WA-casco en all risk verzekering: wat is het verschil?

Wil je je auto verzekeren? Dan krijg je ongetwijfeld een aantal verzekeringstermen voorgeschoteld. De WA-verzekering ken je misschien al wel, maar hoe zit het ook alweer met WA casco (ook wel WA beperkt casco of WA+ genoemd) en all risk? Op deze pagina lees je alles over het verschil tussen deze twee termen. Lees snel verder en kies de beste verzekering voor jouw auto.

Het verschil tussen WA-casco en all risk

Terwijl de verplichte WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) alleen schade dekt die je met je auto aan anderen toebrengt, bieden de WA-casco en all risk verzekeringen een flink stuk extra bescherming. Dit werkt als volgt:

WA-casco verzekering

De WA-casco verzekering biedt naast de WA-dekking ook dekking voor schade aan je eigen auto – zolang je deze niet zelf hebt veroorzaakt. Het gaat hier dus om schade door externe factoren, zoals bijvoorbeeld brandschade of stormschade. Heb je een paaltje geraakt of is er sprake van vandalisme? Dan valt dit niet onder de WA-casco verzekering.

Kom je de termen ‘WA+’ of ‘WA beperkt casco’ tegen? Dit zijn simpelweg andere woorden voor de WA-casco verzekering. De dekking is dus precies hetzelfde.

All risk verzekering

De all risk autoverzekering, ook wel ‘volledig casco’ genoemd, dekt − naast alle hierboven genoemde schade − ook schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Het ongelukje met het paaltje dus, of schade door een ongeval of vandalisme.

De all risk verzekering is de uitgebreidste en duurste autoverzekering die je kunt afsluiten − los van eventuele aanvullende verzekeringen. Bijna alle schade aan én door je auto wordt door deze verzekering gedekt.

Belangrijkste dekkingen op een rij

Sluit je een autoverzekering af, dan heb je dus de keuze uit drie verschillende verzekeringen. Benieuwd welke schade onder deze verzekeringen valt? Dit zijn de belangrijkste dekkingen op een rij:

WA-verzekering

Wel gedekt: 

 • Schade aan anderen

Niet gedekt: 

 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

WA-casco

Wel gedekt: 

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Niet gedekt: 

 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

All risk

Wel gedekt: 

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

WA, WA-casco of all risk: welke verzekering moet je kiezen?

Bij het kiezen van de juiste verzekering komen verschillende factoren kijken. Iedereen is anders, en ook de ‘beste’ verzekering verschilt per persoon en situatie. Kijk bij het kiezen van de beste autoverzekering bijvoorbeeld naar de leeftijd van je auto, de premie die je bereid bent te betalen en het risico dat je zelf wilt nemen.

Heb je schadevrije jaren opgebouwd? Dan krijg je korting op je premie. Soms wordt het hierdoor ineens betaalbaar om je auto nét iets uitgebreider te verzekeren.

Een veelgebruikte richtlijn:

 • WA-verzekering: een goede keuze wanneer je auto 10 jaar of ouder is, en je eventuele schade zelf op je kunt (en wilt) nemen.
 • WA-casco verzekering: een goede keuze als je auto tussen de 6 en 10 jaar oud is en je alleen schade veroorzaakt door anderen wilt dekken.
 • All risk verzekering: een goede keuze wanneer je auto 6 jaar of jonger is. Ook wanneer je zelf weinig risico kunt (of wilt) nemen is deze verzekering een slimme keuze.
“De keuze tussen een WA-casco- en een all risk verzekering hangt af van de leeftijd van je auto en je bereidheid om risico te nemen. WA-casco is een populaire keuze voor auto’s van middelbare leeftijd (6-10 jaar). Voor nieuwere auto’s (0-6 jaar) of als je graag volledige gemoedsrust wilt, is all risk een veilige optie.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Kies de voordeligste autoverzekering

Bij Overstappen.nl besparen we je de speurtocht naar de voordeligste autoverzekering. Jij vult je gegevens in, en wij vergelijken verschillende autoverzekeraars voor je. De uitkomst? De voordeligste optie voor jouw situatie, inclusief ons advies om voor WA-, WA-casco of all risk te gaan. Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 02-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

WA+ betekent precies hetzelfde als WA-casco, of WA beperkt casco. Een WA+ verzekering dekt schade die je aan anderen veroorzaakt en schade aan je eigen auto – zolang deze buiten jouw schuld om is ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan storm- of brandschade. Een all risk verzekering dekt deze schade ook, plus schade die door jouw schuld is ontstaan. De all risk verzekering is daarmee de uitgebreidste verzekering die je voor je auto kunt afsluiten − los van eventuele aanvullende verzekeringen.

Ja, de twee termen betekenen hetzelfde. Een volledig casco- of all risk verzekering dekt bijna alle schade aan je auto – ook wanneer je deze per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.

De WA-verzekering is de enige verplichte autoverzekering in Nederland. Deze verzekering dekt alleen schade die je met je auto aan anderen toebrengt. De WA-casco verzekering dekt deze schade ook, maar vergoedt ook schade aan je eigen auto – zolang deze door bepaalde externe factoren is ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan schade door diefstal, inbraak of storm.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.