Aansluitkosten

De aansluitkosten zijn de kosten die je via je energierekening betaalt voor de aanleg en het onderhoud van de elektriciteit- en gasaansluiting. Je energieleverancier draagt de door jou betaalde aansluitkosten af aan de regionale netbeheerder.

Samenstelling aansluitkosten

Het aansluittarief bestaat uit 2 onderdelen:

  1. Eenmalige aansluitkosten Eenmalig betaal je een bedrag voor de aanleg van je aansluiting. Dit bedrag is alleen van toepassing bij het aanleggen van een nieuwe aansluiting. Bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning.
  2. Jaarlijkse aansluitkosten Het jaarlijkse deel is een bedrag voor het onderhouden van de aansluiting. Je betaalt deze kosten ieder jaar via de energierekening aan de beheerder van je aansluiting, dit is meestal de netbeheerder.

Wie stelt het aansluittarief vast?

De Autoriteit Consument & Markt bepaalt het maximale aansluittarief voor elektriciteit en gas. Netbeheerders mogen je niet meer aanrekenen dan deze vastgestelde bedragen.

Uitleg energierekening

Naast aansluitkosten, betaal je ook energiebelasting, vastrecht, leveringskosten en btw. Dit zijn allemaal kostenposten op je energierekening. Wil je graag uitleg over alle kostenposten? Lees dan onze uitleg energierekening.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.