Tips voor je eerste auto kopen in 2024 | Overstappen.nl

Eerste auto kopen

Bij Overstappen.nl doorlopen we samen met jou de stappen die je moet zetten bij het kopen van een eerste auto. Zo weet je precies waar je aan toe bent, én kun je meteen de juiste autoverzekering afsluiten.

Het budget voor je eerste auto

Voordat je auto’s gaat bekijken is het belangrijk jouw budget vast te stellen. Hoeveel ben je bereid te besteden aan een auto? Misschien kan je als student weinig kwijt, terwijl iemand met een full-time baan al meer te besteden heeft. Aan de hand hiervan kun je gerichter op zoek naar een type en merk auto. Heb je niet veel te besteden? Dan is een tweedehands auto misschien een optie. Bij een groter budget kun je eerder kijken naar nieuwere auto’s. Het budget dat je vaststelt, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Grootte auto
  • Brandstofverbruik en milieubewustzijn
  • Type autoverzekering
  • APK-keuring
  • Veiligheid
  • Wegenwacht

Type auto en grootte

Afhankelijk van jouw gewenste budget ga je op zoek naar een bepaald type of merk auto. Woon je in de stad en ben je op zoek naar een kleine, mobiele auto die je overal kunt parkeren? Of moet je voor je werk veel spullen vervoeren en heb je veel ruimte nodig? Houd er rekening mee dat grote auto’s veel brandstof verbruiken en dat ze zwaarder zijn, waardoor je meer wegenbelasting moet betalen.

Brandstofverbruik en milieubewustzijn

De kosten van je auto worden allereerst bepaald door de aanschafprijs zelf, maar de maandelijkse kosten van je auto zijn grotendeels afhankelijk van het brandstofverbruik. Benzineauto’s zijn goedkoper in onderhoud en belasting. Zo betaal je meer motorrijtuigenbelasting voor een auto die op diesel rijdt. Hoe schoner en zuiniger jouw auto is, hoe minder belasting je betaalt. Besparen op je autokosten is dus niet alleen een eenmalige handeling, maar vooral een terugkerend proces.

Elektrische auto

Houd er bij het kopen van een auto rekening mee dat auto’s milieubelastend zijn. Je kunt er daarom voor kiezen om een elektrische auto aan te schaffen. Ondanks de hoge aanschafprijs van een elektrische auto, zijn de belastingen en het verbruik hiervan veel goedkoper dan een diesel- of benzineauto. Bovendien gelden er veel (fiscale) voordelen bij de aanschaf van een elektrische auto:

  • Bij een volledig elektrische auto betaal je geen belasting op personenauto’s
  • Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto
  • De bijtelling is verlaagd voor zakelijke rijders van een elektrische auto
  • Je kunt gebruikmaken van de MIA en Vamil-regeling, regelingen bij milieuvriendelijke producten

Type autoverzekering

Volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijvoertuigen (WAM) ben je als autobezitter verplicht een autoverzekering af te sluiten. Met een auto op jouw naam moet je in Nederland minimaal een WA autoverzekering hebben. Voor de auto kun je je ook aanvullend verzekeren. De hoogte van de premie is dus afhankelijk van de dekkingen die jij kiest. Ook voordat je een auto koopt is het verstandig om alvast te inventariseren wat je gaat betalen aan verzekeringen. Afhankelijk van je maandelijkse premie kun je misschien je aanschafbudget van de auto verlagen of verhogen.

APK en veiligheid

Elke autobezitter is verplicht de auto eens in de zoveel tijd te laten keuren. Dit heet de APK-keuring: de algemene periodieke keuring. Heb je je auto net aangeschaft? Voordat je de weg op gaat moet deze gekeurd zijn. Meer informatie over de APK kun je vinden op de website van het RDW, de organisatie van de overheid die alle auto’s en rijbewijzen in Nederland registreert.

Auto-ongelukken komen helaas nog veel te vaak voor. Voordat je een eerste auto koopt, is het dus belangrijk om over je veiligheid na te denken. Wij hebben een aantal belangrijke veiligheidspunten voor je op een rijtje gezet die je mee kunt nemen als je op zoek bent naar een nieuwe auto. Zo ga je altijd met een veilig en goed gevoel de weg op.

  • Zijn er veiligheidssystemen aanwezig in de auto? Let bijvoorbeeld op een ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma dat een noodsituatie herkent en je auto stabiel houdt) of een ABS (antiblokkeersysteem dat voorkomt dat de wielen blokkeren als je hard remt).
  • Heeft de auto stuurbekrachtiging? Hiermee kun je veel gemakkelijker sturen en hoef je het stuur minder vaak te draaien.
  • Heb je genoeg zicht op de omgeving als je achter het stuur zit? Zijn de buitenspiegels en ramen groot genoeg? Heb je genoeg zicht op de omgeving als je achter het stuur zit? Zijn de buitenspiegels en ramen groot genoeg?
  • Heeft de auto airbags?

Wegenwacht

Ook al koop je als eerste auto misschien een gloednieuwe auto, bij elke auto heb je kans op pech. Lees je daarom goed in over de wegenwacht en de bijbehorende kosten. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering afsluiten waarin pechhulp wordt gedekt. Dit kost ongeveer tachtig euro per jaar. Heb je geen pechhulp opgenomen in je verzekering? Dan kun je altijd nog de ANWB bellen, zelfs als je geen lid bent. Houd wel rekening met hogere kosten.

Checklist eerste auto kopen

Naar aanleiding van alle informatie die je net hebt kunnen lezen op Overstappen.nl, kom je goed beslagen ten ijs bij een autodealer. Toch is het handig een checklist op te stellen, zodat je zeker weet dat je niets vergeet te vragen aan de verkoper. Wij hebben een handige lijst voor je opgesteld:

  • Kennismaken met de auto
    Ziet de auto er netjes uit en zijn er geen beschadigingen? Zijn de hoofdsteunen, het stuur en de stoel makkelijk verstelbaar? Heb je genoeg beenruimte? Zijn de ramen en de spiegels groot genoeg en werken ze naar behoren?
  • Maak een proefrit
    Het is altijd aan te raden een auto te testen voordat je deze koopt. Bepaal vooraf de route voor de proefrit. Zorg dat de route afwisselend is, zodat je zeker weet dat je overal goed kunt rijden met de auto. Let bijvoorbeeld op de vering, het schakelen, het zicht, de lichten en de ruitenwissers.
  • Vraag om een onderhoudsboekje
    In het onderhoudsboekje van de auto staat wanneer de auto een onderhoudsbeurt heeft gehad. Zo kun je onverwachte kosten voorkomen.
  • Check de kilometerstand
    De kilometerstand van een auto is geregistreerd bij de Nationale Auto Pas (NAP). Deze kun je online checken. De tellerstand kun je in de koopovereenkomst laten vastleggen. Mocht de kilometerafstand achteraf niet kloppen, dan kun je met de overeenkomst de verkoper aanspreken met juridische mogelijkheden.
  • Let op aanbiedingen!
    Soms lijken aanbiedingen heel voordelig, maar dat kan in de praktijk tegenvallen. Neem daarom altijd iemand mee die enigszins verstand heeft van auto’s, zodat je altijd even kunt overleggen. Ook kun je altijd proberen te onderhandelen over een leuk extraatje (een volle tank bij overname) of een korting.
  • Overschrijven van het kentekenbewijs
    Hebben we een deal?! Dan is het tijd de auto op jouw naam te zetten – het overschrijven van het kentekenbewijs. De stappen die je hierbij moet zetten lees je op onze website.

Autoverzekering vergelijken

Ben jij op zoek naar een autoverzekering voor jouw eerste auto? Of denk je bij een andere autoverzekeraar goedkoper uit te komen? Op Overstappen.nl kun je via onze vergelijker precies zien welke verzekeringen goed aansluiten op jouw persoonlijke voorkeuren.

Voor jongeren van 18 tot 24 jaar bestaan speciale autoverzekeringen. Bespaar jezelf veel moeite en neem eens een kijkje op onze pagina ‘Autoverzekering voor jongeren’ en lees onze tips.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel expert bij Overstappen.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.