Checklist nieuwe auto: wat moet je regelen?
Je hebt net een nieuwe auto gekocht. Gefeliciteerd! Maar wat nu? Voordat je de weg op gaat, zijn er een paar belangrijke zaken die je moet regelen. Deze checklist helpt je om niets over het hoofd te zien.
1. Auto overschrijven
Als je een auto hebt gekocht, moet deze als eerste officieel op jouw naam worden gezet. Dit proces wordt overschrijven genoemd. Het overschrijven van een auto kan op verschillende manieren: online via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), bij een kentekenloket, of soms zelfs direct bij de dealer.
Je hebt bij de overschrijving de volgende documenten nodig:
- de kentekencard en de tenaamstellingscode of
- het originele tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs.
- geldig identiteitsbewijs van de nieuwe eigenaar: dit mag een paspoort zijn, maar ook een id-kaart of rijbewijs.
In 2024 kost het overschrijven van een auto €12,50.
Heb je een auto geïmporteerd en moet je deze zonder geldig kenteken naar de RDW rijden voor een keuring? Dan kun je dit ritje met een eendagskenteken maken. Na de keuring kun je je eigen kenteken aanvragen.
2. Tenaamstellingsverslag controleren
Na het overschrijven ontvang je een zogenaamd tenaamstellingsverslag. Dit document bevestigt dat de auto officieel op jouw naam staat. Op het tenaamstellingsverslag staat een meldcode van 4 cijfers en het eerste deel van de tenaamstellingscode. Het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je per post van de RDW.
Controleer dit verslag zorgvuldig om te verzekeren dat alle gegevens correct zijn.
3. Tenaamstellingscode en kentekencard veilig bewaren
Zodra de auto op jouw naam staat, stuurt de RDW je per post een kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode toe. De volledige tenaamstellingscode heb je nodig als je de auto ooit wilt verkopen, schorsen, slopen of exporteren. De kentekencard, ook wel het kentekenbewijs genoemd, moet je altijd bij je hebben tijdens het rijden. Dit is het officiële bewijs dat de auto van jou is.
4. Autoverzekering aanvragen
In Nederland is het verplicht om direct minimaal een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten wanneer je een auto koopt, maar dit is niet de enige optie. Je hebt doorgaans de keuze uit de volgende basisdekkingen:
- WA-verzekering: de WA-verzekering dekt alleen schade aan derden. Schade aan je eigen auto is met deze verzekering dus voor je eigen rekening.
- WA beperkt casco: naast schade aan derden, dekt de WA beperkt casco verzekering ook schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld diefstal, brand, of storm.
- All risk verzekering: de all risk verzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Deze verzekering dekt naast alle bovenstaande schade ook schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.
Daarnaast heb je de keuze om één of meerdere aanvullende dekkingen aan je autoverzekering toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een pechhulpverzekering, een inzittendenverzekering of een nieuwwaarderegeling.
Vergelijk verschillende verzekeraars voordat je een keuze maakt. Zo kun je flink besparen op je premie en kies je de verzekering die het beste bij jouw situatie past.
Heb je in de afgelopen jaren al eerder een autoverzekering gehad en heb je schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je deze doorgaans meenemen naar je nieuwe autoverzekering. Schadevrije jaren blijven meestal zo’n 3 jaar geldig, maar dit verschilt per verzekeraar.
5. Apk-goedkeuring regelen
Voordat je de weg op gaat, is het belangrijk om te controleren of je nieuwe auto wel een geldige apk (Algemene Periodieke Keuring) heeft. Deze keuring is verplicht en zorgt ervoor dat je auto veilig is en aan de milieueisen voldoet.
Voor nieuwe elektrische- of benzineauto’s geldt dat de eerste apk pas na 4 jaar nodig is. Bij tweedehands auto’s is het mogelijk dat je direct een apk-keuring moet regelen. Controleer dit bij de verkoper of in het onderhoudsboekje van de auto.
6. Wegenbelasting betalen
Als laatste moet je als eigenaar van een auto ook wegenbelasting betalen. Na het overschrijven van de auto krijg je automatisch bericht van de Belastingdienst over de te betalen wegenbelasting. De hoogte hiervan is afhankelijk van het gewicht van je auto, de brandstof die je gebruikt en waar je woont. Benieuwd hoeveel belasting jij kwijt bent? Bereken het hier.
Klaar om de weg op te gaan
Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan ben je klaar om met je nieuwe aanwinst de weg op te gaan. Hopelijk geniet je jarenlang van je auto en ben je blij met je aankoop. Als laatste geven we je nog een paar handige tips mee:
- Maak een digitaal overzicht van al je autogerelateerde documenten: denk aan je verzekeringspolis, kentekencard en apk-rapport. Bewaar ze ook fysiek, maar een digitale kopie is handig voor snelle toegang.
- Plan op tijd onderhoud en apk: zet een herinnering in je agenda voor de volgende apk-keuring of onderhoudsbeurt. Zo voorkom je dat je onverwachts zonder geldige apk komt te zitten.
- Vergelijk jaarlijks je autoverzekering: de markt verandert snel, en je persoonlijke situatie kan ook wijzigen. Door elk jaar je autoverzekering te vergelijken, zorg je ervoor dat je altijd de beste dekking hebt voor de juiste prijs.
- Leg een noodpakket in je auto: denk aan een verbanddoos, brandblusser, noodhamer, startkabel en (eventueel) een reservebril. Je hoopt het nooit nodig te hebben, maar in geval van nood ben je goed voorbereid.
- Check je banden elke maand: goede bandenspanning en voldoende profiel zorgen niet alleen voor veilige ritjes, maar besparen ook brandstof.
Vergelijk en bespaar direct
Op zoek naar een goede autoverzekering? Wij zetten de voordeligste opties voor je op een rij. Vul je gegevens in op onze vergelijker en ontdek welke verzekering het beste bij jou past.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!