Opzeggen van je energiecontract: hoe doe je dat? | Overstappen.nl

Opzeggen van je energiecontract

Het opzeggen van je energiecontract kan soms nodig zijn, bijvoorbeeld als je gaat samenwonen of verhuizen. Maar je kunt natuurlijk ook opzeggen wanneer je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Maar hoe gaat opzeggen precies? In dit artikel zetten we de belangrijkste aspecten van het opzeggen van een energiecontract op een rij, inclusief de regels en kosten, en geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Ga snel naar

Welke regels gelden bij opzeggen energiecontract?

Er zijn verschillende situaties waarin je een energiecontract kunt opzeggen, afhankelijk van het type contract dat je hebt.

Als je een vast contract voor energie hebt, betekent dit dat je een contract hebt afgesloten voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld één of drie jaar. In dit geval kun je het contract in principe niet tussentijds opzeggen zonder geldige reden, zoals verhuizing naar het buitenland. Als je wel tussentijds wilt opzeggen, zal de leverancier meestal een opzegvergoeding opleggen.

Een variabel energiecontract is flexibeler. Je kunt dit type contract op elk moment opzeggen, meestal met een opzegtermijn van 30 dagen. Er is geen boete voor vroegtijdige beëindiging.

Een dynamisch energiecontract is op ieder moment opzegbaar. Bij sommige leveranciers heb je helemaal geen opzegtermijn, andere hanteren een opzegtermijn van 30 dagen. Je kunt de opzegtermijn terugvinden bij de voorwaarden in je contract.

Hoe zeg ik mijn energiecontract op?

Het opzeggen van je energiecontract kun je bij de meeste energieleveranciers op verschillende manieren doen:

Schriftelijk

Je kunt een brief of e-mail sturen naar je energieleverancier waarin je aangeeft dat je je contract wilt opzeggen. Zorg ervoor dat je de benodigde gegevens, zoals je klantnummer en het adres van levering, vermeldt.

Telefonisch

Sommige leveranciers bieden de mogelijkheid om telefonisch op te zeggen. Zorg ervoor dat je een bevestiging krijgt van het gesprek en noteer voor de zekerheid de naam van de medewerker.

Online

Vaak kun je ook online opzeggen via het klantenportaal van je energieleverancier.

Opzegtermijn van je energiecontract

De opzegtermijn van een energiecontract is standaard 30 dagen. De opzegtermijn gaat in op de dag nadat je opzegt. Dit geldt voor alle energiecontracten; vast, variabel en dynamisch. Maar wanneer betaal je nu een opzegvergoeding? Als je voldoet aan deze voorwaarden:

  • Je hebt een contract voor bepaalde tijd.
  • De looptijd van dit contract is nog niet voorbij op het moment dat je opzegt.
  • De verplichting tot het betalen van een opzegvergoeding staat vermeld in je contract.
tip

Goed om te weten

Als jij voortijdig je vaste energiecontract opzegt mag je energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Het is daarom dus belangrijk om goed naar de opzegtermijn te kijken voordat je jouw energiecontract opzegt.

Opzegvergoeding bij energiecontract opzeggen

Een opzegvergoeding is een boete die de energieleverancier kan opleggen als je een vast energiecontract tussentijds wilt opzeggen. De hoogte van deze vergoeding varieert en is afhankelijk van de resterende duur van je contract en de voorwaarden van je leverancier. Het is belangrijk om deze kosten te begrijpen voordat je besluit je contract op te zeggen.

Opzegvervoeding energie
Vergelijk energiecontracten

Opzegboete berekenen in oude en nieuwe situatie

In het verleden was het gebruikelijk dat energieleveranciers een vaste boete in rekening brachten voor het tussentijds opzeggen van een vast contract. Tegenwoordig zijn de regels veranderd, en zijn leveranciers verplicht om de hoogte van een opzegboete te baseren op de werkelijke kosten die ze hebben door het vroegtijdig beëindigen van een contract.

Heb jij een contract dat voor 1 juni 2023 is afgesloten? Dan val je nog onder de oude boete regeling. Heb je na 1 juni 2023 je energiecontract afgesloten, dan zit je in het nieuwe boete systeem.

Persoon die aan het berekenen is

Opzeggen zakelijk energiecontract

Als je een (groot)zakelijk energiecontract hebt, gelden vaak andere voorwaarden en regels voor opzegging. Het is daarom beter om contact op te nemen met je zakelijke energieleverancier voor specifieke informatie en begeleiding bij het opzeggen van je contract.

Veelgestelde vragen

    Wanneer energiecontract opzeggen?

    Je kunt je energiecontract opzeggen wanneer je verhuist, wilt overstappen naar een andere leverancier, of als je contractperiode afloopt. De opzegtermijn en voorwaarden variëren afhankelijk van je contracttype.

    Wat kost het opzeggen van een energiecontract?

    Kosten opzeggen energiecontract: ook deze kunnen variëren afhankelijk van je contracttype. Bij een vast contract kan een opzegvergoeding (oftewel boete opzegging vast contract) van toepassing zijn, terwijl bij een variabel contract meestal geen kosten verbonden zijn aan opzegging.

    Hoe kan ik mijn energiecontract opzeggen?

    Je kunt je energiecontract schriftelijk, telefonisch of online opzeggen, afhankelijk van de mogelijkheden die je energieleverancier biedt. Zorg altijd voor een schriftelijke bevestiging van je opzegging.

    Hoelang van tevoren een energiecontract opzeggen?

    De opzegtermijn varieert afhankelijk van je contracttype en de voorwaarden van je leverancier. Bij een vast contract is dit meestal 30 dagen voor de einddatum. Bij een variabel contract kun je meestal met een opzegtermijn van 30 dagen opzeggen.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten