Naturaverzekering

Als je een basisverzekering bij een zorgverzekeraar afsluit, kun je aangeven of je een natura- of een restitutieverzekering wilt afsluiten. Een naturaverzekering of naturapolis is een verzekering waarbij de zorgverzekeraar bepaalt naar welke zorgaanbieder je gaat. Omdat je zorgverzekeraar contracten afsluit met zorgverleners worden er goede afspraken gemaakt, waardoor de prijs van de naturaverzekering vaak lager is dan die van een restitutieverzekering.

Naturaverzekering: gecontracteerde zorg

Bij een naturaverzekering heeft je zorgverzekeraar een contract afgesloten met een zorgverlener. Zorg die daaruit voortkomt, is gecontracteerde zorg. De zorgverzekeraar sluit contracten af met zorgaanbieders waarvan zij vinden dat deze kwalitatieve zorg bieden. Je kunt er dus vanuit gaan dat je bij een naturaverzekering van de beste zorg gebruik kunt maken.

Vergoeding en declaratie

Als je voor planbare zorg (bijv. staaroperatie) naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, hoef je niets te betalen. Dit doet je zorgverzekeraar voor je. Wil je per se naar een zorgverlener die geen contract heeft afgesloten met je zorgverzekeraar? Dan heb je kans dat niet alles wordt vergoed. Bij spoedeisende zorg kun je overigens terecht in elk ziekenhuis.

Voordelen van een naturaverzekering

Zit je erover te denken om een naturaverzekering af te sluiten? Wij hebben de voordelen van een naturapolis voor je op een rijtje gezet:

  • De premie van een naturaverzekering is lager dan de premie van een restitutieverzekering.
  • Je hoeft bij de zorgverlener niet direct te betalen. De zorgverzekeraar betaalt je rekening.
  • Omdat je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met zorgverleners is de kwaliteit van de zorg goed en kan de zorg snel worden verleend. Het is gemakkelijker om tijdig een afspraak te maken.

Nadelen van een naturaverzekering

Er kleven echter ook een paar nadelen aan een naturaverzekering. Wij geven ze hieronder weer:

  • Je kunt alleen kiezen uit zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.
  • Als je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, moet je de rekening zelf betalen en op een later tijdstip declareren bij je zorgverzekeraar.
  • Je zorgverzekeraar kan bij een niet-gecontracteerde zorgverlener besluiten om niet het volledige bedrag te vergoeden.

Naturaverzekering vergelijken

Wil je naturaverzekeringen met elkaar vergelijken om zo tot de beste keuze te komen? Vul je gegevens in de zorgvergelijker in en je krijgt een overzicht van de beste zorgverzekeringen die bij je wensen aansluiten. Wil je overstappen? Wij regelen je overstap snel en gratis.

Vergelijk zorgverzekeringen