Uitvaartverzekering afsluiten

supplier-logo
€8,10
per maand
Verzekering: Combinatie*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Levenslang
Kind gratis meeverzekerd? Nee
*Diensten t.w.v. €6.000 + €2.000 vrij te besteden
supplier-logo
€10,53
per maand
Verzekering: Combinatie*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Levenslang
Kind gratis meeverzekerd? Tot 18 jaar
*Diensten t.w.v. €2.000 + €6.000 vrij te besteden
supplier-logo
€12,38
per maand
Verzekering: Kapitaal*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Tot 80 jaar
Kind gratis meeverzekerd? Tot 21 jaar
*€8.000 om vrij te kunnen besteden
supplier-logo
€14,61
per maand
Verzekering: Kapitaal*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Tot 60 jaar
Kind gratis meeverzekerd? Tot 18 jaar
*€8.000 om vrij te kunnen besteden
De getoonde premies zijn berekend met de geboortedatum: 01-01-1991 (30 jaar). De precieze inhoud van de pakketten kan verschillen per verzekeraar.

Inhoudsopgave

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Je sluit een uitvaartverzekering af om de kosten van je uitvaart te kunnen betalen. Een uitvaart kost gemiddeld tussen de €7.000 en €10.000. Geld dat niet iedereen even makkelijk beschikbaar heeft. Daarom is er de uitvaartverzekering. Het grootste voordeel van deze verzekering is dat hij altijd uitkeert. Ook al is de kans op overlijden zeer klein als je jong bent, toch zou je met een uitvaartverzekering het volledige verzekerde bedrag vergoed krijgen. Zelfs al na 1 of 2 jaar premiebetaling.

Wanneer een uitvaartverzekering afsluiten?

Het is verstandig om zo jong mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten. Niet alleen ben je altijd verzekerd tegen hoge uitvaartkosten, maar ben je ook voordeliger uit. Je kan vanaf je 18e een eigen uitvaartverzekering afsluiten, het is dan ook meteen het goedkoopste moment om dit te doen. Want hoe ouder je wordt, hoe hoger de premie is die je betaalt.

Hoe werkt het afsluiten?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet moeilijk. Het onderstaande stappenplan geeft uitleg.
  1. 1

   Uitvaartwensen

  1. 2

   Vergelijken

  1. 3

   Afsluiten

  1. 4

   Acceptatie

  1. 1

   Uitvaartwensen

  pijltje
  1. 2

   Vergelijken

  pijltje
  1. 3

   Afsluiten

  pijltje
  1. 4

   Acceptatie

1. Uitvaartwensen

Weet je al wat voor uitvaartverzekering je zoekt? Een kapitaalverzekering keert geld uit, een naturaverzekering vergoedt een vast pakket aan diensten en een combinatieverzekering keert diensten en een geldbedrag uit.

Daarnaast moet je besluiten voor welk bedrag je verzekerd wilt zijn. Je doet dit door je uitvaartkosten te berekenen. Uitvaartkosten bestaan uit de soort uitvaart (begraven of cremeren), standaarddiensten en aanvullende wensen. Wanneer je dit nog niet zo goed weet, is dat niet erg. Je kunt de meeste uitvaartverzekeringen na het afsluiten aanpassen.

2. Vergelijken

Je weet nu wat voor soort verzekering je wil en met welk verzekerd bedrag. Je kan nu verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken. Hierboven vind je een overzicht van de populairste uitvaartverzekeringen, maar we hebben ook een pagina speciaal gericht op uitvaartverzekering vergelijken. Kijk goed naar de looptijd van verzekeringen, of kinderen meeverzekerd zijn en andere voorwaarden.

3. Afsluiten

Heb je verzekeringen vergelijken en een keuze gemaakt? Dan kan je jouw uitvaartverzekering op de website van uitvaartverzekeraar afsluiten. Wil je graag advies, dan kan je het beste contact opnemen met een specialist. Wij kunnen je hier helaas niet bij helpen, aangezien wij ons alleen richten op algemene informatievoorziening.

Bij het afsluiten geef je jouw persoonlijke gegevens en bankgegevens door. Ook geef je aan met welke frequentie je wilt betalen, bijvoorbeeld maandelijks, jaarlijks of éénmalig. Betaal je de premie eenmalig, dan is dat vaak voordeliger. Dit heet een koopsom uitvaartverzekering. Tot slot volgt medische acceptatieprocedure, waarbij je een gezondheidsverklaring invult. Heb je alles ingevuld? Controleer je gegevens en rond de aanvraag af.

4. Acceptatie

Na je aanmelding moet je een aantal dagen wachten totdat je reactie krijgt van je uitvaartverzekeraar. Nadat zij je aanvraag hebben verwerkt en beoordeeld, krijg je te horen of je geaccepteerd bent voor de verzekering. Je ontvangt dan ook een polisblad met informatie over je verzekering; bewaar deze en lees hem goed door.

Mocht je gezondheidsproblemen hebben, kan de uitvaartverzekeraar aan de hand van je gezondheidsverklaring besluiten om carenzjaren te hanteren. Carenzjaren houden in dat je, binnen een bepaalde tijd na het afsluiten van je uitvaartverzekering, geen uitkering ontvangt mocht je overlijden. Nabestaanden krijgen dan de betaalde premie of koopsom terug.

Uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd

Ook ouderen kunnen in principe altijd een uitvaartverzekering afsluiten, ook op hoge leeftijd. Wel is de premie van de verzekering dan hoog, vanwege de korte looptijd. Verzekeren is dan meestal niet interessant. Hieronder vind je een overzicht met daarin de uiterste leeftijd voor het afsluiten en de looptijd + premie voor de grootste uitvaartverzekeraars. 

VerzekeraarUiterste leeftijd afsluitenPremie bij uiterste leeftijdLooptijdVerzekerd bedrag
DELA 74 € 46,56 Tot overlijden €8000
Monuta 74 € 55,33 Tot overlijden €8000
Klaverblad 70 € 71,70 Tot 80 jaar €8000
Ardanta 74 € 126,41 Tot 80 jaar €8000

Premie is gecontroleerd op 23-08-2021 met geboortedatum 01-01-1947 (74 jaar) en 01-01-1951 (70 jaar)

Goedkope uitvaartverzekering afsluiten

Als je een uitvaartverzekering gaat afsluiten, kies je waarschijnlijk snel voor de goedkoopste uitvaartverzekering. Het is echter verstandig om eerst verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Looptijd van de premie

Bij de meeste uitvaartverzekeraars kan je kiezen uit verschillende looptijden. De looptijd bepaald hoelang je premie moet betalen, bijvoorbeeld tot 80 jaar of overlijden. De looptijd is van invloed op de premie. Hoe korter de looptijd, hoe goedkoper de premie, dus houd hier rekening mee bij het afsluiten.

Type uitvaartverzekering

Er bestaat een klein verschil tussen de hoogte van de premie van een kapitaalverzekering en een naturaverzekering. Een kapitaalverzekering is gemiddeld iets duurder, dit komt omdat er bij een natura uitvaartverzekering diensten worden geleverd en uitvaartverzekeraars hierdoor vooraf prijsafspraken kunnen maken met uitvaartondernemers.

Hoogte verzekerd bedrag

Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, kan je de hoogte van het verzekerde bedrag kiezen. Ook hier geldt; hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de premie.

Gezondheid

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering moet je doorgaans een aantal gezondheidsvragen beantwoorden. Sommige uitvaartverzekeraars vragen een hogere premie, bijvoorbeeld bij chronische ziektes. Lees hieronder meer hierover.

Uitvaartverzekering afsluiten bij ziekte

Ben je (chronisch) ziek en wil je een uitvaartverzekering gaan afsluiten? Dan is het goed om te weten dat je, bij de meeste uitvaartverzekeraars, een medische keuring zult moeten doorlopen.

De reden hierachter is dat uitvaartverzekeraars altijd een risico lopen wanneer iemand een uitvaartverzekering afsluit. Wanneer iemand onverwachts overlijdt, is de premie die de verzekeraar van diegene heeft ontvangen altijd lager dan het bedrag wat bij overlijden zal worden uitgekeerd. Hierom is het voor een verzekeraar belangrijk om van tevoren in te kunnen schatten hoe hoog het risico is op vroegtijdig overlijden.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.