit te breiden om overbelasting tijdens piekuren te voorkomen.

Netbeheerderskosten zijn kosten waar je als consument nooit op kunt besparen, ook niet als je minder verbruikt. Het is wel goed om hiervan op de hoogte te zijn, maar voor de overstap maakt het niet uit. We raden daarom altijd aan om te kijken naar de leveringskosten en belastingen. Je kunt besparen door minder te verbruiken en/of door een gunstiger contract uit te zoeken. Vooral met een nieuw contract kun je soms tot wel 900,- euro besparen op jaarbasis.
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Meer besparen op de energiekosten

De netbeheerkosten zijn een vast deel van de energierekening. Het is voor consumenten niet mogelijk om te besparen op deze kosten. Netbeheerders zijn gebonden aan een specifieke regio waardoor overstappen niet kan. Voor consumenten die wel willen besparen op de energierekening is het slim verschillende energieleveranciers en energiecontracten naast elkaar te zetten. In een energievergelijker zet je alle opties naast elkaar en vind je een voordelig contract dat past bij het huishouden en het verbruik.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 29-04-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven