Zorgverzekeraars schaffen massaal duurdere aanvullende pakketten af | Overstappen.nl
27-11-2023

Zorgverzekeraars schaffen massaal duurdere aanvullende pakketten af

Lees hier waarom zorgverzekeraars ervoor kiezen om de vergoedingen van de aanvullende pakketten in 2024 terug te schroeven en vaak zelfs af te schaffen.

6 minuten 28-11-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

Veel zorgverzekeraars kiezen ervoor om de vergoedingen van de aanvullende pakketten terug te schroeven of schaffen de pakketten met een hoge vergoeding zelfs helemaal af. Overstappen.nl zocht uit waarom dit gebeurt en welke verzekeraars in 2024 de beste dekking voor aanvullende verzekeringen aanbieden.

Oorzaken afschaffing aanvullende verzekeringen

Tussen 2023 en 2024 verdween 14% van de aanvullende zorgverzekeringen. Enerzijds is dat logisch: veel collectieve verzekeringen wisselen van verzekeraar. De verzekeraar die het collectief kwijt raakt, stopt meestal met het aanbieden van de aanvullende verzekering.

Anderzijds wordt er met het afschaffen van aanvullende pakketten verbloemd dat er een forse prijsverhoging wordt doorgevoerd door zorgverzekeraars: het oude pakket verdwijnt en er komt een nieuw pakket met een vergelijkbare dekking voor in de plaats dat een stuk hoger geprijsd is.

Opvallend dit jaar is dat met name duurdere pakketten verdwijnen. Van de 76 pakketten die dit jaar verdwijnen heeft bijna 30% een premie van meer dan € 25. Ook zijn er pakketten die nog wel in stand gehouden worden voor bestaande klanten, maar die nieuwe klanten niet meer kunnen afsluiten. Het Top pakket van Nationale-Nederlanden bijvoorbeeld en het Superfit pakket van ONVZ.

“Ieder jaar verdwijnen er pakketten. Maar dit jaar zien we veel pakketten met een relatief hoge dekking verdwijnen. Soms mag je jouw huidige pakket met bijbehorende premie behouden, maar dit is niet altijd het geval. Bedenk goed of je behoefte hebt aan deze dekking, want zodra je het oude pakket opzegt kun je niet meer terug. “
Eva van Erk
Zorgexpert

Planbare zorg wordt steeds meer teruggeschroefd

Ook zorgverzekeraars doen aan krimpflatie: forse prijsstijgingen worden gecombineerd met pakketten die lagere vergoedingen aanbieden. Zo worden de vergoedingen voor hoortoestellen, fysiotherapie en huidtherapie steeds lager. In 2024 ontvang je bijvoorbeeld geen onbeperkte vergoeding meer voor fysiotherapie en is de maximale vergoeding voor de eigen bijdrage van een hoortoestel gedaald van € 1.000 naar € 500.

Het afschaffen van de aanvullende pakketten is in lijn met de trend waarbij vergoedingen voor planbare zorg steeds meer worden teruggeschroefd. Planbare zorg, zoals fysiotherapie, huidtherapie en orthodontie, is zorg waarvan je doorgaans goed kan inschatten of je er in de toekomst gebruik van gaat maken. Een ongeluk overkomt je, maar een knieoperatie is vaak lang van tevoren ingepland. Hiervan weet je dat het eraan zit te komen en dat je na de operatie fysiotherapie nodig hebt.

Veel mensen kiezen ervoor om een duurder aanvullend pakket af te sluiten voor de periode dat ze bepaalde zorg nodig hebben. Zodra mensen de zorg uit de aanvullende verzekering niet meer nodig hebben, zeggen ze het pakket op tijdens het overstapseizoen. Dit klinkt heel logisch, maar voor een verzekeraar kan dit op den duur niet uit. Dit is dan ook de reden dat de pakketten steeds duurder en minder uitgebreid worden.

