Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Vergoeding ADHD Medicijnen verzekering

Sommige medicijnen voor de behandeling van ADHD worden vergoed vanuit de basisverzekering. De overige kosten kunnen hoog oplopen en je kunt deze kosten (deels) dekken door een aanvullende verzekering af te sluiten.

Basispakketten met minimaal eigen risico

Ritalin, Dexamfetamine (2,5 mg) en Medikinet (bepaalde doseringen) met de werkzame stof Methylfenidaat worden volledig vergoed door de basisverzekering, maar vallen wel onder het eigen risico. Voor overige ADHD medicijnen geldt dat je een eigen bijdrage moet betalen.

p/mnd:€ 101,95
 • Ziezo Selectief
 • Directe acceptatie
p/mnd:€ 105,85
 • Unive Zorg Select
 • Directe acceptatie
p/mnd:€ 105,95
 • Ziezo Basis
 • Directe acceptatie

Alle pakketten voor ADHD medicijnen vergelijken

Om precies te zien welke zorgverzekering het beste bij je past, kun je het beste een vergelijking maken. Dan zijn niet alleen de ADHD medicijnen gedekt, maar ook alle andere zorgkosten die je wellicht maakt in 2019. In ons overzicht zie je ook meteen welke zorgverzekering voor jou situatie het goedkoopst is.

Vul je gegevens in en check je besparing

Geslacht

Kies je geslacht

Geboortedatum

Vul je geboortedatum in Vul een geldige geboortedatum in

Huidige verzekeraar

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

 • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
 • In 2019 wijzigen de huidige dekkingen en voorwaarden
 • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Verder lezen

Wat is ADHD?
ADHD bij kinderen en volwassenen
Vergoeding Ritalin
Vergoeding overige medicijnen
Eigen bijdrage
Eigen risico
Geneesmiddelen Vergoeding Systeem
Verwijzing van de huisarts
Medische selectie aanvullende verzekering
Belastingvoordeel
Vergoeding ADHD verzekering 2019
Vergoedingen voor ADHD medicijnen per verzekeraar

Wat is ADHD?

De afkorting staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, een stoornis die een combinatie is tussen aandachtstekort en hyperactiviteit, waardoor iemand zich moeilijk kan concentreren en zich impulsief kan gedragen. ADHD kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen.

Verschillende typen ADHD

Er worden vier typen ADHD genoemd in het Amerikaanse handboek Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Dit boek wordt in de meeste landen aangehouden als de erkende basis van psychiatrie:

ADHD-IMensen met deze variant van ADHD hebben vooral veel moeite om hun aandacht vast te houden en zich te concentreren op één ding. Deze vorm wordt ook wel ADD genoemd.
ADHD-HMensen met deze variant zijn vaak erg impulsief en hyperactief.
ADHD-CDeze variant is een combinatie van de eerste twee. Mensen hebben moeite met hun aandacht vasthouden en vertonen daarnaast impulsief en hyperactief gedrag.
ADHD-NAOMensen die wel kenmerken van ADHD vertonen, maar niet duidelijk onder een van de bovengenoemde types zijn te plaatsen, vallen onder deze variant.

ADHD bij kinderen en volwassenen

Je kunt van kinds af aan al last hebben van ADHD. Kinderen en volwassenen vertonen dezelfde kenmerken van beweeglijkheid en moeilijke concentratie. Bij hele jonge kinderen kan dit gedrag zich ook uiten in de vorm van onophoudelijk huilen.

Vergoeding Ritalin

De medicijnen die worden voorgeschreven als behandelingen van ADHD zijn stimulantia, dit zorgt ervoor dat de impulsen in het lichaam beter worden gestuurd. In de medicijnen zit meestal de stof methylfenidaat of dexamfetamine. Het meest voorgeschreven medicijn is Ritalin wat methylfenidaat bevat. Dit is de goedkoopste medicatie en heeft een korte werking. De kosten voor Ritalin worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Vergoeding overige medicijnen

Er zijn ook een aantal medicijnen met een langdurigere of mogelijk betere werking op het lichaam zoals Bupropion, Concerta, Equasym, Medikinet en Strattera. Deze medicijnen zijn vaak ook duurder dan Ritalin en worden vergoed tot de hoogte van een vergoeding voor Ritalin.

Eigen bijdrage

De overige kosten voor medicijnen die niet worden vergoed, worden gezien als eigen bijdrage. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten om de kosten van de eigen bijdrage te dekken.

Eigen risico

Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering geldt dat de je eerst je eigen risico moet betalen. Alle kosten die boven het verplichte en eventueel vrijwillige eigen risico vallen worden vergoed door de basisverzekering.

Geneesmiddelen Vergoeding Systeem

Een voorwaarde voor de vergoeding vanuit de basisverzekering is dat de medicijnen die worden voorgeschreven zijn opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS). Als je een uitgebreide aanvullende verzekering afsluit, kun je bij sommige zorgverzekeraars ook in aanmerking komen voor een vergoeding van medicijnen die niet in deze lijst zijn opgenomen.

Verwijzing van de huisartspillen

De medicijnen die worden gebruikt als behandeling van ADHD moeten altijd worden voorgeschreven door een huisarts, je kunt deze alleen op recept krijgen. Je zult altijd eerst door de huisarts onderzocht worden, zodat deze kan vaststellen of je ADHD hebt en welke medicijnen je hier het best voor kunt gebruiken.

Medische selectie aanvullende verzekering

Voor de basisverzekering geldt dat zorgverzekeraars verplicht zijn om iedereen te accepteren als verzekerde, dit is bij wet vastgelegd. Voor de aanvullende verzekeringen geldt deze verplichting niet. Zorgverzekeraars mogen voor deze verzekeringen informatie inwinnen over je gezondheid en je medische verleden en op basis hiervan besluiten of ze je weigeren of accepteren. Wanneer de kans groot is dat je hoge medische kosten gaat krijgen mag de zorgverzekeraar besluiten je te weigeren, dit wordt medische selectie genoemd. De medische kosten van ADHD kunnen een reden voor weigering zijn. Niet alle zorgverzekeraars hanteren een medische selectie. Bij het kiezen van een zorgverzekering kun je hier op letten.

Belastingvoordeel

De kosten voor ADHD medicijnen kunnen hoog oplopen. De overheid heeft echter vastgelegd dat je een aantal ziektekosten van de belastingaangifte af mag trekken. Dit kan een fiscaal voordeel opleveren. Je kunt hier bekijken om welke zorgkosten het gaat en hoe je deze kosten kunt aftrekken.

Vergoeding ADHD verzekering 2019

Sommige medicijnen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering, maar dit geldt niet voor alle medicijnen. De kosten die komen kijken bij ADHD medicatie kunnen hierdoor flink oplopen. Een aantal zorgverzekeraars biedt een aanvullende verzekering aan met een hoge dekking voor ADHD medicatie. Weten waar je de beste dekking hebt voor ADHD medicatie tegen een scherpe maandelijkse premie? Vul je gegevens in in onze zorgvergelijker en zie meteen waar je terecht kunt voor een aanvullende verzekering met hoge dekking en een lage premie.

Zorgverzekering vergelijken

Vergoedingen voor ADHD medicijnen per verzekeraar

Deze vergoedingen gelden voor een 25-jarige vrouw en hebben betrekking op het jaar 2019. Kijk voor de persoonlijke polisvoorwaarden altijd op de website van de zorgverzekeraar.


Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. De zorgbranche is echter een snel veranderend landschap. Voor het beste advies neem je contact op met je huisarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

 • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
 • In 2019 wijzigen de huidige dekkingen en voorwaarden
 • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Zorgverzekering 2020

Het vergelijken van je zorgverzekering 2020 kan vanaf half november 2020. Je zorgverzekering vergelijken 2020 is altijd verstandig. Veel mensen weten niet dat de inhoud van het basispakket bij alle zorgverzekeraars gelijk is. De prijzen daarentegen kunnen wel flink uiteen lopen. Het is daarom belangrijk een goede vergelijking te maken en naar de goedkoopste zorgverzekering over te stappen, of een verzekering te kiezen met een beter passende dekking.

Zorgverzekering vergelijken