Vergoeding Vruchtbaarheidsbehandelingen verzekering

Als het niet lukt om op een natuurlijke manier zwanger te worden, zijn er meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen die een zwangerschap mogelijk kunnen maken. De basisverzekering biedt hiervoor een vergoeding voor de eerste 3 behandelingen voor vrouwen tot 43 jaar.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Verder lezen

Waarom een vruchtbaarheidsbehandeling?
Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er?
Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen
Verwijzing huisarts
Toestemming zorgverzekeraar
Vergoeding vruchtbaarheidsbehandeling verzekering

Waarom een vruchtbaarheidsbehandeling?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom gekozen kan worden voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Situaties waarin er gekozen kan worden voor een vruchtbaarheidsbehandeling zijn onder andere:

  • Bij onverklaarbare onvruchtbaarheid;
  • Wanneer het zaad van de man is ingevroren vanwege ziekte of bestraling;
  • Bij een kinderwens van lesbische paren;
  • Bij alleenstaande vrouwen.

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er?

Er zijn een aantal vruchtbaarheidsbehandelingen die allemaal op een andere manier uitgevoerd worden. De ene behandeling is ingrijpender dan de ander, en in principe doorloop je de behandelingen in een vaste volgorde, afhankelijk of de reden van de uitblijvende zwangerschap bekend is. Hieronder volgt een uitleg per behandeling:

Ovulatie inductie

In dit geval is er bij de vrouw geen spontane eisprong. Om een eisprong op te wekken, krijgt de vrouw een hormoonpreparaat. De extra hormonen moeten ervoor zorgen dat er weer een regelmatige eisprong gaat plaatsvinden. In dit geval wordt nog steeds geprobeerd om op de natuurlijke manier een bevruchting te laten plaatsvinden. Om deze kans zo groot mogelijk te maken, wordt gekeken op welk moment de vrouw het meest vruchtbaar is. Het kan bij deze behandelmethode voorkomen dat meerdere eicellen tegelijkertijd gaan rijpen. De kans op een meerling is dan groter. In dit geval wordt in veel gevallen tijdelijk afgeraden om onbeschermde geslachtsgemeenschap te hebben.

Kunstmatige inseminatie

Dit komt voor in een aantal vormen en heeft te maken met de kwaliteit van de zaadcellen en/of de reactie in de baarmoeder op de zaadcellen.

KIE (Kunstmatige inseminatie met zaad van eigen partner)

Dit is meestal de eerste stap in het proces van vruchtbaarheidsbehandelingen. Het is nog niet duidelijk waardoor de zwangerschap uitblijft. Het sperma van de man wordt door middel van masturbatie verzameld en de beste, meest beweeglijke, zaadcellen worden eruit gehaald. Op het moment dat de vrouw het meest vruchtbaar is worden deze zaadcellen in de baarmoedermond van de vrouw geïnsemineerd. De zaadcellen moeten in dit geval nog zelf hun weg naar de baarmoeder en de eileiders vinden om bevruchting met de eicel te laten plaatsvinden. Deze behandeling wordt meestal drie tot zes keer, gedurende zes cycli, herhaald. Als hier geen zwangerschap uit volgt wordt meestal voorgesteld om IUI te proberen.

IUI (Intra uteriene inseminatie)

Het kan zijn dat de zaadkwaliteit verminderd is of het baarmoederhalsslijm vijandig reageert op de zaadcellen. In dit geval zitten er antistoffen in het baarmoederhalsslijm waardoor de zaadcellen niet langs de baarmoedermond komen. Met de behandeling worden de zaadcellen in de baarmoederholte geïnsemineerd op het moment dat de vrouw het meest vruchtbaar is, zodat de zaadcellen de baarmoedermond niet meer hoeven te passeren. De zaadcellen moeten nog wel zelf de eileiders bereiken. Deze methode werkt het best in combinatie met een hormoonbehandeling. Door de extra hormonen wordt de cyclus gestimuleerd waardoor meerdere eicellen tegelijk gaan rijpen. De kans op zwangerschap wordt hierdoor groter. De kans op meerlingen wordt hierdoor ook groter. Voor de inseminatie wordt daarom altijd gekeken hoeveel rijpe eicellen er aanwezig zijn, als dit er teveel zijn wordt de inseminatie uitgesteld.

