Het aantal treden met bijbehorend kortingspercentage verschilt per verzekeraar. Daarnaast heeft niet iedere verzekeraar een bonus-malusladder. Sommige verzekeraars hanteren een ander (maar vergelijkbaar) systeem om kortingen te berekenen.
Benieuwd naar de voordeligste optie met jouw opgebouwde schadevrije jaren? Maak regelmatig een vergelijking op onze autoverzekeringvergelijker om te voorkomen dat je te veel betaalt.
Wat zijn mijn schadevrije jaren?
Er zijn verschillende manieren om te weten te komen hoeveel schadevrije jaren jij op dit moment hebt:
Opzoeken
De verzekeraar is verplicht het aantal schadevrije jaren te melden bij iedere aanvraag, opzegging of wijziging van de autoverzekering. Je kunt het aantal schadevrije jaren meestal terugvinden op de polis of in eerder (e-mail) contact over de aanvraag en/of opzegging.
Opvragen
Schadevrije jaren opvragen kan op 2 verschillende manieren: via de verzekeraar of via Roy-data. Roy-data is de centrale database waar verzekeraars schadevrije jaren registreren nadat een verzekering wordt beëindigd (royement). Door een formulier in te vullen kan je een overzicht krijgen van alle historische schadevrije jaren op je naam.
Hoe toon ik mijn schade vrije jaren aan?
Als je een overstap maakt van autoverzekering, wil de verzekeraar graag weten hoeveel schade vrije jaren je hebt opgebouwd. Er zijn een aantal manieren om je schadevrije jaren aan te tonen bij de verzekeraar:
- Roy-data: dit is de landelijke database waarin verzekeraars de schadevrije jaren van autobezitters noteren. Via Roy-data kan je verzekeraar zelf jouw schadevrije jaren opzoeken. Ook kun jij een aanvraag doen om deze gegevens op te halen.
- Royementsverklaring: als je autoverzekering al voor 2007 is ingegaan, kun je een royementsverklaring opvragen bij je oude verzekeraar. Je kunt dit document eenmalig opvragen en dit is maar één jaar geldig
- Leaseverklaring: wanneer je tijdelijk in een leaseauto hebt gereden, is het mogelijk om een verklaring op te vragen bij de leasemaatschappij. Meestal kun je de schadevrije jaren van je leaseauto meenemen naar je eigen autoverzekering.
- Werkgeversverklaring: heb je schadevrije jaren opgebouwd met een auto van de zaak en wil je deze graag meenemen naar je eigen autoverzekering? Wanneer je nieuwe verzekeraar een werkgeversverklaring accepteert, kun je deze aanvragen bij je werkgever. Wel moet je dan de enige bestuurder zijn geweest van het desbetreffende voertuig.
Hoelang blijven mijn schadevrije jaren geldig?
Na het opzeggen van je autoverzekering zijn je schadevrije jaren nog een aantal jaar geldig. Het exacte aantal verschilt per verzekeraar, maar meestal is dit 3 jaar. Sluit je dus binnen deze periode geen nieuwe autoverzekering af? Dan komen de jaren te vervallen.
Schadevrije jaren overdragen
Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en waren tot een aantal jaar geleden niet overdraagbaar. Sinds 2022 is het in sommige situaties gelukkig wel mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij overlijden van een partner of bij jaren die zijn opgebouwd in het buitenland of met een leaseauto.
Een autoverzekering afsluiten met negatieve schadevrije jaren
Heb je in het verleden schade gereden en daardoor negatieve schadevrije jaren opgebouwd? Dit staat ook wel bekend als een malusregistratie. Niet alle verzekeringsmaatschappijen accepteren klanten met negatieve schadevrije jaren. In onze vergelijker kun je geen autoverzekering afsluiten als je een malusregistratie hebt.