Salderen zonnepanelen | Uitleg & regels 2024 | Overstappen.nl

Salderen zonnepanelen

  • Nu extra voordelig door 0% btw
  • Bespaar direct op je energierekening
  • Binnen 5 minuten vergelijken

Ga snel naar

Wat is salderen?

Wanneer je met zonnepanelen elektriciteit opwekt, kan je dit niet altijd direct gebruiken in het huishouden. Je levert dan automatisch de stroom die je niet gebruikt terug aan het net.
Op andere momenten wek niet meer energie op dat je verbruikt. Op die momenten neem je stroom af van het energienet. Je energieleverancier registreert automatisch hoeveel kWh er aan jou is geleverd en hoeveel kWh er door jou terug is geleverd aan het energienet.

Salderen is de verrekening tussen de energie die je van de energie leverancier hebt afgenomen en de door jou teruggeleverde stroom aan het net. De som die hierbij wordt gemaakt is:

Aan jou geleverde stroom – Door jou opgewekte stroom.

Dit wordt door de meeste leveranciers op jaarbasis gedaan, waardoor je de stroom die je in de zomer opwekt met zonnepanelen en teruglevert aan het net, mag wegstrepen tegen je hogere energieverbruik in de winter.

Waarom zonnepanelen via Overstappen.nl?

Lintje

Installatie door gecertificeerde monteurs

Onze gecertificeerde monteurs plaatsen de zonnepanelen zorgvuldig bij jou op het dak.

Installatie door gecertificeerde monteurs

Een eerlijk, duidelijk en transparant verhaal. Wij vinden dat duurzaamheid niet zit in de projecten maar vooral ook in de verbinding die we hiermee met mensen aangaan.

rekenmachine

Scherpe tarieven

Je profiteert van de scherpste tarieven. En uitgebreide product en leveringsgaranties.

Hoe werkt salderen?

In de basis werkt salderen alsvolgt:

Je hebt zonnepanelen en daarmee wek je op een zonnige dat energie op. Je verbruikt daar een deel van, maar het meeste lever je terug aan het net. Aan het einde van het contractjaar kijkt je energieleverancier hoeveel jij in het totaal hebt teruggeleverd aan het net en hoeveel energie je van de leverancier hebt gekregen. Dat wat je hebt verbruikt wordt dan weggestreept tegen de energie die jij hebt teruggeleverd. Maar er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je mag salderen en/of terugleveren.

 

De voorwaarden wat betreft salderen:

 

  • De salderingsgrens: Je kan niet meer salderen dan je zelf hebt verbruikt. Je kan wel de overtollig opgewekte stroom terugleveren aan het net.
  • Heb je aan het einde van het jaar meer opgewekt dan verbruikt, dan krijg je een terugleververgoeding per kWh voor de stroom die je “teveel” hebt opgewekt.
  • Via dezelfde aansluiting moet je energie krijgen en terugleveren aan het net.
  • Je moet aangemeld zijn via Energieleveren.nl

 

Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan mag je salderen. Afhankelijk van de soort energiemeter die je hebt, kan je energieleverancier op drie verschillende manieren salderen.

Deze voorwaarden gelden alleen voor de kleinverbruikers (3×80 Ampère)

De verschillende saldeerwijzen

Energieleveranciers mogen zelf bepalen op welke manier ze salderen. Daardoor zijn er 8 verschillende saldeerwijzen. De drie die het meest worden gebruikt door de energieleveranciers hebben we hieronder beschreven.

De verschillende saldeerwijzen

Energieleveranciers mogen zelf bepalen op welke manier ze salderen. Daardoor zijn er 8 verschillende saldeerwijzen. De drie die het meest worden gebruikt door de energieleveranciers hebben we hieronder beschreven.

De verschillende saldeerwijzen

Energieleveranciers mogen zelf bepalen op welke manier ze salderen. Daardoor zijn er 8 verschillende saldeerwijzen. De drie die het meest worden gebruikt door de energieleveranciers hebben we hieronder beschreven.

Romy over salderen

“Als iemand die veel bezig is met verduurzamen, kan ik je vertellen dat salderen echt een verschil kan maken op je energierekening. Over het algemeen wordt verduurzaming gestimuleerd door de overheid. Zelfs na het afbouwen van de salderingsregeling zijn zonnepanelen nog steeds voor veel mensen een slimme investering. Echter is het altijd goed om op de hoogte te zijn van deze veranderingen voor je een investering doet.”

Romy Nijssen,
Duurzaamheidsexpert

Duurzaamheidsexpert Romy
Veranderingen vanaf 2025

Afbouw van salderingspercentage per jaar

Op dit moment kan je nog 100% van je teruggeleverde stroom aftrekken van je jaarverbruik. Maar deze regeling wil de overheid vanaf 2025 afbouwen tot je in 2031 niet meer kan salderen. Vanaf dat jaar mag je de teruggeleverde stroom niet meer aftrekken van je jaarverbruik. Je krijgt dan wél een terugleververgoeding voor alle opgewekte stroom die je hebt teruggeleverd.
Hieronder zie je hoe ze de salderingsregeling gaan afbouwen vanaf 2025.

beweeg de tabel van links naar rechts
JaarSalderings%
2022100%
2023100%
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203128%
20320%

Maandelijks, jaarlijks of dynamisch salderen

Voorheen waren er een aantal energieleveranciers die op maandbasis saldeerden. Dit mag niet van de overheid en gebeurt om deze reden dus ook niet meer. Salderen moet op jaarbasis berekend worden voor alle energiecontracten. Er is dus geen verschil met betrekking tot salderen tussen een vast, variabel of dynamisch energiecontract, echter zit er nog wel een klein verschil tussen de terugleververgoedingen en de berekening daarvan.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Gecontroleerd door
Romy Nijssen Duurzaamheidsexpert
Romy Nijssen
Duurzaamheidsexpert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2018 is Romy Nijssen expert bij Overstappen.nl. Eerst als Happiness specialist en projectmanager, daarna heeft zij zich ontwikkeld tot dé duurzaamheidsexpert van Overstappen.nl. Zij voorziet overstappers van onafhankelijk advies om te verduurzamen. Of het nu gaat om zonnepanelen, warmtepompen of isolatie, Romy weet er alles van.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.