Stroomleverancier l Vergelijk en kies de Goedkoopste

Stroomleverancier

Op zoek naar de goedkoopste stroomleverancier? Vergelijk nu binnen 2 minuten stroomleveranciers en bespaar tot wel €450,- per jaar.
Stroomleveranciers vergelijken

Stroom is onmisbaar in de huidige maatschappij. Dankzij stroom werken onze machines, onze televisie, onze computers en eigenlijk het grootste deel van de voorzieningen waar we tegenwoordig beroep op kunnen doen. Het spreekt dan ook voor zich dat het aanbod aan stroomleveranciers in Nederland groot is. Welke stroomleveranciers kennen we in Nederland? Bekijk hier alle informatie en vergelijk energieleveranciers.

Overzicht van Nederlandse stroomleveranciers

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

De juiste keuze maken is hoe dan ook belangrijk om zowel efficiënt stroom te krijgen als duurzaam te blijven!

Stroom wordt in Nederland aangeboden door tal van energieleveranciers. Kiezen voor de beste leverancier is zelden een eenvoudige opdracht, juist door de talloze mogelijkheden en de belangrijke verschillen. Een overzicht vind je hierboven:

Elke leverancier biedt stroom en gas tegen een bepaalde prijs en bepaalde voorwaarden, zodat huishoudens en bedrijven de kans hebben te profiteren van alle voordelen die constante stroomtoevoer met zich meebrengt. Maar wat is een stroomleverancier nu precies, wat doet die, welke leveranciers zijn er en waar komt die stroom precies vandaan?

Wat is een stroomleverancier?

Een stroomleverancier is eigenlijk precies wat de naam zelf zegt: het is een organisatie die stroom verkoopt op grote schaal aan zowel particulieren als bedrijven en andere organisaties, zodat deze gebruik kunnen maken van basisvoorzieningen zoals verlichting, elektronische toestellen, enzovoort.

Daarnaast zijn er ook stroomleveranciers die de mogelijkheid bieden een gasaansluiting te kopen. Dit is vooral handig voor huishoudens en bedrijven die gebruik maken van ovens en bepaalde verwarmingsvoorzieningen.

Een contract aangaan bij een energieleverancier

Elke energieleverancier biedt contracten aan voor een bepaalde looptijd. Dit kan variëren van één jaar tot drie jaar maar er zijn ook contracten mogelijk met een variabele looptijd. Soms zijn er zelfs contracten van vijf jaar lang, hoewel deze echter zelden voorkomen.

De prijs van energie is de laatste jaren alleen maar gestegen en het is dan ook een goed idee om een contract op de lange termijn aan te gaan. Zo ben je ook in de toekomst zeker van stroom tegen een vaste prijs. En dat is natuurlijk meteen een zorg minder!

Wat doet een stroomleverancier?

Een stroomleverancier kan eigenlijk gezien worden als een verkoper van elektriciteit. Stroom en ook gas zijn twee van de belangrijkste producten die een dergelijke leverancier aanbiedt. Door de vrije markt worden prijzen echter steeds lager en verkopen dergelijke bedrijven ook andere soorten producten. Denk hierbij maar aan voorzieningen die het verbruik van huishoudens en bedrijven verlagen, zoals slimme thermostaten of zonnepanelen. Sommige leveranciers gaan zelfs advies geven over hoe men meer kan besparen op energie, bijvoorbeeld door middel van een goede isolatie bij verbouwingen.

Elke stroomleverancier is bij het verkopen van stroom (en gas) verplicht een stroometiket te hebben. Dit is eigenlijk een soort bewijs van waar de stroom vandaan komt. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met de herkomst en certificaten van de energie. Elke stroomleverancier is wettelijk verplicht om elk jaar opnieuw voor 1 mei het stroometiket publiekelijk kenbaar te maken. Dit etiket wordt vervolgens gecontroleerd door de ACM – de Autoriteit Consument en Markt!

Hoe komt een stroomleverancier aan stroom?

Een stroomleverancier koopt elektriciteit eerst bij tussenhandelaren of producenten. In bepaalde gevallen zorgt de leverancier echter zelf voor de productie van de stroom. De energieleverancier fungeert dus meestal als een tussenpersoon tussen de producent van stroom en de consument en distribueert de stroom (n het gas) tegen een bepaalde prijs onder consumenten!

Stroomleverancier vergelijken