Eerste autoverzekering

Heb je net een auto gekocht en wil je hiervoor je eerste autoverzekering aanvragen? Maak dan gebruik van onze vergelijker en bespaar tot wel €265,- per jaar!
Vergelijk en sluit meteen je eerste autoverzekering af

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3154 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  5 uur geleden
  Werkt altijd goed en zeer behulpzaam

  Werkt altijd goed en zeer behulpzaam. Makkelijk te bereiken

  I Haas
  Star on Star on Star on Star on Star on
  8 uur geleden
  Erg toegankelijk

  Fijne en overzichtelijke site, snel geregeld!

  Onbekend
  Star on Star on Star on Star on Star off
  9 uur geleden
  Duidelijke website

  Duidelijke website. Eenvoudig te doen.

  Peter Verhagen
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3154 reviews

  Waarom autoverzekering vergelijken via ons?

  • Autoverzekering vergelijking

   Vergelijk op prijs en polisscore

   Onafhankelijk autoverzekeringen vergelijken met onze 100% laagsteprijsgarantie.

  • Autoverzekering goedkoop

   Bespaar tot wel €265,- per jaar

   Via onze vergelijker zie je direct wat voor jou de goedkoopste autoverzekering is.

  • Goedkoop auto verzekeren

   Deskundig advies

   Ontvang persoonlijk advies van onze WFT- gecertificeerde klantenservice.

  Eerste autoverzekering: waar let ik op?

  Je eerste autoverzekering aanvragen is altijd spannend. Waar moet je precies op letten? Welke informatie heb je nodig om een goede keuze te maken? En hoe sluit je jouw eerste autoverzekering af? Overstappen helpt je met het maken van de juiste keuze. Hieronder lees je belangrijke informatie en handige tips over het aanvragen van je autoverzekering.

  Als je net je rijbewijs hebt gehaald of net een auto hebt gekocht, dan ben je verplicht om deze auto te verzekeren. Er zijn verschillende dekkingen, maar de minimale dekking voor je auto is een WA-autoverzekering. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt schade die je met je auto veroorzaakt aan personen, voertuigen, goederen en objecten. Hieronder vind je een overzicht met de verschillende dekkingen waar je uit kunt kiezen.


  Basisdekking autoverzekering

  WA-verzekering

  pluspuntSchade aan anderen
  minpuntDiefstal of inbraak
  minpuntRuitschade
  minpuntStormschade en brandschade
  minpuntSchade door eigen toedoen
  minpuntVandalisme

  Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

  WA + beperkt casco

  pluspuntSchade aan anderen
  pluspuntDiefstal of inbraak
  pluspuntRuitschade
  pluspuntStormschade en brandschade
  minpuntSchade door eigen toedoen
  minpuntVandalisme

  Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

  All risk

  pluspuntSchade aan anderen
  pluspuntDiefstal of inbraak
  pluspuntRuitschade
  pluspuntStormschade en brandschade
  pluspuntSchade door eigen toedoen
  pluspuntVandalisme

  Meest gekozen voor: 0 tot 6 jaar oude auto’s.


  Aanvullende dekkingen

  Naast de basisdekking kun je ook een aanvullende dekking afsluiten. Dit is een extra uitbreiding van je autoverzekering en dus niet verplicht. Je kunt deze aanvullende dekking kiezen nadat je een autoverzekering met basisdekking hebt geselecteerd. Afhankelijk van je voorkeur en de behoefte aan bescherming tegen diverse risico’s, kun je kiezen uit deze aanvullende verzekeringen:

  • Inzittendenverzekering (schadeverzekering inzittenden en ongevallendekking)
   De inzittendenverzekering biedt dekking wanneer jij, als bestuurder, of andere inzittenden gewond raken of overlijden bij een verkeersongeluk. Schade aan spullen die hierdoor ontstaat wordt ook verzekerd.
  • Rechtsbijstandverzekering
   Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp en advies bij het verhalen van schade in het verkeer. Bijvoorbeeld over wie er schuldig is en hoe hoog de schadevergoeding zal zijn.
  • Pechhulpverzekering
   Pechhulp biedt hulp bij autopech. Denk bijvoorbeeld aan reparaties ter plekke, vervangend vervoer of het wegslepen van de auto naar de garage.
  • No-claimbeschermer
   Met een no-claimbeschermer is je no-claimkorting beschermd wanneer je schade claimt. Je verliest dan geen korting en je premie blijft hierdoor gelijk.
  • Nieuwwaarderegeling
   Heb je jouw nieuwe auto total loss gereden of is deze gestolen? Dan krijg je met de nieuwwaarderegeling een bedrag vergoed dat hoog genoeg is om dezelfde auto te kopen. Dit geldt alleen binnen een bepaalde periode, meestal een jaar.
  • Aanschafwaarderegeling
   De aanschafwaarderegeling zorgt ervoor dat je het totale bedrag waarvoor je de auto hebt aangeschaft vergoed krijgt als je deze total loss rijdt of als de auto gestolen wordt. Deze regeling geldt tussen de één en drie jaar.

  Autoverzekeraars vergelijken

  Bij Overstappen.nl kun je een ruim aanbod aan autoverzekeraars vergelijken. Hieronder zie je welke dit zijn.


  Welke dekking past bij mij?

  Bij de overweging van de dekking van je autoverzekering is de leeftijd van je auto een van de belangrijkste factoren. Over het algemeen sluit je voor auto’s tot 6 jaar oud een all risk verzekering af. Voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud is een WA beperkt casco vaak de meest geschikte keuze. Voor auto’s ouder dan 10 jaar voldoet over het algemeen een WA-verzekering. Dit komt doordat de dagwaarde van de auto dan aanzienlijk is gedaald, waardoor het risico op total loss (economisch of technisch) groter is. Een auto kan al als total loss worden beschouwd als de kosten voor het vervangen van een portier hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. Als je auto duurder en jonger is, is het verstandig om toch te kiezen voor een uitgebreidere dekking.

  Welke aanvullende autoverzekering sluit ik af?

  Met een WA-verzekering kunnen passagiers die schade oplopen de schade verhalen op de verzekering van de bestuurder en op de verzekering van een eventuele tegenpartij. Maar als bestuurder ben je zonder aanvullende verzekering zelf niet beschermd. Daarom is het verstandig om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Hiermee zijn jij en je passagiers verzekerd voor letselschade en schade aan persoonlijke eigendommen. Een ander voordeel is dat de verzekeraar niet kijkt naar wie er schuldig is en de claim direct in behandeling wordt genomen. Met een WA-verzekering wordt er niks uitgekeerd wanneer het ongeluk jouw schuld is.

  kies een dekking

  Wat kost een autoverzekering?

  Hoeveel je autoverzekering kost, hangt af van verschillende factoren. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie van je autoverzekering. Zo kijkt een autoverzekeraar naar:

  1. Leeftijd

  Je leeftijd is een grote factor bij het bepalen van de kosten van je premie. Ben je jong en een startende bestuurder, ziet de verzekeraar dit als een hoger risico en betaal je meer premie. Gelukkig is je leeftijd niet de enige factor en betekent het als je jong bent niet gelijk dat je geen voordelige autoverzekering kunt afsluiten.

  2. Woonplaats

  In grote steden is er veel meer verkeer dan in kleine dorpjes. Hierdoor is er ook geen grotere kans op een verkeersongeval. Woon je in een grote stad? Dan hanteren autoverzekeraars een hogere premie.

  3. Type auto

  Welke auto je rijdt speelt ook een rol. Autoverzekeraars kijken naar vermogen, dag- of nieuwwaarde, gewicht en diefstalgevoeligheid. Hierbij geldt: hoe hoger deze gegevens, hoe groter het risico. Voor een auto met een hoog vermogen en gewicht betaal je dus meer premie.

  4. Schadevrije jaren

  Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger de korting op je premie. Als beginnend bestuurder heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd en is het daarom belangrijk om geen schade te rijden. Zo bouw je in de loop der jaren schadevrije jaren op en daalt je premie.


  Bestuurders jonger dan 24 jaar

  Zoals hierboven genoemd speelt leeftijd een grote rol bij het bepalen van de kosten van je autoverzekering. Bestuurders die jonger zijn dan 24 betalen over het algemeen meer premie dan bestuurders vanaf 24 jaar of ouder. Dit komt doordat verzekeraars de premie bepalen aan de hand van een risicoanalyse en ze jongeren als een hoger risico zien. Je hebt dan tenslotte nog weinig rijervaring. Bovendien heb je als beginnend bestuurder nog geen schadevrije jaren opgebouwd, waarmee je korting krijgt op je premie. Als beginnend bestuurder betaal je meer premie voor je autoverzekering dan iemand die al jaren schadevrij in een auto rijdt.

