Netwerkprovider

Wat is een netwerkprovider?

Een netwerkprovider is een provider met een eigen internet netwerk. In Nederland zijn er momenteel 4 netwerkproviders met een eigen netwerk:

 • KPN
 • Vodafone
 • T-Mobile
 • Tele2

Goed om te weten: T-Mobile en Tele2 gaan in 2020 fuseren (wanneer precies is nog niet bekend). Hierdoor zullen er uiteindelijk nog maar 3 netwerkproviders overblijven.

KPN netwerk provider

KPN is een van de 3 netwerkproviders in Nederland met een eigen netwerk. Dit betekent dat andere virtuele providers (ook wel Mobile Virtual network Operators genoemd) zonder eigen netwerk tegen betaling gebruik kunnen maken van het KPN netwerk.

Naast KPN zelf maken de volgende Sim Only providers in 2021 gebruik van het KPN netwerk:

 • Budget Mobiel
 • Lebara
 • Simyo
 • Youfone

T-Mobile netwerk

Ook T-Mobile is een netwerkprovider met een eigen netwerk. In 2020 (momenteel is nog niet bekend wanneer dit precies zal zijn) zal het netwerk van Tele2 met T-Mobile fuseren naar 1 groot T-Mobile netwerk.

Naast T-Mobile zelf maken de volgende MVNO’s (virtuele providers) gebruik van het T-Mobile netwerk:

 • Ben
 • Simpel
 • Tele2

Vodafone netwerk

Vodafone is ook een netwerkprovider met een eigen netwerk. Naast Vodafone zelf maakt in 2021 alleen Hollandsnieuwe gebruik van het Vodafone netwerk.

Beste netwerkprovider 2021

Welke provider de beste is, is voornamelijk afhankelijk van welke dingen jij zelf belangrijk vindt. Bij het vergelijken van een netwerkprovider is goed om dit voor jezelf te controleren:

Dekking

Hoe is de dekking in jouw woonplaats? Op de website van de aanbieder kan je een dekkingskaart terugvinden. Hierop is terug te vinden wat de gemiddelde 4G snelheid is in jouw stad. Tegenwoordig hebben echter alle 4 netwerken een landelijke 4G dekking van minimaal 93%, de kans is daarom groot dat je in jouw woonplaats gebruik zult kunnen maken van 4G.

5G

De verwachting is dat de netwerkproviders aan het einde van 2020 of begin 2021 zullen overstappen naar het nieuwe 5G netwerk. Vodafone is als eerste in april 2020 begonnen met het uitrollen van 5G naar een deel van haar klanten in de randstad.

Klantenservice

Wil je ook in het weekend en/of avond contact op kunnen nemen met de klantenservice van jouw provider? Dan is het verstandig om van tevoren na te gaan wat de openingstijden zijn. Om het makkelijk te maken, hebben hieronder op een rijtje gezet wat de contactmogelijkheden zijn per provider.

ProviderOpeningstijden klantenserviceOpen in het weekend? Chat beschikbaar?   
VodafoneMa t/m vr 08:00 – 20:00 uurZat: 08:00 – 18:00 uur
Zon: gesloten
Nee
T-MobileMa t/m vr 08:00 – 19:45 uurZat: 09:00 – 17:15 uur
Zon: gesloten
Ja, virtuele assistent (ma t/m za)  
KPNMa t/m vr 08:00 – 22:00 uurZat: 08:00 – 18:00 uur
Zon: gesloten
Ja, chatbot (24/7)
Tele2Ma t/m vr 09:00 – 20:00 uurZat: 09:00 – 18:00 uur
Zon: gesloten
Ja, chatbot (24/7)

Welk netwerk gebruikt mijn provider?

Wil je weten van welk netwerk jouw Sim Only provider gebruikt maakt? Bekijk ons overzicht hieronder.

KPNT-MobileVodafone
SimyoBenHollandsnieuwe
LebaraSimpelZiggo Mobiel
YoufoneTele2
Budget Mobiel (voorheen Robin Mobile)

Snelste netwerk van Nederland 2021

Vorig jaar heeft Okla voor het laatst een speedtest uitgevoerd onder de Nederlandse netwerkproviders. Het snelste netwerk van Nederland is T-Mobile. Dit netwerk kwam als snelste uit deze test, met een gemiddelde downloadsnelheid van 78.10 Mbps en een gemiddelde uploadsnelheid van 18.24 Mbps.

Bekijk hieronder alle resultaten:

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.