KID (kunstmatige inseminatie met donorzaad)

Dit is geen aparte vorm van inseminatie, het is een van bovenstaande technieken maar dan met donorzaad. Hiervoor kan worden gekozen omdat de man onvruchtbaar is, als de man een erfelijke aandoening heeft die hij niet wilt overdragen aan het kind, of als er geen mannelijke partner is zoals bij een lesbisch paar of een alleenstaande vrouw. Het donorzaad kan van een spermabank komen of van een zelf gekozen donor. Er zijn wel een aantal regels verbonden aan het afstaan van sperma als donorzaad. Zo worden er verplicht enkele testen gedaan op erfelijke ziektes of afwijkingen.

Bij bovenstaande vruchtbaarheidsbehandelingen wordt geprobeerd om een natuurlijke bevruchting binnen het lichaam te laten plaatsvinden. Als dit niet lukt kan worden gekozen voor een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij wordt geprobeerd om buiten het lichaam een bevruchting te laten plaatsvinden.

IVF (In Vitro Fertilisatie)

In Vitro (in glas) en Fertilisatie (bevruchting) houdt in dat de bevruchting buiten het lichaam tot stand komt in een petrischaaltje in het laboratorium. Een eicel wordt met ongeveer 100.000 zaadcellen in een glazen schaaltje samengebracht in het laboratorium. Een bevruchting die anders in de eileiders zou plaatsvinden wordt zo nagebootst. Als er eicellen zijn bevrucht worden er één of twee van deze embryo’s in de baarmoeder geplaatst. Als er meerdere embryo’s zijn ontstaan kunnen deze eventueel worden ingevroren voor een volgende poging. Een IVF behandeling wordt pas toegepast als alle andere mogelijkheden geen resultaat hadden. Meestal wordt na twee IVF pogingen geprobeerd om de ICSI behandeling te gebruiken.

Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen

De ovulatie-inductie en vormen van kunstmatige inseminatie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de IVF en ICSI behandelingen worden per zwangerschap de eerste drie behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Voor alle vergoedingen uit de basisverzekering geldt wel een eigen risico. Je moet altijd eerst dit eigen risico betalen, de kosten hierboven worden door de basisverzekering betaald.

Als je meer dan drie IVF of ICSI behandelingen wilt ondergaan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Let op dat je dit op tijd uitzoekt, want er zijn maar een paar verzekeringen die deze extra dekking aanbieden in een aanvullend pakket. Een ander belangrijk punt is de leeftijd van de vrouw. Sommige verzekeraars hanteren een leeftijdsgrens. Boven de 37 jaar begint de vruchtbaarheid van de vrouw af te nemen, en sommige zorgverzekeraars vergoeden vruchtbaarheidsbehandelingen voor vrouwen boven een bepaalde leeftijd niet meer.

Verwijzing huisarts

Als het niet lukt om zwanger te worden, kun je het beste eerst een gesprek aanvragen met de huisarts. De huisarts kan je doorsturen naar het ziekenhuis of een gynaecoloog, hier is wel altijd een verwijsbrief voor nodig. Voor het ondergaan van een IVF behandeling is een medische indicatie nodig en is een verwijzing van de huisarts dus verplicht. Ook is deze huisarts verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen.

Toestemming zorgverzekeraar

Sommige zorgverzekeraars stellen de voorwaarden dat je eerst toestemming moet vragen aan hen voor het ondergaan van een IVF of ICSI behandeling. Deze schriftelijke toestemming van de zorgverzekeraar is dan nodig om aanspraak te maken op een vergoeding. Aangezien dit verschilt per verzekeraar is het verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar voordat je aan een IVF of ICSI behandeling begint.

Vergoeding vruchtbaarheidsbehandeling verzekering

Probeer je om zwanger te worden, maar lukt dit niet? Vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen je helpen om de bevruchting te stimuleren. De meeste vruchtbaarheidsbehandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar voor een volledige dekking voor IVF en ICSI behandelingen kun je besluiten een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Met onze zorgvergelijker kun je kijken welke zorgverzekeraar de juiste dekking biedt.

Zorgverzekering vergelijken

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.