Autoverzekering voor senioren vergelijken | Overstappen.nl

Autoverzekering voor senioren

In Nederland bestaan er geen specifieke autoverzekeringen voor senioren. Oudere mensen betalen meestal een hogere premie voor een autoverzekering. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen moeten oudere automobilisten een toeslag betalen.

Hogere premies voor senioren

Een van de factoren waar autoverzekeraars de premie voor hun autoverzekering op baseren is de leeftijd van de automobilist. De verzekeraars gaan ervan uit dat hoe ouder je bent, hoe meer risico je hebt om schade te rijden. Wat onder “ouderen” wordt verstaan door verzekeraars is variabel en de leeftijd hiervoor kan variëren tussen de 55 en 75 jaar.

Uit onderzoek is gebleken dat 57% van de autoverzekeraars de premie sowieso verhoogt als je een automobilist bent van 65 jaar of ouder. Wil je overstappen naar een andere autoverzekering? Oriënteer je dan goed, een derde van de autoverzekeraars hanteert een leeftijdsgrens bij het aannemen van nieuwe klanten.

Onderbouwing vanuit verzekeraars

Volgens verzekeraars hebben ouderen meer kans om schade te rijden door onder andere slechtere ogen, een verminderde reactiesnelheid en andere kwaaltjes die kunnen optreden. De Consumentenbond is een van de tegenhangers van deze argumenten. Zij zeggen dat dit natuurlijk logisch klinkt, maar dat er geen rekening mee wordt gehouden dat ouderen veel minder kilometers maken, minder vaak in het donker rijden en de auto vaker laten staan bij gladheid.

Leeftijdsgrens bij verzekeraars

Het is bij autoverzekeraars in Nederland toegestaan dat zij een autoverzekering voor senioren kunnen afwijzen op basis van leeftijd. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 40% van de verzekeraars ouderen niet accepteert als klant. Word je als senior wel toegelaten, dan heb je de kans dat je een hogere premie moet betalen die kan oplopen tot 50% extra. Ook is het toegestaan dat verzekeraars de premie van je autoverzekering voor senioren mogen verhogen als je als klant een bepaalde leeftijdsgrens hebt bereikt.

beweeg de tabel van links naar rechts
AutoverzekeraarMaximale leeftijd (bij afsluiten)
FBTO, Interpolis99
Ik kies zelf van a.s.r., Aegon, Avéro Achmea80
Neerlandse75
De Goudse, Klaverblad74
Rhion70

Overstappen van autoverzekeraar

Zoals eerder benoemd hanteert ongeveer een derde van alle verzekeraars een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een autoverzekering. Dit betekent dus dat je bij aanmelding bij de verzekeraar, jonger moet zijn dat de vastgestelde leeftijdsgrens.

Het overstappen van autoverzekering is doorgaans een makkelijk proces, waarbij je moet kijken naar je de opzegtermijn van je huidige autoverzekering en de acceptatie van je nieuwe verzekeraar. Wij van Overstappen.nl nemen dit gehele proces voor je uit handen.

Verplichte rijbewijskeuring bij autoverzekering voor senioren

Uiteraard moet je een geldig rijbewijs hebben om auto te rijden en daarmee ook een autoverzekering af te sluiten. Ben je 75 jaar of ouder, dan is een “normale” verlenging van je rijbewijs niet meer mogelijk, maar moet je ook medisch gekeurd worden. Je rijvaardigheid wordt door het CBR dan om de 5 jaar gekeurd. Je hoeft hier niet zelf achteraan, je ontvangt vanzelf een bericht van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Moet je rijbewijs als 75-plusser gekeurd worden, dan doorloop je deze stappen:

1. Gezondheidsverklaring: Je moet een gezondheidsverklaring invullen en beantwoordt hierin vragen over je gezondheid.

2. Keuringsarts: Het CBR stuurt je een bericht waarin wordt vermeld dat je een afspraak moet maken met een keuringsarts.

3. Gezondheidsonderzoek: Je gezondheid wordt door de arts onderzocht. De arts vult de nodige formulieren in en verzendt deze naar het CBR.

4. Verlengen van je rijbewijs: Verklaart het CBR dat je nog geschikt bent om te rijden? Dan kun je je rijbewijs verlengen in de gemeente waar je woont.

Dekkingen van een autoverzekering

In Nederland ben je als autobezitters verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je de keuze uit een drietal dekkingen:

WA- autoverzekering

Met een WA-verzekering ben je alleen gedekt voor schade die je met jouw voertuig bij anderen veroorzaakt. Dit is de goedkoopste basisdekking. Schade aan jouw auto, waarbij niet aangetoond kan worden dat de schade door iemand anders is veroorzaakt, moet je altijd zelf betalen.

WA + beperkt casco

Als aanvulling op je WA-verzekering kun je kiezen voor WA + beperkt casco. Hiermee ben je niet alleen gedekt voor schade aan anderen, maar ook voor bepaalde schade aan je eigen auto die niet door jou of andere bestuurders is veroorzaakt, zoals schade door brand, diefstal of storm.

All risk

Met een all risk autoverzekering, oftewel WA + volledig casco, ben je voor bijna alle schade gedekt. Dit omvat niet alleen schade aan anderen en schade die buiten jouw schuld om is ontstaan, maar ook schade die je zelf hebt veroorzaakt.

Aanvullende autoverzekeringen

Naast je basisdekking van je autoverzekering heb de keuze uit een aantal aanvullende dekkingen. Deze extra dekkingen sluit je af bovenop je autoverzekering:

  • Schadeverzekering inzittenden (SVI): de schadeverzekering inzittenden dekt letselschade en materiële schade van inzittenden na een ongeval.
  • Rechtsbijstandverzekering: met een rechtsbijstandsverzekering heb je recht op juridische hulp bij conflicten die met je auto te maken hebben. Denk aan problemen na een aanrijding of discussies over de hoogte van een schadevergoeding.
  • Ongevallenverzekering: de ongevallenverzekering inzittenden keert een vooraf vastgesteld bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval.
  • Pechhulp: pechhulp biedt assistentie bij autopech onderweg. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van een lekke band of het wegslepen van de auto als het probleem niet ter plekke kan worden opgelost.
  • No-claimbeschermer: met een no-claimbeschermer behoud je je no-claimkorting nadat je voor de eerste keer binnen een bepaalde periode schade claimt.
  • Nieuwwaarderegeling: met de nieuwwaarderegeling krijg je de nieuwwaarde van je auto uitgekeerd wanneer deze total-loss wordt verklaard of gestolen wordt.
  • Aanschafwaarderegeling: met de aanschafwaarderegeling krijg je de aanschafprijs van je auto uitgekeerd wanneer deze total-loss wordt verklaard of gestolen wordt. Deze regeling is ideaal voor eigenaren van tweedehands auto’s.
  • Accessoiredekking: een accessoiredekking vergoedt schade aan- of diefstal van losse accessoires zoals navigatiesystemen, trekhaken of speciale velgen.

Speciale regelingen

Buiten de aanvullende dekkingen om, bieden verzekeraars soms nog speciale regelingen aan. Denk aan een nieuwwaarderegeling of een aanschafwaarderegeling, waarbij je de echte waarde van de auto krijgt uitgekeerd als jouw auto total loss is of gestolen. Ook kun je een accessoire dekking afsluiten, wat handig is als je jouw auto hebt voorzien van dure accessoires zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak.

Autoverzekering voor ouderen

Wil je een autoverzekering voor senioren afsluiten, dan kan dit soms lastig zijn. Maar er zijn wel een aantal verzekeraars die geen hogere premie hanteren als je tot de “ouderen” behoort. De premies tussen verschillende verzekeraars lopen namelijk sterk uiteen. De beste premie tegen de gunstigste voorwaarden voor een autoverzekering voor senioren vind je met onze vergelijker.

Je persoonlijke gegevens en die van je auto vul je in onze vergelijker. Binnen enkele minuten heb je een compleet overzicht van alle autoverzekeringen, die mogelijk zijn bij jouw leeftijd.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!