06-05-2024

Salderen zorgt voor overbelasting energienet

Stroomprijs zakt steeds vaker onder nul en zorgt voor hoge kosten bij energieleveranciers.

3 minuten 06-05-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Het is weer zonnig in Nederland en het stroomnet is meer overbelast dan ooit. Miljoenen huishoudens met zonnepanelen leveren tijdens de piekuren veel stroom terug. Huishoudens kunnen deze teruggeleverde stroom salderen, waardoor de energierekening lager uitvalt. Deze teruglevering zorgt niet alleen voor een overbelast energienetwerk, door het overschot aan elektriciteit zakt de stroomprijs steeds vaker onder nul. Deze onbalanskosten op het net brengen hoge kosten met zich mee voor energieleveranciers. Huishoudens met een dynamisch energiecontract kunnen juist profiteren op de zonnige dagen. Met een negatieve stroomprijs krijg je namelijk geld toe als je verbruikt.

Negatieve stroomprijs

De salderingsregeling werd in het leven geroepen om huishoudens te stimuleren meer duurzame energie op te wekken. Deze regeling heeft heel erg goed gewerkt, waardoor Nederland koploper is in Europa. Nederland heeft het hoogste aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Nu werkt de regeling averechts: er zijn te veel huishoudens met zonnepanelen die duurzame elektriciteit terugleveren aan het energienet. Op momenten dat de zon schijnt, zorgt dat voor een onbalans. Er is te veel aanbod van elektriciteit en te weinig vraag, wat zorgt voor een negatieve stroomprijs. Deze negatieve stroomprijs zorgt weer voor onbalanskosten bij energieleveranciers: het kost de energieleverancier geld als huishoudens terugleveren.

“De salderingsregeling zou je kunnen beschouwen als een heel succesvolle subsidie. Minstens 2,6 miljoen Nederlandse huishoudens hebben inmiddels zonnepanelen, en dit aantal is het hoogste per hoofd van de bevolking van heel Europa. Dit brengt wel weer andere uitdagingen met zich mee, zoals een overvol stroomnet. Zonnestroom is namelijk het meest aanwezig in de middag, een moment in Nederland waarop we minder verbruiken dan in de ochtend en de avond. Er zijn degelijke oplossingen noodzakelijk om deze mismatch in vraag en aanbod in balans te krijgen.”
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Introductie vaste terugleverkosten

Om het energienet in toom te houden en de kosten op te vangen, introduceerden energieleveranciers de afgelopen tijd de vaste terugleverkosten voor zonnepaneelhouders die stroom terugleveren aan het net. Met de vaste terugleveringskosten proberen leveranciers huishoudens te stimuleren om stroom te gebruiken als de panelen veel elektriciteit opwekken. De hoogte van de vaste terugleverkosten zijn namelijk afhankelijk van de hoeveelheid kWh die huishoudens terugleveren. Lever je meer terug? Dan betaal je ook meer.

Met deze vaste terugleverkosten berekenen leveranciers een deel van de kosten door aan de klanten die de kosten daadwerkelijk maken. Voor de vaste terugleverkosten werden deze kosten vaak in het aanbod doorberekend aan álle klanten in Nederland: dus ook de klanten die geen panelen hebben. Dat zou voor klanten zonder panelen oneerlijk zijn. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet onderzoek naar de hoogte van de terugleverkosten en heeft recent (nog) geen aanleiding gevonden om te stellen dat de hoogte van de terugleverkosten te hoog zijn, of oneerlijk. De ACM houdt dus toezicht op deze extra kostenpost en of dit redelijk is.

Stroom opslaan in een thuisbatterij

Zo lang de salderingsregeling blijft bestaan, is het voor huishoudens niet lonend een thuisbatterij aan te schaffen. Met een thuisbatterij kunnen huishoudens de elektriciteit die ze opwekken opslaan en later gebruiken. Op deze manier leveren huishoudens de elektriciteit die ze opwekken en niet meteen gebruiken, niet meteen terug aan het net. Het energienet wordt zo minder belast.

Huishoudens kunnen de stroom die zij overdag opwekken, ‘s avonds gebruiken als de vraag het hoogste is. De batterij kan dan een betere balans in het netwerk tussen vraag en aanbod brengen. Helaas is de terugverdientijd vooralsnog langer dan dat de batterij meegaat. Op de korte termijn is een thuisbatterij nog niet rendabel genoeg. Mogelijk komt daar snel verandering in.

Gratis stroom in een dynamisch energiecontract

Voor huishoudens met een dynamisch energiecontract is de negatieve stroomprijs interessant. Bij een dynamisch energiecontract verandert de prijs voor stroom per uur en de prijs voor gas per dag. Door het elektriciteitsverbruik te verplaatsen en aan te passen aan de stroomprijs, kunnen deze huishoudens veel geld besparen. En is de stroomprijs negatief? Dan krijg je bij het gebruik van stroom zelfs geld toe. Let wel op: als je zonnepanelen hebt en teruglevert, dan betaal je ook voor de opgewekte stroom. De negatieve prijs werkt dan in je nadeel.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 06-05-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven