Salderingsregeling wordt de komende jaren niet afgeschaft | Overstappen.nl
13-02-2024

Salderingsregeling wordt de komende jaren niet afgeschaft

Nieuws voor klanten met zonnepanelen. De Eerste Kamer heeft besloten dat op de korte termijn de salderingsregeling vooralsnog niet wordt afgebouwd. De voorgenomen afbouw zoals deze door de Tweede Kamer was voorgesteld gaat dus niet door. Lees hier wat dit voor jou betekent.

3 minuten 15-02-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Eigenaars van zonnepanelen hebben dit nieuws vast op de voet gevolgd. De salderingsregeling, die op de planning stond om afgeschaft te worden, wordt voorlopig voortgezet. Dat is de uitkomst van de stemming in de Eerste Kamer.

Meerderheid Eerste Kamer is tegen afschaffen salderingsregeling

Vanmiddag stemde een meerderheid van de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel van demissionair klimaatminister Jetten om de salderingsregeling af te bouwen. Onder hen bevonden zich de twee grootste senaatsfracties, BBB en GroenLinks-PvdA, die beiden pleiten voor het behoud van deze stimuleringsregeling.

GroenLinks-PvdA benadrukt het belang van de regeling nu zonnepanelen eindelijk ook voor mensen met een lager inkomen binnen handbereik komen, en stelt dat het niet het moment is om deze subsidie te stoppen. Senator Ferd Crone (GL-PvdA) liet eerder vandaag weten dat hij vreest dat de markt voor zonnepanelen zou instorten als de salderingsregeling zou komen te vervallen.

BBB beschouwt de voorgestelde afbouw vooral als een “pure belastingmaatregel” van de regering, die bedoeld is om in de komende jaren een bedrag van 2,8 miljard euro te genereren. De partij laat weten dat eventuele afschaffing van het salderen pas overwogen moet worden nadat de huidige problemen met netcongestie zijn opgelost.

Ook de PVV, SP, Partij voor de Dieren, en JA21 stemden tegen het voorstel, wat resulteerde in een afwijzing door 43 van de 75 senatoren.

Wat houdt de salderingsregeling precies in?

De salderingsregeling is gunstig voor mensen met zonnepanelen. Zij kunnen de energie die ze zelf opwekken op jaarbasis volledig ‘wegstrepen’ tegen hun verbruik. Wat je aan kWh’s in de zomer opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet hoef je in de winter niet te betalen. Er hoeft over het deel dat je saldeert ook geen energiebelasting te worden betaald.

De salderingsregeling bestaat al sinds 2004, maar heeft vaker ter discussie gestaan. Zo werd er bijvoorbeeld in 2017 al besloten om de regeling af te schaffen, maar dit is telkens uitgesteld. Vandaag werd de afschaffing van de regeling dus ook weer uitgesteld.

Kritiek op afbouwplannen salderingsregeling

De salderingsregeling is weliswaar goed nieuws voor de eigenaren van zonnepanelen. Voor de staatskas is het een stevige tegenvaller. De staat loopt tot 2031 € 2,8 miljard aan energiebelasting mis als gevolg van het continueren van de regeling. Critici, waaronder demissionair minister Rob Jetten, wijzen op de kosten voor de overheid en het risico van overbelasting van het stroomnet.

Ook zou de salderingsregeling oneerlijk zijn tegenover mensen die geen zonnepanelen hebben. Hoewel zij niet direct voordeel hebben van deze voordelige maatregel, betalen ze wel mee aan de kosten voor het aanpakken van capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet.

Steeds meer leveranciers rekenen terugleveringskosten

Er is een aantal leveranciers dat op dit moment vaste terugleveringskosten in rekening brengt voor zonnepanelen eigenaren. Dit is een bedrag, waarvan de hoogte afhankelijk is van de hoeveelheid energie die je teruglevert aan het net.

Door vaste terugleveringskosten in rekening te brengen, streven leveranciers naar een eerlijkere verdeling van de kosten tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Het is nu namelijk zo dat klanten zonder zonnepanelen ook meebetalen aan de onbalans- en profileringskosten van huishoudens die zonne-energie opwekken.

“De kans is groot dat steeds meer energiemaatschappijen terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Deze kosten kunnen oplopen tot enkele tientjes per maand.”
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Leveranciers die vaste terugleveringskosten berekenen

De volgende energieleveranciers hanteren op dit moment vaste terugleveringskosten voor zonnepanelenbezitters:

  1. Vandebron
  2. Budget Energie
  3. OM Energie
  4. Energie VanOns
  5. Vrijopnaam
Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Terug naar boven