  Schadevrije jaren en bonus-malus ladder

  Schadevrije jaren worden opgebouwd gedurende de looptijd van je autoverzekering. Elk jaar dat je geen schade rijdt, krijg je 1 schadevrij jaar extra. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je op de bonus-malusladder komt en hoe meer korting je krijgt op je premie. Deze korting wordt ook wel no-claimkorting genoemd. Aan de hand van de bonus-malusladder wordt die korting bepaald. Wanneer je schade claimt, gaan er vijf schadevrije jaren af en daal je op de ladder. Hierdoor daalt ook je no-claimkorting en zul je een hogere premie moeten betalen. Claim je geen schade? Dan stijg je op de ladder en krijg je meer korting op je premie.


  Goedkope autoverzekering

  Meestal heb je de goedkoopste autoverzekering als je kiest voor een WA dekking. Dit betekent echter niet dat een WA-verzekering altijd de beste autoverzekering voor jou is. Je bent hiermee alleen verzekerd tegen schade aan anderen. Terwijl je misschien ook wel verzekerd wilt zijn voor schade door eigen toedoen. Om het vergelijken van autoverzekeringen wat makkelijker te maken hebben we de goedkoopste autoverzekeringen per dekking voor je op een rijtje gezet.

  Autoverzekering premies in april 2024

  Maandpremie autoverzekering Basisdekking autoverzekering Eigen risico
  Ik kies zelf ASR €29,42 WA-dekking €0,00
  OHRA €30,31 WA-dekking €0,00
  Unive €30,42 WA-dekking €0,00
  Ik kies zelf ASR €32,36 WA beperkt casco €150,00
  Unive €33,98 WA beperkt casco €100,00
  OHRA €34,87 WA beperkt casco €0,00
  ASR €48,39 All risk €150,00
  Neerlandse €49,41 All risk €300,00
  InShared €50,80 All risk €135,00

  *Deze maandpremies zijn gebaseerd op een autoverzekering voor een Kia Rio 1.2 (bouwjaar 2014, nieuwprijs €16.440) voor een 50-jarige bestuurder uit Amersfoort. De bestuurder rijdt 10.000 kilometer per jaar en heeft 5 schadevrije jaren.


  In 4 stappen je autoverzekering vergelijken

  Vergelijk autoverzekeringen en stap over in vier eenvoudige stappen.
   1. 1

    Vul je gegevens in

   1. 2

    Kies je gewenste dekking

   1. 3

    Vergelijk autoverzekeringen

   1. 4
    Autoverzekeringen vergelijk

    Vraag je nieuwe autoverzekering aan

   1. 1

    Vul je gegevens in

   pijltje
   1. 2

    Kies je gewenste dekking

   pijltje
   1. 3

    Vergelijk autoverzekeringen

   pijltje
   1. 4
    Autoverzekeringen vergelijk

    Vraag je nieuwe autoverzekering aan

  Bekijk hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering

  • voordeel

   Vergelijk op prijs en kwaliteit

  • voordeel

   100% onafhankelijk

  • voordeel

   Bespaar tot €265 p.j.

  Autoverzekering vergelijken

  Direct verzekerd na aanvraag eerste autoverzekering?

  Wanneer je een vergelijking maakt via Overstappen.nl, is de eerste stap om je gegevens in te vullen in onze vergelijker. Hierna kies je een basisdekking en kun je verzekeringen vergelijken. Heb je een keuze gemaakt? Dan vraag je de autoverzekering aan en krijg je van ons een bevestigingsmail. Hierin staat of je aanvraag is geaccepteerd, nog in behandeling is of is afgewezen. Soms wil de verzekeraar de aanvraag eerst controleren en is deze in behandeling. Mocht dit het geval zijn, krijg je soms een voorlopige dekking, waarmee je ook gewoon direct de weg op kan. Of je een voorlopige dekking krijgt of niet, staat ook vermeld in de bevestigingsmail.

  tip

  Goed om te weten

  Als de verzekeraar je aanvraag afwijst, dan ben je niet verzekerd en kun je niet de weg op. Dit geldt ook als je aanvraag nog in behandeling is en je geen voorlopige dekking ontvangt. Wanneer je aanvraag is afgewezen, kun je opnieuw een vergelijking maken en een autoverzekering afsluiten bij een andere verzekeraar.


