Begrafenispolis

Begrafenispolissen vergelijken

supplier-logo
€9,58
per maand
Verzekering Combinatie*
Verzekerd bedrag €9.000
Doorlooptijd Levenslang
Kind gratis meeverzekerd Nee
*Diensten t.w.v. €6.000 + €3.000 vrij besteedbaar
supplier-logo
€12,02
per maand
Verzekering Combinatie*
Verzekerd bedrag €9.000
Doorlooptijd Levenslang
Kind gratis meeverzekerd Tot 18 jaar
*Diensten t.w.v. €2.000 + €7.000 vrij besteedbaar
supplier-logo
€13,32
per maand
Verzekering Kapitaal*
Verzekerd bedrag €9.000
Doorlooptijd Tot 80 jaar
Kind gratis meeverzekerd Tot 21 jaar
*€9.000 vrij besteedbaar aan ieder doel
supplier-logo
€15,15
per maand
Verzekering Natura sommen*
Verzekerd bedrag € 9.000
Doorlooptijd Tot 65 jaar
Kind gratis meeverzekerd Tot 18 jaar
*€9.000 aan uitvaart besteedbaar
De getoonde premies zijn berekend met de geboortedatum: 01-01-1992 (30 jaar). De precieze inhoud van de pakketten kan verschillen per verzekeraar.

Wat is een begrafenispolis?

Om de kosten van een begrafenis of crematie te dekken, sluiten veel mensen een begrafenispolis (ook wel begrafenisverzekering genoemd) af. Bij overlijden vergoeden verzekeraars je uitvaart of keren ze een bedrag uit dat vooraf bepaald is, waarmee je de uitvaart (deels) kan betalen.

Veel mensen gebruiken begrafenispolis als een ander woord voor uitvaartverzekering, maar eigenlijk is een begrafenispolis het polisblad van je verzekering. Op dit polisblad vind je alle details van je verzering; er staat wat je hebt verzekerd, voor welk bedrag, welke premie je moet betalen en welke voorwaarden gelden.

Waarom een begrafenispolis afsluiten?

Voor een uitvaart ben je al snel €8.500 kwijt. Dat is een bedrag dat niet iedereen zomaar kan missen. Als je zelf geen bedrag voor de uitvaart opzij hebt gezet, komen de kosten bij je nabestaanden terecht. Dat is iets waar je je vrienden en familie niet mee op wilt zadelen en om die reden kan je dan ook een begrafenispolis afsluiten; zodat alles goed geregeld is qua kosten.

Als je een begrafenispolis afsluit, betaal je een maandelijkse premie. Er zijn drie soorten begrafenispolissen, welke wij hieronder zullen toelichten.

De verschillende soorten begrafenispolissen

Bij de meeste verzekeraars kan je drie soorten begrafenispolissen afsluiten: een natura verzekering, een kapitaal verzekering en een combinatie verzekering.

Natura verzekering

Bij een natura uitvaartverzekering krijg je geen geld uitgekeerd, maar diensten. De uitvaartondernemer stemt samen met de verzekeraar de uitvaart af, waarna het bedrag direct gedeclareerd wordt.

Deze begrafenispolis heeft de laagste premie, je hebt geen omkijken naar de kosten en je hoeft weinig zelf te regelen. Aan de andere kant heb je weinig invloed op de invulling, heb je beperkte keuze qua uitvaartondernemer en invulling uitvaart én zijn er mogelijk bijkomende kosten.

Kapitaal verzekering

Bij een kapitaal begrafenispolis (ook wel kapitaalverzekering genoemd) krijg je een vooraf vastgesteld bedrag, waarmee nabestaanden de uitvaart kunnen betalen. De nabestaanden zullen de uitvaart zelf moeten regelen.

Het fijne aan een kapitaal begrafenispolis is dat je vrijheid hebt bij de invulling van de uitvaart, je zelf een uitvaartondernemer mag kiezen en je duidelijkheid hebt over het bedrag dat besteed mag worden. Je betaalt wel een hogere premie voor deze verzekering en de uitvaart moet door je nabestaanden geregeld worden.

Combinatie verzekering

Een combinatie begrafenispolis is een combinatie van een natura- en kapitaalverzekering.

Bij deze combinatie uitvaartverzekering krijg je diensten geleverd en een vrij besteedbaar bedrag. Een nadeel is dat dit wel de begrafenispolis is met de hoogste premie.

Op welke leeftijd een begrafenispolis afsluiten?

De premie van een begrafenispolis is o.a. afhankelijk van het bedrag dat je wilt laten uitkeren en je leeftijd. Des te jonger je bent, des te minder premie je hoeft te betalen. Het totale bedrag dat je aan premie betaalt, is echter nagenoeg hetzelfde: of je nou op je 21e begint of op je 42e.

Op jonge leeftijd ben je dus het goedkoopst uit qua maandelijkse premie, maar ook op latere leeftijd kan je prima een begrafenispolis afsluiten. Wel zullen verzekeraars je waarschijnlijk om een gezondheidsverklaring vragen, welke invloed kan hebben op je premie.

Ben je ouder dan 65 jaar? Dan bestaat de kans dat sommige verzekeraars je af gaan wijzen. Als je ouder bent dan 70, zal vrijwel geen enkele verzekeraar je meer accepteren. In dit geval kan je het beste een spaardeposito afsluiten; bij een spaardeposito komt het gespaarde bedrag pas vrij na overlijden. Het geld dat overblijft, gaat naar je nabestaanden.

Moet je je begrafenispolis bewaren?

Het is altijd aan te raden om de begrafenispolis te bewaren, aangezien je op de polis alle afspraken vindt die je hebt gemaakt met de verzekeraar. Dit is voor jezelf handig, maar ook voor je nabestaanden mocht je overlijden; op de polis staat alle informatie die voor hen handig is om te weten. Het is echter niet verplicht om je polis te bewaren.

Kun je de polis van een overledene niet vinden en wil je weten of hij/zij een begrafenispolis heeft afgesloten? Je kan bij de Bond van Verzekeraars navraag doen; zij gaan vervolgens kijken of er een polis op de naam staat van de overledene.

Je begrafenispolis afkopen

Wil je je huidige begrafenispolis opzeggen? Dan moet je je begrafenispolis afkopen. Je verzekering wordt dan gestopt en je hoeft geen premie meer te betalen, maar je krijgt ook geen geld meer uitgekeerd als je overlijdt.

Je begrafenispolis afkopen is over het algemeen alleen mogelijk als je een kapitaal begrafenispolis hebt, aangezien daarbij geld wordt uitgekeerd. Bij een natura verzekering worden diensten uitgekeerd en het is meestal niet mogelijk om die af te kopen. Mocht je naar het buitenland verhuizen, dan is het soms wel mogelijk om je natura verzekering stop te zetten.

Wanneer je d.m.v. een brief aan je verzekeraar hebt doorgegeven dat je je begrafenispolis af wilt kopen, gaat de verzekeraar de afkoopwaarde berekenen. De afkoopwaarde is de huidige waarde van je verzekering. Deze waarde wordt bepaald door de premie die je hebt betaald en het eventuele rendement. Kosten die je verzekeraar heeft gemaakt, worden van het bedrag afgehaald. Let op: de afkoopwaarde is over het algemeen behoorlijk laag.

De kleine letters

Op Overstappen.nl bemiddelen wij niet en mogen wij wettelijk gezien ook geen advies geven over begrafenispolissen, dus je kan niet bij ons terecht voor advies met betrekking tot begrafenispolissen. Op onze website geven wij enkel een overzicht van de 3 grootste Nederlandse uitvaartverzekeraars. De premies op deze pagina zijn gebaseerd op basis van ijkgegevens. Met andere woorden: dit zijn gegevens die gebaseerd zijn op een gemiddelde Nederlander.

Wij hebben de volgende ijkgegevens gebruikt:
Premie: e premies zijn gebaseerd op een dienstenpakket + een vrij besteedbaar bedrag
Geboortedatum: 01-01-1990
Verzekerd bedrag: € 8000,- (Tenzij niet mogelijk, dan de meest vergelijkbare optie gekozen)

Heb je vragen? Onze klantenservice mag wettelijk gezien geen advies geven over begrafenispolissen. Wij raden je aan om contact op te nemen met een specialist.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.