Digitale tv

Vergelijk verschillende digitale televisie aanbieders en vind de beste voor jou
Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ
Vergelijk digitale tv aanbieders
Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ

Wil je het beste en goedkoopste digitale tv-abonnement? Op Overstappen.nl kun je gemakkelijk en snel digitale-tv-abonnementen met elkaar vergelijken. Digitale tv is verkrijgbaar via de kabel, internet, ether of satelliet. Via een postcodecheck in onze vergelijker zie je snel de beschikbare abonnementen of pakketten met digitale televisie.

Wat is digitale tv?

Digitale televisie, officieel DVB (Digital Video Broadcasting), is een veel efficiëntere doorgave van televisiesignalen dan tot voorheen werd aangeboden. De voorloper van digitale televisie is analoge televisie.

Digitale televisie zorgt ervoor dat televisiesignalen op een slimmere manier worden weergeven waardoor er meer dingen kunnen worden aangeboden met het zelfde signaal. Hierdoor is je beeldkwaliteit hoger.

Verschillen analoge en digitale tv

 • Bij analoge tv wordt het televisiesignaal direct via de kabel ontvangen. Bij digitale televisie verloopt de ontvangst via een digitale tuner (decoder).
 • Bij digitale tv treedt er geen signaalverlies op en bij analoge tv wel. Hierdoor is de beeld- en geluidskwaliteit van digitale tv vele malen beter en heb je geen last van ruis.
 • Een digitaal signaal neemt veel minder ruimte in dan een analoog signaal. Hierdoor is het mogelijk om meer tv- en radiozenders vanuit de hele wereld te ontvangen.

Digitale tv uitbreiden

Digitale tv biedt diverse uitbreidingsmogelijkheden. Denk hierbij aan extra tv-diensten zoals:

 • Interactieve tv Met interactieve tv zijn de volgende tv-diensten mogelijk:
  • Live pauzeren: terwijl je tv-kijkt kun je een tv-programma op pauze zetten.
  • Programma’s opnemen (als je een interactieve tv-recorder heeft).
  • Een gemist programma terugkijken op Uitzending Gemist.
  • Video-on-demand: via je televisie films en tv-series huren en bekijken.
 • HD-tv Met digitale televisie is het eenvoudig om de beeldkwaliteit te verbeteren met HD (High Definition)-tv. Het beeldsignaal van  zorgt voor een hoge resolutie en dus scherper beeld en intensere kleuren. De meest populaire tv-zenders zenden al uit in HD-kwaliteit. Je televisie en decoder moeten wel HD-tv ondersteunen. Ook moeten in het abonnement HD-zenders zijn opgenomen.
 • Extra zenders Een groot voordeel van digitale tv is dat je keuze hebt uit een groot aanbod van zenders. Zo zijn er extra zenderpakketten waarmee je het aantal zenders kunt uitbreiden. Dit brengt wel extra kosten met zich mee.

Decoder voor digitale tv

Om gebruik te kunnen maken van digitale televisie heb je een ontvanger/decoder nodig. Dit kan een standaard decoder zijn, maar ook een decoder die HD-tv en/of interactieve tv ondersteunt. Sluit je een digitale-tv-abonnement af, dan wordt de decoder als apart kastje in bruikleen of voor een bepaald bedrag meegeleverd.

Extra afstandsbediening

Met de decoder krijg je ook een extra afstandsbediening in huis. Een nadeel van digitale tv kan zijn dat het zappen langzamer gaat dan bij analoge televisie. Per tv heb je 1 decoder nodig.

Decoder met harde schijf

Sommige decoders beschikken over een ingebouwde harde schijf. Hiermee kun je programma’s met één druk op de knop opnemen. Deze decoder vervangt dan je PVR (personal video recorder) of DVR (digital video recorder). Veel aanbieders bieden tegenwoordig een decoder met harde schijf aan, tegen extra kosten.

Geschikt voor iedere televisie

Digitale tv is geschikt voor iedere televisie. Alle tv’s vanaf 1988 zijn uitgerust met een scart-aansluiting. Deze heb je nodig om de digitale ontvanger op aan te sluiten. Bij je decoder ontvang je een gebruiksaanwijzing met uitleg over het aansluiten van digitale tv. Je kunt ook kiezen voor installatie door een monteur. Wil je HD-tv? Dan heb je een HD-ontvanger nodig en een televisie die ‘FullHD’ of ‘HD Ready’ is.

Uitleg over goede beeldkwaliteit

Bij digitale televisie wordt door beeldcompressie de beeldkwaliteit verbeterd. Bij analoge televisie is er vaak een lichte beeldruis te zien. Dit komt door een bepaald signaalverlies dat zich vertaalt in sneeuw of strepen op het beeld. De kwaliteit van digitale tv op je beeldscherm hangt af van:

 • de kwaliteit waarin programmamakers de programma´s digitaal doorgeven.
 • de kwaliteit van apparatuur en kabels.
 • je televisie: de beeldkwaliteit komt het best tot zijn recht op een plat Full-HD of HD-ready beeldscherm en/of een Home Cinema Set.

De kwaliteit van digitale televisie en radio is goed te vergelijken met die van DVD en CD. In beide gevallen wordt gebruik gemaakt van de techniek MPEG2 om beeld en geluid te digitaliseren.

Digitale radio

Net als bij digitale televisie, wordt bij digitale radio een digitaal signaal gebruikt om informatie te versturen. De geluidskwaliteit is via het digitale signaal veel beter dan via het analoge signaal. Dankzij het ‘compacte’ digitale signaal kun je veel meer radiozenders beluisteren.

Beste abonnement met digitale tv

Welke vorm van digitale tv het beste bij je past, is afhankelijk van een aantal factoren. Welke zenders wil je graag ontvangen? Wil je HD-tv? Wil je op iedere plek in huis tv kunnen kijken? Tot slot moet je nagaan of de door jou gewenste vorm van digitale tv wel op je adres beschikbaar is. Hier kom je binnen een minuut achter met de postcodecheck op Overstappen.nl.

Vergelijk en vind goedkope digitale tv

Overstappen.nl heeft een vergelijkingsmodule om eenvoudig de goedkoopste en beste aanbieding voor digitale tv te vinden, dat aan je wensen voldoet. Vergelijk op het aantal zenders, type aansluiting, de prijs of soort decoder. Je kunt desgewenst digitale tv vergelijken in combinatie met internet en bellen. Wij vergelijken alle pakketten op je woonadres, zodat je eenvoudig de beste aanbieding vindt.

Aanbiedingen digitale tv

Heb je alle aanbiedingen vergeleken? Stap dan gelijk over naar het pakket van je keuze. Heb je momenteel digitale tv gecombineerd met in ieder geval internet? Dan kunnen wij voor de meeste aanbieders je overstap regelen. De beste aanbieding met goedkope digitale tv vind je op Overstappen.nl.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.