Autoverzekering voor senioren

Ben je nog in de bloei van je leven, maar word je vaak geweigerd door verzekeraars vanwege je leeftijd? Vergelijk dan autoverzekeringen voor senioren en bespaar tot wel €265,- per jaar.
Autoverzekering voor senioren vergelijken
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar
Thuiswinkel Waarborg

Zoek je een speciale autoverzekering voor senioren, dan zul je deze niet snel vinden. Dit is vanwege het feit dat veel verzekeraars een hogere premie voor je autoverzekering hanteren als je behoort tot de “ouderen”. De leeftijd die verzekeraars hanteren, loopt hiervoor sterk uiteen en kan variëren tussen de 55 en 75 jaar. Soms kan het ook zijn dat automobilisten bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij een toeslag moeten betalen als zij “ouder” worden. Wij zetten informatie op een rij over waarom een autoverzekering voor senioren vaak duurder uitvalt, maar hoe je toch een gunstige premie vindt.

Autoverzekering voor senioren – waarom moeten ouderen meer betalen?

Een van de factoren waar autoverzekeraars de premie voor hun autoverzekering op baseren is de leeftijd van de automobilist. Zij gaan er vanuit dat hoe ouder je bent, hoe meer risico je hebt om schade te rijden. Wat onder “ouderen” wordt verstaan door verzekeraars is variabel en de leeftijd hiervoor kan variëren tussen de 55 en 75 jaar.

Uit onderzoek is gebleken dat 57% van de autoverzekeraars de premie sowieso verhoogt als je een automobilist bent van 65 jaar of ouder. Wil je overstappen naar een andere autoverzekering? Oriënteer je dan goed, eenderde van de autoverzekeraars hanteert een leeftijdsgrens bij het aannemen van nieuwe klanten.

Volgens verzekeraars hebben ouderen meer kans om schade te rijden door onder andere slechtere ogen, een verminderde reactiesnelheid en andere kwaaltjes die kunnen optreden. De Consumentenbond is een van de tegenhangers van deze argumenten. Zij zeggen dat dit natuurlijk logisch klinkt, maar dat er geen rekening mee wordt gehouden dat ouderen veel minder kilometers maken, minder vaak in het donker rijden en de auto vaker laten staan bij gladheid.

Autoverzekering voor senioren

Verzekeraars mogen een autoverzekering voor senioren weigeren

Het is bij autoverzekeraars in Nederland toegestaan dat zij een autoverzekering voor senioren kunnen afwijzen op basis van leeftijd. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 40% van de verzekeraars ouderen niet accepteert als klant. Word je als senior wel toegelaten, dan heb je de kans dat je een hogere premie moet betalen die kan oplopen tot 50% extra. Ook is het toegestaan dat verzekeraars de premie van je autoverzekering voor senioren mogen verhogen als je als klant een bepaalde leeftijdsgrens hebt bereikt. Meestal word je hier niet van op de hoogte gesteld, dus let altijd goed op.

Verplichte rijbewijskeuring als je 75 jaar of ouder bent

Een geldig rijbewijs is voor iedereen – met welke leeftijd dan ook – verplicht als je autorijdt. Ben je 75 jaar of ouder, dan is een “normale” verlenging van je rijbewijs niet meer mogelijk maar moet je medisch gekeurd worden. Je rijvaardigheid wordt door het CBR dan om de 5 jaar gekeurd. Je hoeft hier niet zelf achteraan, je ontvangt vanzelf een bericht van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Moet je rijbewijs als 75 plusser gekeurd worden, dan doorloop je deze stappen:

  1. Je moet een gezondheidsverklaring invullen en beantwoordt hierin vragen over je gezondheid.
  2. Het CBR stuurt je een bericht waarin wordt vermeld dat je een afspraak moet maken met een keuringsarts.
  3. Je gezondheid wordt door de arts onderzocht. De arts vult de nodige formulieren in en verzendt deze naar het CBR.
  4. Een arts van het CBR kijkt of je nog rijgeschikt bent. Soms is aanvullende medische informatie of een rijtest nodig.
  5. Verklaart het CBR dat je nog geschikt bent om te rijden? Dan kun je je rijbewijs verlengen in de gemeente waar je woont.

Autoverzekering voor ouderen

Wil je een autoverzekering voor senioren afsluiten, dan kan dit soms lastig zijn. Maar er zijn wel een aantal verzekeraars die geen hogere premie hanteren als je tot de “ouderen” behoort. De premies tussen verschillende verzekeraars lopen namelijk sterk uiteen. De beste premie tegen de gunstigste voorwaarden voor een autoverzekering voor senioren vind je met onze vergelijker. Plaats de gegevens van je auto en je persoonlijke gegevens – waaronder je leeftijd – in deze vergelijker en binnen enkele minuten heb je een compleet overzicht van alle autoverzekeringen. Ook kun je direct de autoverzekering voor senioren online afsluiten die het beste bij jou past.

Autoverzekering vergelijken

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.