28-03-2024

ACM: Loskoppeling gasprijzen warmtenetten leidt niet altijd tot lagere tarieven, soms juist hogere

Door de loskoppeling zijn de tarieven beter uitlegbaar aan consumenten. Wel kunnen de tarieven mogelijk stijgen.

3 minuten 28-03-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is het voor consumenten duidelijker en beter uitlegbaar als de prijzen voor warmtenetten niet meer gekoppeld zijn aan de gasprijs. Toch waarschuwt de toezichthouder dat loskoppeling niet automatisch betekent dat de prijzen voor huishoudens aangesloten op een warmtenet lager worden, in sommige gevallen stijgen de tarieven voor warmte juist. Energieleveranciers mogen al hun kosten doorrekenen in het tarief. Het maximumtarief werd juist gehanteerd, zodat huishoudens aangesloten op een warmtenet niet meer betalen dan huishoudens met een gasaansluiting.

Warmtenetten nog duurder voor huishoudens

Eerder deze week werd al duidelijk dat stadswarmte steeds duurder wordt. Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie (D66), riep een spoedwet in het leven om de stijgende kosten voor stadswarmte snel aan banden te leggen. Met het loskoppelen van de gasprijzen van warmtenetten worden de tarieven voor huishoudens met stadswarmte mogelijk toch nog hoger. Leveranciers mogen de kosten die ze maken voor het warmtenet dan vrij doorberekenen in de tarieven. Dat betekent dat de tarieven hoger of lager kunnen uitvallen dan ze nu zijn. Voor sommige huishoudens betekent het dat ze nog meer moeten betalen voor warmte dan ze nu al doen. De ACM geeft daarom aan dat er naast het loskoppelen ook andere wetten nodig zijn om huishoudens te beschermen tegen de onbetaalbare kosten van warmtenetten.

Loskoppelen gasprijs makkelijker uitlegbaar

Toch heeft het loskoppelen van de gasprijs en warmtenetten ook een groot voordeel volgens de ACM. Huishoudens die aangesloten zijn op warmtenetten gebruiken geen aardgas. Toch zijn de maximumtarieven nu gekoppeld aan de gasprijs. Iets dat volgens de ACM moeilijk uit te leggen is. Door het loskoppelen van de gasprijs en warmtenetten is het voor huishoudens beter te begrijpen hoe de tarieven tot stand komen. Energieleveranciers kunnen de kosten dan verklaren aan de hand van de kosten die zij maken voor het warmtenet.

‘Het loskoppelen van de gasprijs zal voor meer transparantie in de markt zorgen, warmteleveranciers moeten namelijk onderbouwen welke kosten zij daadwerkelijk maken voor het warmtenet dat zij beheren. Het is belangrijk dat de ACM duidelijke afspraken met leveranciers maakt over de winstmarges die zij hanteren. Anders kunnen huishoudens alsnog de dupe zijn van een hogere energierekening.‘

Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Loskoppeling niet mogelijk per 1 januari 2025

Het plan om de loskoppeling in te voeren vanaf 1 januari 2025 is van de baan gehaald. Voor de doorvoering van deze nieuwe regels moeten energieleveranciers hun boekhouding aanpassen en op orde maken. Deze uniforme regels worden vastgesteld door de ACM en daar gaat veel tijd in zitten. Zo veel tijd dat het niet haalbaar is om dit voor het eind van het jaar te regelen. De spoedwet van Rob Jetten gaat wel van start op 1 januari 2025.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 28-03-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.