Energie opwekken
We wekken energie op verschillende manieren op. Op deze pagina vertellen we je alles over energie opwekken, hoe je zelf energie opwekt en manieren om energie op te wekken.
Energie opwekken: verschillende manieren
Energie opwekken gebeurt op verschillende manieren en met verschillende energiebronnen. We maken een onderscheid in duurzame energie opwekken en grijze of fossiele energie opwekken. Bij het opwekken van duurzame energie komt geen CO2 vrij, waardoor dit soort energieopwek niet bijdraagt aan klimaatverandering en de opwarming van de aarde. We zetten de verschillende manieren om energie op te wekken en bijbehorende voorbeelden voor je op een rijtje:
Duurzame energie opwekken
Voor het opwekken van duurzame energie gebruiken we onuitputtelijke bronnen, deze bronnen gaan nooit op en dragen daarom niet bij aan klimaatverandering. Denk aan de zon, die wekt via zonnepanelen energie op. Of windmolens die windenergie opwekken. Ook wekken we waterenergie op met behulp van water en wekken energie op uit de warmte van de aarde, ook wel aardwarmte of bodemwarmte. Een andere vorm van duurzaam energie opwekken is de verbranding van biologisch restmateriaal, ook wel energie uit biomassa genoemd.
Grijze energie opwekken
Grijze energie wekken we op met bronnen die op kunnen raken. Bij deze vorm van energieopwekking komt CO2 vrij, waardoor grijze energie niet als duurzaam wordt gezien. Een aantal energiebronnen om grijze energie op te zijn: aardgas, steenkool en olie.
Zelf energie opwekken
Huishoudens kunnen zelf energie opwekken. Hoe kan je zelf elektriciteit opwekken?
Opwekken zonnepanelen
Een bekende vorm van je eigen elektriciteit opwekken is die met zonnepanelen. Huishoudens leggen zonnepanelen op hun dak en wekken zo hun eigen stroom op. Ook als de zon niet schijnt, leveren de panelen energie. En leveren de zonnepanelen meer kWh op dan het verbruik? Dan kunnen zij de stroom terugleveren aan het net om een terugleververgoeding te ontvangen. Wel betalen huishoudens bij het terugleveren van stroom vaak een vaste terugleververgoeding. Gebruik je de meeste stroom zelf? Dan zie je dat ook terug op je energierekening, je hoeft namelijk minder kWh af te nemen van je energieleverancier.
Windenergie opwekken thuis
Huishoudens kunnen thuis windenergie opwekken met een kleine windturbine. Je plaatst de windturbine op het dak om zo veel mogelijk wind te vangen. Over het algemeen geldt: hoe groter de windturbine, hoe meer de windturbine oplevert. In Nederland is de windturbine bij huishoudens nog niet populair.
Stroom opwekken
Je kunt thuis makkelijk stroom opwekken met zonnepanelen. Je kunt dan je eigen stroom gebruiken voor het huishouden. Soms wek je stroom op die je niet meteen kunt gebruiken. Je levert deze stroom dan terug aan het net en de kWh’s die je teruglevert worden gesaldeerd of je krijgt een terugleververgoeding voor de teveel opgewekte kWh’s. Met een thuisbatterij kun je de stroom die je niet meteen kunt gebruiken, opslaan voor een later moment. Je maakt zo optimaal gebruik van je eigen opgewekte stroom.
Energie opwekking Nederland
In Nederland wekken we op verschillende plekken en manieren energie op. Denk aan de windmolens en zonneparken die je langs de snelweg ziet of de zonnepanelen op daken van huishoudens. Het is de bedoeling dat we in 2030 in Nederland 70% van de energie op een duurzame manier opwekken.
Actuele energieopwekking Nederland
Op www.energieopwek.nl houdt het Nationaal Klimaat Platform precies bij hoe het ervoor staat met de duurzame opwekking van energie in Nederland. Per dag zie je hoeveel energie er is opgewekt en met welke bron dat is gedaan.
Vergelijk je energiecontract
Bij het afsluiten van een energiecontract heb je de vrijheid om te kiezen hoe je wil dat de geleverde energie wordt opgewekt. Geef in onze energievergelijker aan dat je alleen duurzame contracten wil vergelijken. Alleen producten met de hoogste certificeringsnormen krijgen van ons als vergelijker het duurzame label. Dat is groene stroom opgewekt in Nederland, zoals windenergie, én C02 gecompenseerd gas, of een vergelijkbare certificering. Stap over en bespaar honderden euro’s!
Wek jij je eigen stroom al op met zonnepanelen? Je hebt dan nog steeds een leverancier nodig. In onze vergelijker vind je makkelijk de beste energieleverancier voor zonnepanelen.
Vergelijk en bespaar direct
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Prinsjesdag: dit zijn de gevolgen voor je energierekening in 2025
Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl heeft de Miljoenennota en het Belastingplan voor 2025 geanalyseerd en zet de belangrijkste bevindingen op een rij.
Steeds groter verschil tussen goedkoopste en duurste energiecontract voor huishoudens met zonnepanelen
Het verschil tussen het duurste en goedkoopste energiecontract liep in juli 2024 op tot € 600,-.
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in september
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in september zijn.
Ontwikkeling van de gasprijs: wat zijn de oorzaken?
Wat zorgt ervoor dat de gasprijs daalt of stijgt? En wat moet jij nu doen met je energiecontract?
Deze energieleveranciers bieden de hoogste korting in augustus
Kortingen lopen op to wel € 458,- bij een 1-jarig contract voor een tweepersoonshuishouden.
Effect stijgende gasprijs zichtbaar: tarieven energiecontract stijgen 10%
De gasprijs steeg de afgelopen tijd flink. Wat gebeurt er met de energiecontracten in onze vergelijker?
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.