13-09-2023

De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen: wat je moet weten

De salderingsregeling voor zonnepanelen gaat in de toekomst veranderen, dit zijn de meest recente ontwikkelingen.

4 minuten 18-10-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Heb je zonnepanelen op je dak of denk je erover na om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het goed om te begrijpen wat er aan de hand is met de salderingsregeling. Hier is een overzicht van de meest recente ontwikkelingen.

Afbouw vanaf 2025

Het kabinet heeft aangekondigd dat ze van plan zijn om de salderingsregeling voor zonnepaneelhouders af te bouwen, en dit zal naar verwachting beginnen in 2025. Dit besluit had al eerder moeten ingaan, maar is telkens naar achteren geschoven. Wat betekent dat eigenlijk? Het komt erop neer dat zonnepaneelbezitters vanaf dat jaar minder financieel voordeel zullen ontvangen. Het wetsvoorstel voor deze afbouw is al goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar de uiteindelijke goedkeuring ligt nu in handen van de Eerste Kamer, hoewel de exacte timing nog niet duidelijk is.

Hoe werkt de afbouw?

In 2025 zal het percentage dat je kunt salderen in één keer met 36% dalen. Daarna blijft het dalen: tussen 2026 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9% en vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. In plaats daarvan ontvang je een vergoeding voor de stroom die je teruglevert, gebaseerd op de actuele stroomprijs, zoals vastgesteld door de energiemarkt. Nu mag je als consument dus je stroomverbruik “wegstrepen” tegen wat je opwekt. Voor het restant krijg je een terugleververgoeding. Straks wordt dit gescheiden en kun je niets meer wegstrepen. Je krijgt voor iedere teruggeleverde kWh een prijs die wordt bepaald door de markt.

Impact op de consument: een voorbeeldberekening

Stel, in 2025 verbruikt een gezin in totaal 3.500 kilowattuur aan elektriciteit. Hun zonnepanelen wekken dat jaar echter 1.500 kilowattuur te veel op (dus 5.000 totaal). Van deze 1.500 kWh mogen ze 960 kWh salderen (64% van 1.500 kWh). De overige 36% (540 kWh) wordt niet gesaldeerd, maar de energieleverancier moet hier een “redelijke” vergoeding voor betalen. Het kabinet wil vastleggen dat deze vergoeding minimaal 80% van het afgesproken tarief met de leverancier moet zijn. Met de huidige gemiddelde stroomprijs zou dat uit moeten komen op 31 cent per kWh, terwijl de huidige gemiddelde terugleververgoeding slechts 7 cent is. Op dit moment is de gemiddelde terugleververgoeding 18% van de gemiddelde stroomprijs. Dat is een flink verschil.

“De afbouw van de salderingsregeling is een belangrijke ontwikkeling voor zonnepaneelbezitters: dit heeft direct impact op je terugverdientijd als consument. Het is belangrijk dat consumenten zich bewust zijn van deze veranderingen en hun contract afstemmen op basis van de nieuwe regels. Hoewel de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen een duurzame investering. Het zal zeker lonen om op zoek te gaan naar energieleveranciers met het best passende contract voor jouw unieke situatie. Het beste contract voor een groot aantal panelen kan heel anders zijn dan voor klanten met een klein aantal panelen. Door een vergelijking te maken voor elke unieke situatie, zie je snel wat de beste optie is voor jou als consument. Er wordt gekeken naar de netto-jaarprijs, die het meest relevant is voor de terugverdientijd.”
Tom Schlagwein
Energie-expert

Oproep voor investeringszekerheid

Verschillende organisaties, waaronder Vereniging Eigen Huis, pleiten voor een langetermijnperspectief om de aanschaf van zonnepanelen te blijven aanmoedigen. Ze benadrukken dat zonnepanelen binnen een redelijke termijn moeten worden terugverdiend en pleiten voor een minimale terugleververgoeding. Dit zou niet alleen investeringszekerheid bieden aan huiseigenaren, maar ook bijdragen aan de verdere groei van de opwekking van zonne-energie in Nederland. Dat de investeringszekerheid onder druk staat, bewijst ook het feit dat de gemiddelde hoogte van de terugleververgoedingen van Nederlandse leveranciers in twee maanden tijd met 19% is gedaald, blijkt uit een inventarisatie van Overstappen.nl. Naast dat partijen als Vandebron nu vaste terugleveringskosten in rekening brengen, maakt dat de investering in zonnepanelen meteen een stuk minder interessant.

Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 18-10-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.