  Voorkom een hoge premie voor je eerste autoverzekering

  Om te zorgen dat je premie niet te hoog wordt, kun je een aantal dingen doen:

  1. Vergelijk autoverzekeraars

  Door verschillende verzekeraars te vergelijken kun jij de verzekering vinden die het beste bij jouw wensen en situatie past. Onze vergelijker kan je hierbij helpen.

  2. Koop een eenvoudige auto

  Hoe zwaarder en duurder de auto, hoe hoger de premie uitvalt. Kies dus voor een lichte, eenvoudige en het liefst een tweedehands auto.

  3. Betaal kleine schades zelf

  Omdat je begint met nul schadevrije jaren, kun je bij het claimen van schade snel een negatief aantal schadevrije jaren krijgen. Dit zorgt ervoor dat je meer premie moet betalen. Rijd daarom zorgvuldig en betaal kleine schades zelf, zodat je schadevrije jaren opbouwt.

  4. Betaal je premie jaarlijks in plaats van maandelijks

  Als je je premie in één keer betaalt krijg je korting van de verzekeraar. Deze korting ligt meestal tussen de 1% en 5%.

  5. Overweeg een hoger eigen risico

  Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt bij schade. Je kunt je maandelijkse premie verlagen door je eigen risico te verhogen.


  Eerste autoverzekering vergelijken

  Nu weet je waar je rekening mee moet houden bij je eerste autoverzekering. Ben je er klaar voor om een autoverzekering af te sluiten? Start dan met het invullen van je gegevens in onze vergelijker. Hier vind je een overzicht van alle verzekeraars die je bij ons kunt vergelijken en kun jij de verzekering kiezen die het beste bij jouw wensen past.

  Eerste autoverzekering afsluiten
  Gecontroleerd door
  Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
  Jerry Poel
  Expert autoverzekeringen
  12 minuten 11-04-2024

  Over onze expert

  Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

  Veelgestelde vragen

  Zit jouw vraag er niet tussen? Geef ons dan gerust een belletje. Onze klantenservice helpt je graag.

   Is mijn auto ook verzekerd als er iemand anders achter het stuur zit?

   Is mijn auto direct verzekerd?

   Of je auto direct verzekerd is, hangt af van de situatie. Je krijgt na een aanvraag via onze vergelijker een bevestigingsmail. Hierin staat of je aanvraag is geaccepteerd, nog in behandeling is of is afgewezen. Is je aanvraag geaccepteerd? Dan kun je direct de weg op!

   Als je aanvraag nog in behandeling is, krijg je soms een voorlopige dekking. Hiermee kun je dan alsnog de weg op. In de bevestigingsmail staat of je wel of niet een voorlopige dekking krijgt.

   Is je aanvraag afgewezen? Dan ben je dus niet verzekerd en zul je een andere verzekeraar moeten kiezen. Maak opnieuw een vergelijking en sluit een autoverzekering af.

   Hoe werkt het overstapproces?

   Het afsluiten van een autoverzekering begint bij het invullen van je gegevens in onze vergelijker. Daarna kun je de basisdekking van je verzekering kiezen. In onze vergelijker geven we je gratis advies over welke dekking je het beste kunt kiezen. Daarna vind je gelijk een overzicht met de verschillende autoverzekeraars en verzekeringen en kun je deze met elkaar vergelijken.

   Zodra je een keuze hebt gemaakt, kun je de verzekering gelijk aanvragen. Je kunt dan ook nog een aanvullende verzekering kiezen. Ook zul je nog wat extra informatie moeten invullen, zoals wie de hoofdbestuurder is.

   Wanneer je de aanvraag hebt afgerond, krijg je van ons een bevestigingsmail. Is je aanvraag geaccepteerd? Dan kun je direct verzekerd de weg op!

   Kan ik mijn dekking wijzigen na het afsluiten van mijn verzekering?

   Wil je toch liever een uitgebreidere dekking voor de verzekering van je auto? Dan kun je dat gewoon wijzigen. Houd er wel rekening mee dat je premie dan hoger wordt en je dus meer zal moeten betalen voor je verzekering.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Het laatste nieuws