Eerste autoverzekering
)

Je eerste autoverzekering aanvragen is altijd spannend. Waar moet je precies op letten? Welke informatie heb je nodig om een goede keuze te maken? En hoe sluit je jouw eerste autoverzekering af? Overstappen helpt je met het maken van de juiste keuze. Hieronder lees je belangrijke informatie en handige tips over het aanvragen van je autoverzekering.
Eerste autoverzekering: waar let ik op?
Als je net je rijbewijs hebt gehaald of net een auto hebt gekocht dan ben je verplicht om deze auto te verzekeren. Er zijn verschillende dekkingen, maar de minimale dekking voor je auto is een WA-autoverzekering. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt schade die je met je auto veroorzaakt aan personen, voertuigen, goederen en objecten.
Bestuurders jonger dan 24 jaar
Bestuurders die jonger zijn dan 24 betalen over het algemeen meer premie voor hun autoverzekering dan bestuurders vanaf 24 jaar of ouder. Dit komt doordat verzekeraars deze groep als een hoger risico zien. Als beginnend bestuurder, betaal je meer premie voor je autoverzekering dan iemand die al jaren schadevrij in een auto rijdt. Schadevrije jaren worden opgebouwd gedurende de looptijd van je autoverzekering. Elk jaar dat je geen schade rijdt, krijg je 1 schadevrij jaar extra. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer (no-claim)korting je krijgt op je premie.

Soorten dekkingen voor je eerste autoverzekering
Je hebt drie verschillende soorten dekkingen waaruit je kan kiezen:
- WA (wettelijk aansprakelijkheid), de goedkoopste autoverzekering, alleen schade met je eigen auto bij anderen wordt vergoed.
- WA + beperkt casco, naast de WA-dekking wordt ook ruitschade en schade aan je auto door brand, diefstal en storm vergoed.
- WA + volledig casco (allrisk), de meest uitgebreide en duurste autoverzekering. Schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen en schade aan je eigen auto wordt vergoed. Ook schade aan je auto door brand, diefstal en storm wordt vergoed.
Welke dekking past bij mij?
Vaak kies je een Allrisk autoverzekering als je auto jonger is dan 4 jaar. Tussen de 4 en 8 jaar kan je het beste voor een WA beperkt casco autoverzekering kiezen. Is je auto ouder dan 8 jaar? Dan is het verstandig om alleen een WA autoverzekering af te sluiten. Omdat de dagwaarde van de auto dan al sterk is afgenomen, is de kans groter dat de auto (economisch of technisch) total loss gaat. Een auto kan al total loss worden verklaard als het vervangen van een portier meer kost dan de dagwaarde van de auto. Als je een dure oude auto hebt dan is het verstandig om toch voor een betere dekking te gaan.
Voorkom een hoge premie voor je eerste autoverzekering
Om te zorgen dat je premie niet te duur wordt kun je een aantal dingen doen:
- Koop een tweedehands auto (hoe zwaarder en duurder de auto, hoe hoger je premie wordt dus je kan beter een lichte, niet te dure auto kopen).
- Betaal kleine schades zelf (omdat je eerst nog op nul schadevrije jaren staat kun je bij het claimen van schade snel een negatief aantal schadevrije jaren krijgen. Dit zorgt ervoor dat je meer premie moet betalen en dat andere verzekeraars je niet accepteren, je kan dan pas weer een overstap maken als je weer op 0 schadevrije jaren staat.).
- Betaal je premie per jaar in plaats van maandelijks. Als je je premie in 1 keer betaalt krijg je korting van de verzekeraar tussen de 1 en 5%.

Aanvullende autoverzekeringen
Als je een autoverzekering hebt afgesloten kan je ook nog een aanvullende verzekeringen afsluiten. Maar welke aanvullende verzekering is handig voor jou en welke is overbodig? Hieronder lees je een overzicht:
- Ongevallen-inzittenden verzekering: Een ongevallen inzittendenverzekering keert vaste bedragen uit bij overlijden of blijvende invaliditeit van de bestuurder en/of passagiers als je motorrijtuig bij een ongeval betrokken is. (hoe zit het dan als wij samen rijden, jij als bijrijder en ik maak een ongeluk zonder de inzittende verzekering? Vind dat verwarrend namelijk)
- Schadeverzekering inzittenden: Deze verzekering vergoedt de schade die de bestuurder en passagiers lijden van het bij een ongeval betrokken motorrijtuig. Die schade kan bestaan uit medische kosten, uitvaartkosten, vervoerskosten, huishoudelijke hulp, inkomstenderving en zaakschade.
- Rechtsbijstandverzekering: Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridisch advies en deskundige rechtshulp. Een rechtsbijstandverzekering kun je ook los afsluiten. Soms zit dit ook al bij je zorgverzekering. Let dus op dat je niet dubbel een rechtsbijstandverzekering afsluit.
- Verhaalsbijstandverzekering: Deze verzekering biedt alleen recht op verhaal van materiële schade van de bestuurder en passagiers van de verzekerde auto.
- No-claimbeschermer: Hiermee kan je jaarlijks één schadeclaim indienen, zonder dat je no-claimkorting omlaag gaat. Je kan dus ook kleine schades claimen zonder dat je meer premie gaat betalen. Je schadevrije jaren gaan wel omlaag. Er zit dus wel een nadeel aan de no-claimbeschermer vast. Als je overstapt naar een andere verzekeraar moet je een veel hogere premie betalen omdat je schadevrije jaren wel gewoon omlaag zijn gegaan. Denk hier dus eerst goed over na voordat je een no-claimbeschermer afsluit.
Welke aanvullende autoverzekering sluit ik af?
De ongevallen-inzittenden verzekering en de schadeverzekering inzittenden zijn minder noodzakelijk dan men denkt. Passagiers die schade oplopen kunnen de schade namelijk ook verhalen op de WA-verzekering van de bestuurder en op de WA-verzekering van een eventuele tegenpartij die je heeft aangereden. Hiernaast zijn de medische kosten ook gedekt door je zorgverzekering.
Wanneer is de ongevallen-inzittenden verzekering wel nuttig:
- Voor jezelf, als bestuurder. Jij bent als bestuurder niet gedekt op de WA-autoverzekering wanneer je zelf het ongeluk veroorzaakt. In dit geval is de ongevallen-inzittenden verzekering een goede keuze.
- Bij een inzittendenverzekering kijkt de verzekering niet naar wie er schuldig is dus er is een snellere schadeafhandeling. De verzekeraar neemt de claim direct in behandeling.
Direct verzekerd na het aanvragen van je eerste autoverzekering?
Als je een autoverzekering aanvraagt, dan ben je in sommige gevallen direct verzekerd en kan je de weg op met je nieuwe auto. Je ziet vaak meteen of je geaccepteerd bent door de autoverzekeraar. Soms wil de verzekeraar de aanvraag eerst controleren. Mocht dit het geval zijn krijg je bij de meeste verzekeraars een voorlopige dekking en kan je ook gewoon direct de weg op.
Let op: als de verzekeraar je aanvraag afwijst, dan ben je niet verzekerd en kun je niet de weg op. Dit geldt ook als je aanvraag nog in behandeling is en je geen voorlopige dekking ontvangt.
Is mijn auto ook verzekerd als er iemand anders achter het stuur zit?
Als je je auto weleens uitleent aan vrienden of familie is je auto ook verzekerd. Jij als eigenaar bepaalt wie er in je auto mag rijden. Uiteindelijk ben en blijf jij wel verantwoordelijk voor de eventuele veroorzaakte schade door jouw auto.
Speciale verzekeringen voor beginnende bestuurders
Er zijn speciale autoverzekeringen voor beginnende bestuurders. Bij deze verzekeraars hoef je geen extra premie te betalen als beginnend bestuurder. Eerste autoverzekeraar is zo’n speciale verzekeraar. Hier begin je met dezelfde hoogte van je premie als ieder andere bestuurder. Normaal gesproken begin je namelijk met -10% korting als beginnend bestuurder, dit zorgt voor een aardig dure maandelijkse premie.
Onze klantenservice helpt je graag
- 020 – 760 42 42Binnen: 1 min
- +3197 – 01 42 02 32 1Binnen: 15 min
- service@overstappen.nlBinnen: 2 uur
- Begin chatBinnen: 4 min