Energie opwekken

We wekken energie op verschillende manieren op. Op deze pagina vertellen we je alles over energie opwekken, hoe je zelf energie opwekt en manieren om energie op te wekken.

Energie opwekken: verschillende manieren

Energie opwekken gebeurt op verschillende manieren en met verschillende energiebronnen. We maken een onderscheid in duurzame energie opwekken en grijze of fossiele energie opwekken. Bij het opwekken van duurzame energie komt geen CO2 vrij, waardoor dit soort energieopwek niet bijdraagt aan klimaatverandering en de opwarming van de aarde. We zetten de verschillende manieren om energie op te wekken en bijbehorende voorbeelden voor je op een rijtje:

Duurzame energie opwekken

Voor het opwekken van duurzame energie gebruiken we onuitputtelijke bronnen, deze bronnen gaan nooit op en dragen daarom niet bij aan klimaatverandering. Denk aan de zon, die wekt via zonnepanelen energie op. Of windmolens die windenergie opwekken. Ook wekken we waterenergie op met behulp van water en wekken energie op uit de warmte van de aarde, ook wel aardwarmte of bodemwarmte. Een andere vorm van duurzaam energie opwekken is de verbranding van biologisch restmateriaal, ook wel energie uit biomassa genoemd.

Grijze energie opwekken

Grijze energie wekken we op met bronnen die op kunnen raken. Bij deze vorm van energieopwekking komt CO2 vrij, waardoor grijze energie niet als duurzaam wordt gezien. Een aantal energiebronnen om grijze energie op te zijn: aardgas, steenkool en olie.

Zelf energie opwekken

Huishoudens kunnen zelf energie opwekken. Hoe kan je zelf elektriciteit opwekken?

Opwekken zonnepanelen

Een bekende vorm van je eigen elektriciteit opwekken is die met zonnepanelen. Huishoudens leggen zonnepanelen op hun dak en wekken zo hun eigen stroom op. Ook als de zon niet schijnt, leveren de panelen energie. En leveren de zonnepanelen meer kWh op dan het verbruik? Dan kunnen zij de stroom terugleveren aan het net om een terugleververgoeding te ontvangen. Wel betalen huishoudens bij het terugleveren van stroom vaak een vaste terugleververgoeding. Gebruik je de meeste stroom zelf? Dan zie je dat ook terug op je energierekening, je hoeft namelijk minder kWh af te nemen van je energieleverancier.

Windenergie opwekken thuis

Huishoudens kunnen thuis windenergie opwekken met een kleine windturbine. Je plaatst de windturbine op het dak om zo veel mogelijk wind te vangen. Over het algemeen geldt: hoe groter de windturbine, hoe meer de windturbine oplevert. In Nederland is de windturbine bij huishoudens nog niet populair.

Stroom opwekken

Je kunt thuis makkelijk stroom opwekken met zonnepanelen. Je kunt dan je eigen stroom gebruiken voor het huishouden. Soms wek je stroom op die je niet meteen kunt gebruiken. Je levert deze stroom dan terug aan het net en de kWh’s die je teruglevert worden gesaldeerd of je krijgt een terugleververgoeding voor de teveel opgewekte kWh’s. Met een thuisbatterij kun je de stroom die je niet meteen kunt gebruiken, opslaan voor een later moment. Je maakt zo optimaal gebruik van je eigen opgewekte stroom.

Energie opwekking Nederland

In Nederland wekken we op verschillende plekken en manieren energie op. Denk aan de windmolens en zonneparken die je langs de snelweg ziet of de zonnepanelen op daken van huishoudens. Het is de bedoeling dat we in 2030 in Nederland 70% van de energie op een duurzame manier opwekken.

Actuele energieopwekking Nederland

Op www.energieopwek.nl houdt het Nationaal Klimaat Platform precies bij hoe het ervoor staat met de duurzame opwekking van energie in Nederland. Per dag zie je hoeveel energie er is opgewekt en met welke bron dat is gedaan.

Vergelijk je energiecontract

Bij het afsluiten van een energiecontract heb je de vrijheid om te kiezen hoe je wil dat de geleverde energie wordt opgewekt. Geef in onze energievergelijker aan dat je alleen duurzame contracten wil vergelijken. Alleen producten met de hoogste certificeringsnormen krijgen van ons als vergelijker het duurzame label. Dat is groene stroom opgewekt in Nederland, zoals windenergie, én C02 gecompenseerd gas, of een vergelijkbare certificering. Stap over en bespaar honderden euro’s!

Wek jij je eigen stroom al op met zonnepanelen? Je hebt dan nog steeds een leverancier nodig. In onze vergelijker vind je makkelijk de beste energieleverancier voor zonnepanelen.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je kunt thuis energie opwekken. De meest bekende vorm is het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Lees alles over je eigen stroom opwekken op de pagina: zonnepanelen.

Het verschil tussen groene en grijze stroom is dat groene stroom door duurzame energiebronnen wordt opgewekt zoals windenergie en zonne-energie. Bij grijze stroom wordt elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!