Krukken

 

Prijsontwikkeling aanvullende pakketten

In 2024 stijgt de gemiddelde prijs van een aanvullend pakket met 7%. Er zitten echter grote verschillen tussen de pakketten onderling: van 65% van de pakketten stijgt de premie met minimaal 5%. Daar zitten ook flinke uitschieters bij: zo stijgt de premie van sommige pakketten met wel 40% tot 60%.

“Door prijsstijgingen van de aanvullende pakketten en de teruggeschroefde vergoedingen is het extra belangrijk dat je goed checkt welke aanvullende dekking je nodig hebt. Kijk niet alleen naar de prijs van de basisverzekering, maar ook naar de prijs van de aanvullende verzekering. “
Eva van Erk
Zorgexpert

Waar vind je de beste aanvullende dekkingen in 2024?

Hieronder vind je een overzicht van de meest gekozen aanvullende dekkingen. We hebben hierbij alleen gekeken naar verzekeringen die vrij verkrijgbaar zijn. Soms krijg je met een collectieve zorgverzekering een betere dekking. Informeer ernaar bij je werkgever.

Fysiotherapie

ONVZ

In 2024 is het niet meer mogelijk om fysiotherapie onbeperkt te verzekeren. ONVZ biedt met het Topfit pakket de ruimste vergoeding voor fysiotherapie aan voor € 74,40 per maand. Als je voor het Topfit pakket kiest, dan ontvang je een vergoeding van 50 behandelingen in 2024. Je moet voor dit pakket wel een aantal gezondheidsvragen beantwoorden. Op basis van de antwoorden kan ONVZ besluiten om je een ander pakket aan te bieden.

Zilveren Kruis

Bij Zilveren Kruis kun je het 4-sterren pakket afsluiten dat voorziet in een dekking van 36 behandelingen. Daarvoor tik je afhankelijk van je leeftijd wel € 59,50 tot € 74,25 af. Een voordelige keuze is het 3-sterren pakket van dezelfde verzekeraar. Vanaf € 40,75 heb je nog steeds een ruime dekking van 27 behandelingen.

Menzis, Anderzorg en VinkVink

Sympathiek is de dekking van alle aanvullende verzekeringen van Menzis, AnderZorg en VinkVink. Zij vergoeden als enige 20 fysiotherapiebehandelingen als jouw aandoening op de lijst van chronische aandoeningen staat. Vanuit de basisverzekering ontvang je pas vanaf de 21ste behandeling een vergoeding voor fysiotherapie bij chronische aandoeningen.

Hoortoestel

75% van de kosten van een hoortoestel wordt vergoed uit de basisverzekering. 25% betaal je zelf in de vorm van een eigen bijdrage. Daar kun je je aanvullend voor verzekeren. Vorig jaar kon dat nog tot € 1.000. Dit jaar is de hoogste vergoeding € 500. Er zijn verschillende zorgverzekeraars die nog € 500 vergoeden. Reken voor 2024 op een premie van ongeveer € 50 per maand.

Alternatieve genezers

In deze dekking is de afgelopen jaren veel gesneden. ONVZ heeft de hoogste vergoeding: € 1.000 via het Topfit pakket. Je moet voor dit pakket wel een aantal gezondheidsvragen beantwoorden.

Ook Zilveren Kruis, De christelijke zorgverzekeraar en De Friesland hebben dekkingen van € 600, zonder gezondheidsvragen. Voor alle zorgverzekeraars geldt dat de vergoeding beperkt wordt door een dagmaximum. Van je dekking kun je meestal maar € 40 per dag besteden. Omdat de prijs van een gemiddelde behandeling vaak veel hoger ligt, krijg je dus vrijwel nooit de volledige behandeling vergoed.

Huidtherapie

Huidtherapie is ook zo’n dekking waarin steeds meer geschrapt wordt. Er worden steeds meer voorwaarden aan deze dekking gesteld en je krijgt vaak maar 75% tot 80% vergoed. De hoogste vergoeding ( € 400) krijg je bij Topfit van ONVZ en bij Salland Verzekeren. Ook a.s.r. Uitgebreid heeft een ruime dekking van € 350.

Eva van Erk
Zorgexpert
6 minuten 28-11-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven