Eerste autoverzekering
Je hebt net je eerste auto gekocht en gaat nu je eerste autoverzekering afsluiten. Houd er rekening mee dat dit duur kan zijn als je nog niet veel rijervaring hebt. Wij helpen je graag bij het afsluiten van je eerste autoverzekering.
Hoe verzeker ik mijn eerste auto?
Je auto verzekeren is online mogelijk en in de meeste gevallen redelijk gemakkelijk. Het is belangrijk om vooraf enkele gegevens te verzamelen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen:
- Je persoonlijke gegevens: Denk aan je postcode en geboortedatum. Je verzekeraar kan zo inschatten welk risico je loopt op schade.
- Kenteken van de auto: Hiermee kan de verzekeraar bepalen wat de waarde is van de auto.
- De dekkingen: Je hebt keuze uit drie basisdekkingen en daarnaast ook aanvullende dekkingen. Wij geven je passend advies in onze vergelijker.
- Kilometrage: Dit is het gemiddeld aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Kijk bij het inschatten van je kilometrage naar de kilometers die je rijdt voor woon-werkverkeer en de langere, minder vaak voorkomende ritten.
Hoeveel kost je eerste autoverzekering?
De gemiddelde kosten van je eerste autoverzekering liggen doorgaans aanzienlijk hoger dan de kosten van een autoverzekering die je later in je leven afsluit. Dit komt meestal doordat je eerste autoverzekering vaak wordt afgesloten als je een student of beginnend bestuurder met nog weinig rijervaring bent. Verzekeraars beschouwen deze groep als een groter risico, wat resulteert in een hogere premie.
- Leeftijd: Je leeftijd is een grote factor bij het bepalen van de kosten van je premie. Ben je jong en een startende bestuurder, ziet de verzekeraar dit als een hoger risico en betaal je meer premie. Gelukkig is je leeftijd niet de enige factor en betekent het als je jong bent niet gelijk dat je geen voordelige autoverzekering kunt afsluiten.
- Woonplaats: In grote steden is er veel meer verkeer dan in kleine dorpjes. Hierdoor is er ook geen grotere kans op een verkeersongeval. Woon je in een grote stad? Dan hanteren autoverzekeraars een hogere premie.
- Type auto: Welke auto je rijdt, speelt ook een rol. Autoverzekeraars kijken naar vermogen, dag- of nieuwwaarde, gewicht en diefstalgevoeligheid. Hierbij geldt: hoe hoger deze gegevens, hoe groter het risico. Voor een auto met een hoog vermogen en gewicht betaal je dus meer premie.
- Schadevrije jaren: Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger de korting op je premie. Als beginnend bestuurder heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd en is het daarom belangrijk om geen schade te rijden. Zo bouw je in de loop der jaren schadevrije jaren op en daalt je premie.
Welke dekking voor je eerste autoverzekering?
Bij de overweging van de dekking van je autoverzekering is de leeftijd van je auto een van de belangrijkste factoren. Over het algemeen sluit je voor auto’s tot 6 jaar oud een all risk verzekering af. Voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud is een WA beperkt casco vaak de meest geschikte keuze. Voor auto’s ouder dan 10 jaar voldoet over het algemeen een WA-verzekering. Dit komt doordat de dagwaarde van de auto dan aanzienlijk is gedaald, waardoor het risico op total loss (economisch of technisch) groter is. Een auto kan al als total loss worden beschouwd als de kosten door het vervangen van een portier hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. Als je auto duurder en jonger is, is het verstandig om toch te kiezen voor een uitgebreidere dekking.
Welke autoverzekering dekkingen zijn er?
Er zijn drie basisdekkingen waaruit je kunt kiezen bij een autoverzekering, die verschillen in de situaties waarin je verzekerd bent. Een WA-verzekering dekt doorgaans alleen schade aan anderen. Een WA beperkt casco dekt daarnaast ook gedeeltelijk schade aan je eigen auto, zoals door brand of diefstal. Een all risk verzekering dekt vrijwel alle soorten schade aan je eigen auto, inclusief aanrijdingen en vandalisme.
WA-verzekering
De WA-verzekering is de minimale dekking die je in Nederland verplicht moet afsluiten voor je auto. Deze dekking is tevens de goedkoopste optie voor je autoverzekering. Je bent echter slechts beperkt gedekt, namelijk alleen voor schade aan andere voertuigen.
WA beperkt casco
Deze dekking is iets uitgebreider. Zo ben je ook gedeeltelijk gedekt voor schade aan je eigen auto, bijvoorbeeld in geval van diefstal, inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Door de extra dekking is een WA beperkt casco verzekering duurder dan een WA-verzekering.
All risk
Een all risk autoverzekering is de meest uitgebreide dekking van allemaal. Je bent in principe gedekt voor alle soorten schade, inclusief schade door eigen toedoen en vandalisme. Wel is dit de duurste dekking die je kunt afsluiten voor je autoverzekering.
Aanvullende verzekeringen
Met een WA-verzekering kunnen passagiers die schade oplopen de schade verhalen op de verzekering van de bestuurder en op de verzekering van een eventuele tegenpartij. Maar als bestuurder ben je zonder aanvullende verzekering zelf niet beschermd. Daarom is het verstandig om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Hiermee zijn jij en je passagiers verzekerd voor letselschade en schade aan persoonlijke eigendommen. Een ander voordeel is dat de verzekeraar niet kijkt naar wie er schuldig is en de claim direct in behandeling wordt genomen. Met een WA-verzekering wordt er niks uitgekeerd wanneer het ongeluk jouw schuld is.
Voorkom een te hoge premie voor je eerste autoverzekering
Bij het afsluiten van je eerste autoverzekering ontkom je er niet aan: je betaalt altijd een hoge premie. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt voor je autoverzekering.
- Vergelijk autoverzekeraars: Door verschillende verzekeraars te vergelijken kun jij de verzekering vinden die het beste bij jouw wensen en situatie past. Onze vergelijker kan je hierbij helpen.
- Koop een eenvoudige auto: Hoe zwaarder en duurder de auto, hoe hoger de premie uitvalt. Kies dus voor een lichte, eenvoudige en het liefst een tweedehands auto.
- Betaal kleine schades zelf: Omdat je begint met nul schadevrije jaren, kun je bij het claimen van schade snel een negatief aantal schadevrije jaren krijgen. Dit zorgt ervoor dat je meer premie moet betalen. Rijd daarom zorgvuldig en betaal kleine schades zelf, zodat je schadevrije jaren opbouwt.
- Betaal je premie jaarlijks in plaats van maandelijks: Als je je premie in één keer betaalt krijg je korting van de verzekeraar. Deze korting ligt meestal tussen de 1% en 5%.
- Overweeg een hoger eigen risico: Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt bij schade. Je kunt je maandelijkse premie verlagen door je eigen risico te verhogen.
Besparen op je eerste autoverzekering
- 100% onafhankelijk
- Altijd de beste deal
- Direct afsluiten
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.